yed300250
הכי מטוקבקות
    מטה טבע בפתח תקווה | צילום: אוראל כהן
    ממון • 14.12.2017
    4 שאלות גורליות
    אחרי ההודעה הדרמטית של טבע: האם הפיטורים מאפשרים לבטל את הטבות המס, ואיך תתנהל טבע בתקופה הקרובה? רועי ברגמן, גד ליאור, נווית זומר ותלם יהב עם התשובות
    כתבי ממון

    1. איך תראה טבע ביום שאחרי?

    מנכ"ל טבע, קאר שולץ, חזר אתמול על מסר אחד ברור: המטרה של טבע היא לשרת את חובותיה. מחברה שעד לפני שנתיים שאפה להיות הגדולה בעולם בתחומה (המנכ"ל לשעבר, ארז ויגודמן, הכריז על חברה של 100 מיליארד דולר), טבע שואפת להפוך לחברה יעילה בעיקר, שמשקיעה מאמצים רק במקומות שיכולים להניב לה רווחים גדולים וחותכת כל מה שגורם לה להוציא כספים שהיא לא יכולה להרשות לעצמה להוציא.

    שולץ כבר רמז על הכיוון שאליו הולכת טבע לפני שלושה שבועות כשהודיע על מיזוג חטיבות ואיחוד מטות שישפרו את שורת הרווח של טבע ויותר נכון את תזרים המזומנים שלה, כדי שהיא תוכל לעמוד בפירעון החובות השוטף. כעת המהלך יורד לרמת השטח.

     

    אחד הצעדים המרכזיים הוא סגירת מפעלי ייצור של החברה בעולם. ההחלטה איזה מפעל לסגור או למכור ואיזה להשאיר, תלויה בתרומה שלו ובייחודיות שלו עבור טבע. כך למשל מפעל הטבליות של טבע בכפ־ סבא, כמו גם המפעל הסטרילי שצמוד אליו ומייצר בין היתר את הקופקסון, צפויים להמשיך לעבוד כרגיל, וכך גם מפעל טבע טק ברמת חובב. זאת בשעה שמפעלי החברה בירושלים ייסגרו ומפעלים שאינם בליבת הפעילות כמו בקריית־שמונה (שמייצר ציוד רפואי) או באשדוד יימכרו.

    צעד נוסף והכרחי בתוכנית ההתייעלות הוא שינוי ארגוני במטה, כך שבמקום מספר מטות שישרתו את החטיבות השונות, טבע תחזיק במטה אחד מרכזי שיספק את השירותים לכל החטיבות. זה המקור לפיטורים הצפויים של כ־560 מעובדי החברה בפתח־תקווה.

     

    טבע מצפה לחסוך במהלכים שתבצע כ־3 מיליארד דולר בשנה, מתוך בסיס הוצאות של כ־16.1 מיליארד דולר שהיה לה השנה: חיסכון של כ־20%, ששקול בערכו להחזר החובות המוערך של טבע בכל אחת מחמש השנים הקרובות.

     

    ההתכווצות של החברה תותיר אותה במצב שבו היא לא מחפשת עוד לתקוף בכל החזיתות. טבע היא חברת תרופות גנרית שתוקפת פטנטים של תרופות שפיתחו חברות אחרות. כעת היא תמקד את המאמצים בתקיפה של פטנטים של תרופות רווחיות ובאלה שהיא יכולה להשיג גם ראשוניות ובלעדיות (השקה בבלעדיות מקנה לחברה חצי שנה שבה היא היחידה שיכולה לשווק את התרופה הגנרית במחיר מוזל), וכך להגדיל את הרווחים מההשקה שלהן. טבע כבר הודיעה כי תפסיק את הייצור של חלק מהמוצרים שלה, תעצור את הפיתוח של מוצרים שאינם בליבת העסקים שלה ותמקד את המאמצים בפרויקטי הליבה תוך שמירה על צבר מוצרים משמעותי שיספק לה מנועי צמיחה לעתיד.

    רועי ברגמן

     

     

     

    השר כחלון | צילום: אלכס קולומויסקי
    השר כחלון | צילום: אלכס קולומויסקי

     

    2. האם אפשר לבטל את הטבות המס?

    החוק לעידוד השקעות הון לא מאפשר "להעניש" את טבע על כוונתה לפטר עובדים רבים בישראל. לפני כ־3 שנים עסקה בעניין ועדה ממשלתית בראשות מנכ"לית האוצר לשעבר, יעל אנדורן. היא והכלכלן הראשי באוצר, יואל נוה, רצו להכניס לחוק סעיף המתנה הנחות במס בכך שחברה לא תפגע בעובדים ולא תסגור מפעלים, אולם הם היו במיעוט. בין השאר, המליצה אז הוועדה שהנחות במס יחייבו השקעות נוספות של החברה בארץ. בסופו של דבר לא בוצעו שינויים בחוק שיגבילו את החברות שמקבלות הטבות.

