yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום: איי-פי
    חדשות • 22.12.2017
    (כמעט) כל העולם נגדנו
    נציגיהן של 128 מדינות הרימו את ידם בעצרת הכללית של האו"ם, תמכו בגינוי ההכרה בירושלים כבירת ישראל • רק 9 מדינות התנגדו לגינוי • האיום של טראמפ לנקום, לצד מאמצי הדיפלומטיה של ישראל מאחורי הקלעים, ריככו מעט את התוצאה: 35 מדינות נמנעו, ו־21 נוספות נעדרו מההצבעה • המאכזבת הגדולה: הודו, שראש ממשלתה מודי התארח בישראל לאחרונה, ונתניהו צפוי לבקר בה בחודש הבא • "ארה"ב תזכור את היום הזה", סיכמה באיום השגרירה האמריקאית לאו"ם ניקי היילי, "אני תוהה למה ישראל נשארת בכלל בארגון הזה"
    איתמר אייכנר, ציפי שמילוביץ (ניו־יורק) ואליאור לוי

    להחלטה שהתקבלה אתמול בעצרת האו"ם אין שום משמעות מעשית, ואין בכוחה לפגוע ולו במעט בהכרה של נשיא ארצות־הברית דונלד טראמפ בירושלים כבירת ישראל או בכוונתו להעביר לעיר את השגרירות האמריקאית. ועדיין, הקריאה שהשמיעו אומות העולם כלל לא נעמה לאוזניים — לא בירושלים ולא בוושינגטון.

     

    צילום: רויטרס

    צילום: רויטרס

    סגורסגור

    שליחה לחבר

     הקלידו את הקוד המוצג
    תמונה חדשה

    שלח
    הסרטון נשלח לחברך

    סגורסגור

    הטמעת הסרטון באתר שלך

     קוד להטמעה:

     

     

    העצרת הכללית של האו"ם התכנסה אתמול בשעות הערב לדיון חירום, שבו הצביעה ברוב קולות בעד החלטה המגנה את החלטתו של טראמפ להכיר בירושלים כבירת ישראל וקוראת לבטלה. החלטה זו היא פרי יוזמתן של טורקיה ותימן, והיא גם מאשרת מחדש עשר החלטות של מועצת הביטחון משנת 1967, בהן הדרישות לקבוע את מעמדה הסופי של העיר במשא ומתן ישיר בין ישראל לפלסטינים. בין 128 התומכות בהחלטה נמנות כמה מדינות בעלות מעמד בכיר בעולם — דוגמת בריטניה, צרפת, גרמניה, יפן והודו — ומנגד, נוסף על ארצות־הברית וישראל, הצביעו נגד ההחלטה רק שבע מדינות: טוגו, מיקרונזיה, נאורו, פלאו, איי מרשל, גוואטמלה והונדורס.

    קראו עוד:

    לא אנחנו הפסדנו | נח קליגר

    שמחת עניים | שמעון שיפר 

      

    נוסף על אלו, 35 מדינות נמנעו, ועוד 21 נמנעו מלשלוח נציג להצבעה — והמספר הגדול יחסית של נמנעות ונעדרות יוחס אתמול לאיומיו של טראמפ השבוע, שלפיהם יקטין את הסיוע הכלכלי האמריקאי למדינות שיתמכו בגינוי. "אנחנו נזכור מי פגעו בכבודה של ארצות־הברית", אמרה שגרירת ארצות־הברית באו"ם ניקי היילי ביום רביעי, ואתמול לפני ההצבעה חזרה על האיום. "אנחנו נותנים תרומה נדיבה לאו"ם ומצפים שיכבדו אותנו", היא אמרה. "אני תוהה למה ישראל נשארת בכלל בארגון הזה. להחלטה הזו אין שום משמעות והיא לא תשנה כלום, אבל ארצות־הברית תזכור את היום הזה". לאחר ההצבעה אמרה דוברת מחלקת המדינה האמריקאית הת'ר נוארט כי "עדיין לא הוחלט על קיצוץ הסיוע הזר למדינות שהצביעו נגד", אבל לטענתה צוות מדיניות החוץ של טראמפ "כבר הוסמך לבחון אפשרויות שונות".

     

     

    את המאמץ הדיפלומטי הישראלי ריכז משרד החוץ בירושלים, בהובלת המנכ"ל יובל רותם. בישראל היו מרוצים מכך ש־6 מדינות מהאיחוד האירופי — פולין, הונגריה, רומניה, צ'כיה, לטביה וקרואטיה — נמנעו בהצבעה, ואליהן הצטרפו גם כמה מדינות גדולות, בהן אוסטרליה, קנדה, קולומביה ובמיוחד מקסיקו וארגנטינה. בין הנמנעות ישנן גם כמה מדינות אפריקאיות שבהן ביקר בשנה האחרונה נתניהו. במשרד החוץ היו שבעי רצון במיוחד מהימנעותה של בהוטן — מדינה בודהיסטית קטנה ומבודדת, שאינה מקיימת קשרים דיפלומטיים עם ישראל אך אירחה לפני כחודש ביקור נדיר של משלחת ישראלית, בראשות סמנכ"ל אסיה במשרד החוץ גלעד כהן ושגריר ישראל בהודו דניאל כרמון.

     

    מנגד, בישראל התאכזבו קשות מכך שכמה מדינות שעימן נקשרו יחסים חמים בתקופה האחרונה הצביעו בעד ההחלטה, ובראשן הודו — שראש ממשלתה נרנדרה מודי התארח לאחרונה בישראל, ונתניהו צפוי לבקר בה בחודש הבא — ואתיופיה, שאירחה גם היא את נתניהו לפני כשנה וחצי, וראש ממשלתה ביקר בישראל לפני כחצי שנה. אכזבה נרשמה גם מכיוונה של קנדה, שהתכוונה במקור להצביע עם ישראל — אך בשל מחלוקת עם ארצות־הברית ומתיחות אישית בין ראש הממשלה ג'סטין טרודו לטראמפ עברה להימנעות.

     

    נתניהו, שקודם להצבעה כינה את האו"ם "בית השקרים", דחה את התוצאה. "ירושלים היא בירתנו", הוא אמר, "אבל אני מעריך את העובדה שמספר גדל והולך של מדינות סירבו להשתתף בתיאטרון האבסורד הזה". יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין הגיב לתוצאות בציוץ שהוא משחק מילים המשלב את המשפט "תתביישו לכם" עם שמו הלועזי של האו"ם: (Shame on U(N. גם שגריר ישראל באו"ם דני דנון התמקד במספר המדינות הנמנעות. "אני מאוד מרוצה", הוא אמר. "הפלסטינים רצו לעשות פסטיבל וקרנבל — אבל לא הצליחו". עוד קודם לכן, בנאומו באו"ם, הציג דנון מטבע מתקופת המרד הגדול בשנת 68 לספירה. "המטבע הזה מראה את הקשר הנצחי בין ירושלים לבין העם היהודי", הוא אמר. "לא אונסק"ו ולא העצרת הכללית יצליחו להזיז אותנו מירושלים”.

     

    הפלסטינים בירכו על ההצבעה, ומלשכתו של אבו־מאזן נמסר: "ההחלטה משקפת את עמידתה של הקהילה הבינלאומית לצד הזכות הפלסטינית".

     

    yed660100