yed300250
הכי מטוקבקות
    הגששים. גברי: "הכלל שלנו היה קבוע: אם זה נכון, אם הקהל מזדהה — זה מצחיק. גם 'גבעת חלפון' היה נכון: אנשים הלכו ל־30 יום מילואים ולא עשו כלום. רק השתזפו"
    7 ימים • 27.12.2017
    קנטטה למדינה
    הגששים, בלי פולי אבל עם געגוע שלא עובר, בחרו ביצחק רבין כמי שמייצג את הישראליות הכי טוב. וגם: האם בכלל יש מאכל הכי ישראלי? תלוי את מי שואלים
    איתי סגל

    בעיניי הדבר הכי ישראלי הוא החוצפה", אומר גברי בנאי מהגששים. "אבל יש גם דברים טובים בחוצפה. הכרזת המדינה הייתה חוצפה. מבצע אנטבה היה חוצפה. לפעמים זה מצליח ולפעמים לא".

     

    שייקה: "בעיניי הקיבוצים, המושבים ועובדי האדמה הם הדבר הכי ישראלי שיש. על החינוך, חיי החברה, אחד בשביל כולם וההפך, והצניעות היפה באישיותם של אנשים אלה".

     

    מי הדמות, מקום המדינה ועד היום, שמייצגת את הישראליוּת בעיניכם?

     

    שייקה: "יצחק רבין ז"ל, על הענווה שהייתה בו ועל יפי התואר שבאישיותו, על חוכמתו. איש נדיר, אחד בדורו".

     

    יעל פוליאקוב | צילום: דנה קופל
    יעל פוליאקוב | צילום: דנה קופל

     

    גברי: "רבין, גם לדעתי. הוא היה חייל במלחמת השחרור, רמטכ"ל, שר ביטחון וראש ממשלה ועשה הכל למען השלום. הפרס שהוא קיבל זה שרצחו אותו".

     

    מה המקום הכי ישראלי בעיניכם?

     

    שייקה: "עמק יזרעאל ועמק הירדן. אפילו חלק ניכר ממילות הזמר העברי שאוב מהנופים, מהאנשים ומהסיפורים של העמקים האלה, וזה הכי ישראלי שיכול להיות".

     

    גברי: "תל־אביב. היא מאוד ישראלית בעיניי. הכי שפויה, הכי נורמלית, הכי תוססת. לא פנאטית. ים־תיכונית במובן הים־תיכוני שבדבר — הפתיחות, הפנים לים, שלל המסעדות. מבחינה תרבותית, כמות ההופעות, ההצגות, הקונצרטים — אדירה. עיר שכיף להתגאות בה".

     

    איזה אירוע בהיסטוריה של המדינה הוא הכי ישראלי בעיניכם?

     

    שייקה: "מלחמות ישראל כולן הן ההוכחה לחברות האמיצה, לחינוך, למסירות ולרוח הישראלית".

     

    מה התכונה החיובית הכי ישראלית בעיניכם?

     

    שייקה: "החברות, המסירות והמחויבות אחד לשני. איך העם מתלכד בשעת צרה. מלחמת יום הכיפורים זו דוגמה מצוינת. אלה היו מראות קורעי לב מרוב ריגוש, לראות את הבחורים קופצים על האוטובוסים שלוקחים אותם לשדה הקרב. אין דבר כזה בעולם".

     

    מה התכונה השלילית הכי ישראלית בעיניכם, ולמה?

     

    שייקה: "טיסת השוקולד. אתה מבין כמה החינוך יקר מציאות. זו הייתה בושה, זה היה מעליב וזה נותן תמונת מצב על הסדקים ההולכים ומתרחבים בחינוך".

     

    באיזה אירוע אישי חשתם הכי מחוברים לישראליות?

     

    גברי: "כשהייתי בן שמונה, אחי אברהם נפל בשבי הירדני. הוא לחם בעיר העתיקה והם קיבלו הוראה להיכנע. הוא היה בשבי כמעט שנה וכשהוא חזר, ההתרגשות הייתה גדולה. אז הרגשתי הכי מחובר לישראליות שלי ולמדינה כולה".

     

    שייקה: "בשבילי זה השירות בלהקה הצבאית, משם לתרנגולים ולגשש החיוור, ללא ספק מלהקות הזמר והבידור היותר טובות שהיו כאן, מה שהוביל אותנו לקבלת פרס ישראל על תרומה מיוחדת לחברה ולמדינה. על זה גאוותי הגדולה".

     

    מה הייתם מתקנים במדינת ישראל של היום?

     

    שייקה: "את החינוך. הייתי משנה את סדרי העדיפויות בתקציב על מנת לאפשר מורים טובים יותר וחינוך טוב יותר, כי חינוך זה הביטחון שלנו".

     

    גברי: "הכיבוש. הייתי עושה כל מה שאפשר כדי להפסיק את הכיבוש".

     

    מתי הרגשתם הכי גאים להיות ישראלים?

     

    גברי: "כשש"י עגנון קיבל פרס נובל, וכמובן כל שאר המכובדים שהגיעו אחריו".

     

    שייקה: "כשהתעוררתי בוקר אחד ושמעתי על מבצע אנטבה. זה רגע שהלב יצא מהמקום, אושר שאין לתאר. רצית לצעוק שהכל אפשרי כשיש לנו צה"ל כזה".

     

    האם התביישתם פעם להיות ישראלים?