     

    נשיא התאחדות התעשיינים, שרגא ברוש, פעל אז למנוע פגיעה בחברות שמקבלות הטבות, וכך גם ראש המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל. גם ברשות המסים ובמשרד הכלכלה והתעשייה לא רצו לפגוע בחברות הגדולות שזכו להטבות מפליגות. לכן, לא ניתן לפגוע בטבע בלי חקיקה חדשה. טבע קיבלה בשנים האחרונות הטבות מס של 20 מיליארד שקל, יותר מכל חברה אחרת אי פעם בארץ. החברה מעסיקה פה כ־7,000 עובדים, ובשנים האחרונות לא רק שלא גייסה עובדים חדשים אלא אף צימצמה במספרם.

     

    ההערכות הן שבאווירה הנוכחית ניתן יהיה להשיג רוב בכנסת לשינוי החוק באופן שימנע בעתיד מתן הטבות מס לחברות שמפטרות עובדים וסוגרות מפעלים. ח"כ אילן גילאון (מרצ) כבר אמר אתמול כי הוא יגיש בתחילת השבוע הבא הצעת חוק בעניין.

    שר הכלכלה והתעשייה, אלי כהן, שוחח אתמול עם חברי הנהלת טבע והשיג לדבריו הבטחה שהמפעלים בפריפריה לא ייפגעו וכי עובדי הנגב והגליל יוצאו ממעגל הפיטורים. לדבריו, ינסה לנהל מגעים כדי לצמצם במידה ניכרת את הפיטורים בשאר האזורים. הוא ציין שבטבע הייתה אוזן קשבת לדרישותיו. מנהל רשות המסים, משה אשר, אמר אתמול בכנס לשכת רואי החשבון בי־ם כי "טבע נהנתה מצד ההכנסות מהטבות המס. בעבר כשהיו מסלולים של פטור טבע קיבלה 2 מיליארד שקל. יכול להיות שהיום לא יהיה מהיכן לחלק את הכספים האלה, אך האם כתוצאה מכך יש להוסיף תנאים לחוק? זה מאוד בעייתי. טבע היא כבר מזמן בינ"ל למרות שבסיסה ישראלי, אבל היא יכולה לפעול בכל העולם. עם זאת, נדרשת כאן מחשבה. משרדי האוצר והכלכלה פועלים לסייע לעובדים".

     

    אשר הבהיר כי כשחברה רוצה לקבל הטבות מס או מענקים עליה להציג תוכנית עסקית ולפרט גם את נושא התעסוקה של העובדים. "נתנו שיעורי מס נמוכים כדי שנוכל להתחרות בעולם", אמר. "טבע היא חברה גדולה, יש לה יותר רווחים ולכן ההטבות שניתנו לה גדולות יותר".

    גד ליאור

     

     

     

    משה אשר, מנהל רשות המסים | צילום: אוראל כהן
    משה אשר, מנהל רשות המסים | צילום: אוראל כהן

     

     

     

     

    חברת טבע
    חברת טבע

     

    3. האם המדינה צריכה להתערב בפיטורים?

    הודעת הפיטורים בטבע גררה תגובות שרובן היו צפויות ופופוליסטיות כגון הכתרת הטבות למשקיעים ככישלון, דרישה מהחברה להחזר של ההטבות ועד הכרזה אבסורדית של ההסתדרות על השבתת המשק. מה יועיל מטוס מושבת למפוטרי טבע, מלבד עוד מפגן כוח של ההסתדרות והיו"ר ניסנקורן? לא מספיק הסבל מהפיטורים, צריך להוסיף גם את הנזק של משק מושבת? הדרישה שהמדינה תמנע את הפיטורים היא חסרת שיניים, וכמוה כדרישה מבעל הון שירד מנכסיו להמשיך להחזיק את המזכירה כי היא חד־הורית. זה הומני, זה חברתי, אבל מי ישלם את שכרה?

     

