yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום : ידיעות אחרונות
    חדשות • 25.12.2017
    שתי תקומות, עם אחד
    דניאל הרטמן

    "יחסי ישראל עם התפוצות נמצאים במשבר חסר תקדים", אמר השבוע בישיבת הממשלה שר התפוצות נפתלי בנט. וכיצד לא יהיו? הרי הנרטיב הציוני מעולם לא הכיר לחלוטין בלגיטימיות של יהדות "הגולה". שואה ותקומה – בשני אירועים אלה הציונות סיכמה את המאה ה־20. השואה מסמלת עבור הציונות את גורלה הבלתי נמנע של יהדות הגולה: רק עם ריבוני בארצו ניחן בעוצמה התרבותית, הפוליטית והצבאית הנדרשת כדי לשרוד ולשגשג. מהרגע שהציונות התמקדה בהקמת הבית הלאומי היא החלה לשלול את ערכה של יהדות הגולה, והשואה הייתה ההוכחה לצדקת שלילה זו.

     

    לא כך בארה"ב. עבור יהדות אמריקה במאה ה־20 העם היהודי עבר שתי תקומות, שלא היה להן אח ורע במשך 2,000 שנה: תקומת מדינת ישראל ותקומת יהדות ארה"ב. הראשונה יצרה מציאות של רוב יהודי ריבון בארצו; השנייה - מיעוט יהודי אהוד ומקובל כשווה בין שווים. בארה"ב, כמו בישראל, העם היהודי עבר עשורים של התחדשות והעצמה תרבותית, כלכלית ופוליטית. הצלחת התקומה בארה"ב תרמה רבות לא רק לכוחה הפוליטי והביטחוני של ישראל אלא גם לאופייה ולזהותה היהודית. יהדות צפון־אמריקה סייעה להוביל את השיח בין המסורת למודרנה, ויצרה אופציה של יהודים ליברלים (דתיים או חילוניים) שעלו ארצה ונטלו חלק בעיצוב הזהות והשיח היהודי בישראל.

     

    בנרטיב הציוני של שואה ותקומה מעולם לא הייתה יכולת להעריך ולהכיר בתקומה היהודית מחוץ לגבולות הבית הלאומי. כשהציונות מסתכלת אל הגולה היא עדיין רואה אותה במונחים של יהדות אירופה בתחילת המאה שעברה. כגולה היא עדיין חשופה לשואה בלתי נמנעת הקרובה לבוא, בין אם תהיה תוצר של אנטישמיות או של התבוללות. ואכן, יהודי ארה"ב מתחתנים עם לא־יהודים במספרים חסרי תקדים. הגורם העיקרי לכך הוא לא התבוללות או החלשת זהותם היהודית: הם פשוט חיים בתקופה שבה בפעם הראשונה מוכנים לא־יהודים להתחתן עם בני הדת היהודית. מציאות זו מהווה אתגר חדש ליהדות, אבל גם הזדמנות.

     

    בשונה מישראל, שבה זהות יהודית עוברת בירושה, בארה"ב על כל יהודי מוטלת החובה לבחור את זהותו. במציאות של נישואי תערובת בחירתם של הילדים ביהדות רחוקה מלהיות מובטחת. נישואים כאלה יכולים להוביל להתבוללות, אך לא בהכרח. אדם שמתחתן עם לא־יהודי לא מפרש את מעשהו כפגיעה או כבגידה בזהותו היהודית. קהילות שיצרו תוכניות שפעלו לקרב משפחות כאלה הראו תוצאות מדהימות, עד שוויון בתחושת הזהות היהודית של ילדי זוגות מנישואים מעורבים לילדים ששני הוריהם יהודים. יותר ממיליון "לא־יהודים" חיים כיום במשפחות יהודיות, מנהלים אורח חיים יהודי ומחויבים לזהות היהודית של משפחתם. עם התערבות חינוכית וקהילתית נכונה, ביכולתנו להפוך אותם לפוטנציאל גידול וצמיחה אדיר.

     

    אחד העוגנים להצלחת התקומה היהודית בארה"ב הוא הקשר שלה לציונות. למרות שרוב יהודי ארה"ב אינם רוצים לעלות לישראל, הקשר עם ישראל עיצב את זהותם כיהודים. ישראל היא לא רק מקור לגאווה או "רשת ביטחון". ישראל לימדה אותם שיהדות היא לא רק דת אלא גם שיוך לאומי, ותובנה זו חיזקה את זהותם. אלא שביטול מתווה הכותל, סוגיות הגיור, האמירות של פוליטקאים ישראלים ופעולות אחרות מול יהדות ארה"ב, מראים כי מדינת ישראל עדיין תקועה בנרטיב של שלילת הגולה.

     

    ישראל ויהדות ארה"ב עומדות בפני איומים משמעותיים. זו העת להפסיק לשלול זה את זה, ולהבין שרק דרך ערבות הדדית, אחריות, כבוד והכלה נוכל להבטיח את עתיד העם היהודי – בישראל ובעולם. √

     

    הרב ד"ר דניאל הרטמן, נשיא מכון שלום הרטמן

     


    פרסום ראשון: 25.12.17 , 23:20
    yed660100