yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום: שאול גולן
    חדשות • 20.12.2017
    היסטוריה: שופט מוסלמי מתקרב לעליון
    נציגי לשכת עורכי הדין הפתיעו: עושים מאמץ למנות את השופט חאלד כבוב לשופט בית־המשפט העליון ומוותרים בינתיים על מינוי עורך דין מהמגזר הפרטי • הערכה: גם השופטים החברים בוועדה לבחירת שופטים יתמכו במינוי כבוב • ראש הלשכה אפי נוה: המינוי יקדם את עיקרון ייצוג כל חלקי החברה הישראלית במערכת המשפט
    טובה צימוקי

    השופט שיעשה היסטוריה: גוברים הסיכויים שהוועדה לבחירת שופטים תחליט למנות שופט מוסלמי לבית־המשפט העליוןלראשונה בתולדות מדינת ישראל.

     

    בימים אלה עוסקת הוועדה בבחירת שני שופטים חדשים לבית־המשפט העליון, במקום השופטים יורם דנציגר ואורי שוהם שייצאו לגמלאות בפברואר. במגעים מוקדמים שקיימו נשיאת בית־המשפט העליון אסתר חיות, שרת המשפטים איילת שקד ויו"ר לשכת עורכי הדין אפי נוה, טרם הוסכם על זהות שני השופטים החדשים, אך הושגה הבנה שאת השופט דנציגר יחליף עורך דין מהמגזר הפרטי. הכוונה הייתה שלשכת עורכי הדין תציע שורת מועמדים לתפקיד והוועדה תבחר אחד מביניהם.

     

    אבל בימים האחרונים חלה תפנית דרמטית: יו"ר הלשכה נוה וחברת הוועדה לבחירת שופטים אילנה סקר החליטו להציע את סגן נשיא בית־המשפט המחוזי בתל־אביב, השופט חאלד כבוב, שהוא ערבי מוסלמי, כמועמדם לתפקיד שופט בביהמ"ש העליון. השניים הסבירו כי למען מינוי היסטורי של שופט מוסלמי לעליון, לשכת עורכי הדין מוכנה לוותר בסבב המינויים הנוכחי על מינוי של עורך דין במקום השופט דנציגר. עוד הסבירו כי השופט כבוב מגלם באישיותו המשפטית והפרטית את הטוב שבכל העולמות: הוא נחשב למשפטן מצטיין בתחומים רבים - כלכלי, פלילי ואזרחי - ומוכר כשופט זריז ויעיל, בעל מזג שיפוטי נינוח, "חברמן" ו"איש של אנשים".

     

    מעבר לכך, סיבה מרכזית לתמיכת לשכת עורכי הדין בכבוב היא העובדה שהוא ערבי מוסלמי. עו"ד נוה סבור שמינוי של שופט מוסלמי לביהמ"ש העליון יקדם את העיקרון של ייצוג כל חלקי החברה הישראלית במערכת המשפט, כפי שמטיפה מערכת המשפט עצמה. נוה ציין שערביי ישראל, רובם מוסלמים, מהווים כמעט חמישית מהאוכלוסייה, ושהגיעה העת למינוי שופט מוסלמי ראשון לעליון. "מתוך ההכרה בחשיבות העצומה שבמינוי זה, מוכנה הלשכה לדחות לסבב המינויים הבא את מינוי עורך הדין במקומו של השופט דנציגר", הוא סיכם.

     

    בסבב המינויים האחרון לביהמ"ש העליון נמנה השופט כבוב על רשימת המועמדים ל"כיסא הערבי". בסופו של דבר העדיפה נשיאת בית־המשפט העליון דאז, השופטת מרים נאור, את השופט הערבי־נוצרי ג'ורג' קרא בנימוק שנותרו לו שנים מעטות לכהונה כשופט עליון. במסגרת ה"דיל" שנעשה אז, הסכימה השרה שקד להיענות לבקשת הנשיאה נאור - וקרא נבחר.

     

    גורמים משפטיים מעריכים כעת כי יקשה מאוד על שלושת השופטים העליונים החברים בוועדה לבחירת שופטים - הנשיאה חיות והשופטים חנן מלצר וניל הנדל - להתנגד להצעת הלשכה לבחור בשופט כבוב. זאת מכיוון שמדובר בשופט מצטיין ומוערך, שנחשב למועמד כמעט ודאי להחליף את השופט קרא עם פרישתו הצפויה בעוד כארבע שנים. לדברי הגורמים, לא מן הנמנע שגם שרת המשפטים שקד תתמוך במועמדות של כבוב, וזאת בתנאי שהשופט השני ייבחר מתוך רשימת מועמדיה.

     

    בתחילת דרכו כשופט עסק כבוב בתיקים פליליים. בהמשך הוכיח את כישוריו גם בתחום האזרחי, וכיום הוא נחשב לאחד מכוכבי בית־המשפט הכלכלי בתל־אביב. לאורך כל השנים הוא הוכיח שאינו מהסס להחמיר הן עם חברי ארגוני פשע והן עם עברייני שוק ההון. בין המשפטים המפורסמים שניהל: תיק אילן בן דב, תיק מכתשים אגן, פרשת הסוס הטרויאני ומשפט הרצת מניות איי־די־בי של נוחי דנקנר. למרות שהוא נחשב לשופט שמחמיר עם עברייני צווארון לבן, זיכה כבוב מחמת הספק את חמשת הנאשמים בפרשת הלבנת ההון ב"דסק הצרפתי" של סניף בנק הפועלים בתל־אביב.

     

     


    פרסום ראשון: 20.12.17 , 23:40
    yed660100