    אין עוררין שטבע במשבר חמור, עם חוב פיננסי ענק שאם לא יינקטו כעת צעדי התייעלות וחיסכון אנחנו עלולים בטווח הלא מאוד רחוק להפסיד יותר. את התוצאות של התערבות ההסתדרות והמדינה במניעת תוכנית ההבראה של ג'רמי לוין, המנכ"ל שהודח ורצה לפטר "רק" 1,000 עובדים, אנחנו אוכלים עכשיו ובגדול. ולעצם העניין של הטבות המס במיליארדים שקיבלה טבע ולא רק היא אלא גם אינטל, צ'ק פוינט ואחרות: בעולם גלובלי שבו אירלנד מציעה לחברות רב־לאומיות 0% מס הכנסה, אז הבחירה של המדינה בין 0% מס הכנסה ומעסיק ענק שמתרחב בישראל (טבע ייצרה כ־7,000 משרות בארץ והיוותה כמעט 7% מסך היצוא של ישראל) לבין מדיניות מס מלאה וקשוחה, ללא הנחות, אבל עם 0 משקיעים שמגיעים – ברורה. תמורת הטבות המס, במשך שנים רבות, טבע העניקה למדינה גידול במועסקים, יוקרה ומסים ששולמו על שכרם של עובדי החברה. לצערנו, אחרי שנים רבות של שגשוג, טבע ולא משנה מי אחראי למחדל, כשלה. המדינה לא יכולה וגם לא יהיה אחראי מצדה להורות לטבע להקפיא פיטורים, אבל כן מחובתה – לאחר שאכן נתנה הטבות מס מפליגות – לבדוק שהפיטורים הכרחיים ולא נועדו לנצל את מינויו של מנכ"ל זר כדי להרחיב את הוצאת הייצור מישראל לטובת ייצור זול בהודו – גם איפה שזה לא ממש חיוני. על המדינה לדרוש מטבע, או ממי שמהיום והלאה יקבל הטבות מפליגות מהמדינה, במידה שחלילה יגיע למשבר הכולל פיטורים המוניים, לעמוד ולהתייצב בפני אחת מפירמות ראיית החשבון המובילות שתבחר המדינה, ולספק לה את כל הנתונים הפיננסיים שיצדיקו את הצורך בפיטורים הללו להמשך קיומה. אם לא השתכנעה המדינה בנחיצותם, חובה עליה לנסות ולמנוע אותם, גם אם לצורך כך יש לשנות את תנאי מתן ההטבות לחברות הענק.

    נווית זומר

     

     

    קאר שולץ
    קאר שולץ

     

    אבי ניסנקורן | צילום: יובל חן
    אבי ניסנקורן | צילום: יובל חן

     

    4. מי עוד ייפגע מהפיטורים בטבע?

    מלבד הפגיעה בעובדי טבע המפוטרים, המכה הקשה ביותר תנחת ככל הנראה על העיר ירושלים. מדובר בעיר ענייה ואם אכן 850 עובדים במפעל טבע בירושלים יילכו הביתה, זו מכה קשה לעיר ולאזור התעסוקה הגדול שלה. אותן 850 משפחות בירושלים משפיעות על עוד אלפי משפחות נוספות: ספקים, עובדי שירות ושירותים נוספים שמקבל מפעל כזה גדול. בין היתר מדובר בקייטרינג, שירותי ניקיון, אבטחה, תשתיות ועוד.

     

    ח"כ רחל עזריה (כולנו), לשעבר סגנית ראש עיריית ירושלים, אמרה אתמול כי "פיטורי 850 עובדים ירושלמים וסגירת שני מפעלי הדגל של טבע הם מכה אנושה לעיר שתעסוקה היא האתגר המרכזי שלה. לא יכול להיות שירושלים תספוג את עיקר הפיטורים בחברה, דבר שיפגע דרמטית בתעסוקה האיכותית בעיר. רק לפני שבוע חגגה כל הארץ את הכרת ממשלת ארה"ב בעיר הבירה שלנו, אבל בירושלים יש גם אזרחים שצריכים תעסוקה ולא רק הצהרות".

     

    לפי מחקר שערך ד"ר זאב רותם בהזמנת טבע, כל משרה בחברה ייצרה עוד 2.5 משרות במשק במעגלים השונים. אותם מעגלים כוללים את החברות שמספקות שירותים שונים לטבע, כמו גם ספקים של חומרי גלם לחברה וכן משרות באקדמיה (כתוצאה מתמלוגים ששילמה טבע בעיקר למכון ויצמן) ובמגזר הציבורי הודות למסים שהכניסה לקופת המדינה. בתוך התוספת הזו נכללים גם עובדים במעגל הנתמך על ידי הצריכה הפרטית של עובדי טבע, כלומר עובדים בחברות קמעונאות ושירותים שאת מוצריהן צרכו עובדי טבע באמצעות המשכורות שקיבלו מהחברה.

     

    על בסיס הנתונים הללו, המשמעות של פיטורי 1,750 מעובדי החברה היא אובדן של עוד כ־4,400 משרות במעגלים שמקיפים את החברה ובסך הכל כ־6,150 משרות שיחסרו למשק. לצד אלה יש סבירות גבוהה כי גם במפעלים שטבע תמכור, כמו זה שבקריית־שמונה, יבוצעו פיטורים ולכן מספר המפוטרים יגדל.

     

    בנוסף, בעקבות התחרות שנכנסה לתרופת הקופקסון של טבע לטרשת נפוצה, היא צפויה לספוג ירידה חדה ברווחיות, שתתבטא גם בירידה חדה בתמלוגים שמשלמת טבע למכון ויצמן וייתכן שגם בו צפויה פגיעה, אם כי משנית וקטנה הרבה יותר.

    טבע צפויה גם להקטין את ההוצאות שלה במישורים אחרים וכנראה הנתון של יצירת 2.5 משרות במשק על כל עובד של טבע יפחת, כך שהשפעת הקיצוצים על המשק תהיה הרסנית הרבה יותר.

    תלם יהב ורועי ברגמן

     

     

     

    מפעל טבע בהר חוצבים
    מפעל טבע בהר חוצבים

     


    פרסום ראשון: 14.12.17 , 18:22
    yed660100