yed300250
הכי מטוקבקות
    חדשות • 13.12.2017
    להוציא מחברות, להכניס סמארטפונים: החוק הצרפתי, גרסת הסלולר
    משרד החינוך של הרפובליקה החליט לאסור לחלוטין על התלמידים להשתמש בטלפונים ניידים בתוך בתי הספר • ומה אומרים במשרד החינוך הישראלי על המהפכה הצרפתית? "בתי הספר יחליטו בעצמם"
    תמר שבק | כתבתנו בפריז

    הקץ לאינסטוש ולמסרונים בכיתה: שר החינוך של צרפת, ז'אן מישל בלאנקה, הודיע כי יאסור על שימוש בטלפונים ניידים בבתי הספר, מכיתה א' ועד סוף חטיבת הביניים, החל משנת הלימודים הבאה. האם בישראל המכורה לסלולר יילכו בעקבותיו? תלוי את מי שואלים.

     

    "זה לא בריא ועדיף שהילדים לא יבלו יותר מדי זמן, ואם אפשר בכלל לא, מול המסך לפני גיל 7", הסביר את החלטתו הנחרצת. ההצעה עוררה סערה, למרות שצרפת נחשבת למדינה בו צלצול של טלפון נייד באמצע סרט או הצגה הוא עילה לנידוי כללי. בלנקה עדיין לא הבהיר כיצד ההחלטה תיאכף, אבל אחת ההצעות היא שהטלפונים יאופסנו בארונית אישית בכניסה לכיתות.

     קראו עוד: הצלצול הגוזל | חן ארצי סרור

     

    "אז נהפוך את בית הספר לחדר ארונות אחד גדול?", תהה מזכיר איגוד מנהלי מוסדות החינוך, שגם עשה את החשבון: "יש בצרפת 5,300 חטיבות ביניים ציבוריות, בכל אחת כ-500 תלמידים, זה משהו כמו 3 מיליון ארונות". בצרפת היה מי שהזכיר שגם כך למערכת החינוך הצרפתית חסר תקציב, והמורים מתלוננים על שכר נמוך ובעיות רבות במערכת. "זו הצהרה שמטרתה למשוך תשומת לב ציבורית", אמרה קלייר קרפר, מזכירת אחד מאיגודי המורים בראיון לעיתון "לה מונד". "המורים לא יהפכו לשוטרי טלפון. ממילא אין להם מספיק זמן להעביר את כל החומר בשיעור ובטח שלא לאסוף טלפונים בתחילת כל שעה. ששר החינוך יטפל קודם בבעיית גיוס המורים החסרים למערכת ובהכנסת אמצעים דיגיטלים לבתי הספר". קרפר ציינה כי הסמארטפון יכול לשמש גם ככלי למידה יעיל: "שימוש מושכל במכשיר מאפשר למשל לצלם את הלוח אם התלמיד לא הספיק להעתיק או לחפש מידע בזמן השיעור". סקר שנערך בצרפת לפני כשנתיים עלה כי לשמונה מתוך עשרה תלמידים יש טלפון נייד.

     

    בעיה נוספת היא חוקיות המהלך. בפועל קיימת כבר תקנה האוסרת על השימוש בטלפונים ניידים בכיתות אבל לא במסדרונות, בחצר או במזנון. מועצת החוקה, המקבילה הצרפתית לבית המשפט העליון, כבר דחתה נסיונות קודמים להרחיב את התקנה שכן "החופש לתקשר" הוא אחת הזכויות הבסיסיות לחירות האזרחים. המשמעות היא שאי אפשר לאסור באופן גורף על הכנסת טלפונים ניידים לבתי הספר. למורה אסור לחטט בתיק של תלמיד או או להחרים טלפון כיון שהנייד אינו נחשב חפץ מסוכן בעיני החוק. 

     

    ומה קורה בישראל? במשרד החינוך הסבירו אתמול כי הסמכות להתמודדות עם המכשירים הניידים נתונה בידי בתי הספר. המדיניות מעוגנת בחוזר מנכ"ל מאז שנת 2015. "הנהלת בית הספר רשאית לאסור הבאת מכשירים ניידים לבית הספר או להגביל את השימוש בהם בהתאם להחלטות הצוות החינוכי", נמסר ממשרד החינוך. במשרד מוסיפים כי גם בהיבט הלימודי ההחלטה נתונה בידי בית הספר.

     

    בהכנת הידיעה השתתפה תמר טרבלסי־חדד

     

    yed660100