     

    גברי: "הרבה פעמים התביישתי. טיסת השוקולד הייתה הפעם האחרונה. אבל היו עוד. פעם איזה עניין באילת, התנהגות של הנוער בקפריסין. בא לך לקבור את עצמך מבושה. זה קשור לחינוך ולגסות רוח. קשור בסחבקיות, בחברמניות, שבשמה מותר לכאורה לעשות הכל".

     

    לו יכולתם לשנות אירוע אחד בתולדות המדינה, מה הוא היה?

     

    שייקה: "את מלחמת יום הכיפורים. הייתי מתייחס יותר ברצינות לאזהרות שקיבלנו. יכולנו אולי למנוע אובדן של חלק מהבחורים שחירפו את נפשם כדי להגן עלינו. זו מלחמה שלא תישכח לעולם".

     

    אם הייתם צריכים להסביר במשפט או שניים לאורח מחו"ל מהי מדינת ישראל, מה הייתם אומרים?

     

    שייקה: "אתה רואה את כל זה? זה תולדה של אנטישמיות ושל השואה בעקבותיה. האדם הוא היצור הכי אכזרי בטבע. הם רצו להשמיד עם שיצר את כל היופי הזה".

     

    גברי: "המקום המקסים שבו נולדתי".

     

    מה המאכל הכי ישראלי בעיניכם?

     

    גברי: "בוא נודה, אנחנו גנבנו את כל המאכלים מכל המדינות. אני לא חושב שאתה יכול להגיד על פלאפל או שניצל או סביח או חומוס שזה מאכל ישראלי. אבל כשאתה שם את כולם על השולחן, הכל הופך להיות 'אוכל ישראלי'".

     

    שייקה: "סלט ירקות. אין דבר כזה בשום מקום בעולם".

     

    מבין שלל הנושאים הבוערים שעל סדר היום, מהו לדעתכם האתגר הגדול ביותר שישראל צריכה להתמודד איתו בשנים הקרובות?

     

    שייקה: "שינוי שיטת הבחירות, ויפה שעה אחת קודם. אבל למי יש אומץ? כולם מפחדים על מקומם".

     

    גברי: "לעשות שלום ומהר ולסגת מהשטחים ומהר".

     

    בסקר שבגיליון זה נבחרו הגששים לקומיקאים הכי ישראלים ו"גבעת חלפון" נבחר לסרט הכי ישראלי. מה דעתכם?

     

    גברי: "הזכייה מאוד משמחת ומרגשת. כשעבדנו על תוכנית או סרט, הכלל היה קבוע: אם זה נכון, אם הקהל מזדהה — זה מצחיק. צחקנו על החתונות, על הראוותנות, על ההיסטריה בכדורסל, על אינסטלטור שדופק אותך — והקהל הזדהה וצחק. גם 'גבעת חלפון' היה נכון. אנשים הלכו ל־30 יום מילואים ולא עשו כלום. רק השתזפו. זה שסרט כמו 'גבעת חלפון' רלוונטי היום קשור כמובן בנוסטלגיה, אבל גם בכך שהוא משוחק ועשוי טוב".

     

    שייקה: "אין ספק שזאת מחמאה גדולה מאוד. זה גורם לאושר גדול גם לחשוב שכל כך מעריכים את העבודה שעשינו במשך כל כך הרבה שנים ואין אלא להודות לקהל הנפלא שליווה אותנו 40 שנה ונתן לנו הרבה מאוד עידוד ותמיכה. זה מה שנתן לנו את הכוח להמשיך ולשמור על הרמה שעבדנו עליה קשה מאוד, כי התחרות שלנו בסופו של דבר הייתה רק עם עצמנו. אנחנו מאוד מאושרים לגלות שהחומרים שלנו עדיין רלוונטיים כי לצערנו עדיין יש מילואים ולשמחתנו, הישראליות לא פגה".

     

    מי הקומיקאי העכשווי הכי ישראלי בעיניכם?

     

    שייקה: "עדי אשכנזי. פרפורמרית מעולה, שומרת על חדות, חומרים מעולים, נהדרת".

     

    גברי: "אסי כהן. אני חושב שהוא שחקן מוכשר מאוד, קומיקאי מעולה, מזרחי אבל לא 'עושה' מזרחים".

     

    מה דעתכם על הסאטירה הפוליטית שנעשית כיום במדינה?

     

    גברי: "יש מעט מדי סאטירה, אבל מה שיש לא רע. 'ארץ נהדרת' ו'גב האומה' טובות מאוד. אוהב לצפות בהן".

     

    שייקה: "הסאטירה היחידה שנשארה כאן היא 'גב האומה'. ליאור שליין מגיש לעילא ולעילא, חד כתער, אין לו תחליף, גאון".

     

    אם פולי היה מתעורר עכשיו, מה הוא היה אומר?

     

    שייקה: "היה מקטר כמו כולם בלי יכולת לשנות כלום ונשאר מתוסכל".

     

    גברי: "אני לא יודע מה הוא היה אומר, אני יודע מה אני הייתי אומר לו. אני מתגעגע אליו מאוד. מה שהוא עשה בלכתו זה לא מצחיק ומיותר לחלוטין".

     

    אם הייתם עושים מערכון היום, במה הוא היה עוסק?

     

    שייקה: "כרגיל, בבעיות הכואבות והמכעיסות שאנחנו מוקפים בהן".

     

    מה תאחלו למדינת ישראל ביום הולדתה ה־70?

     

    גברי: "אני מאחל לישראל שתחזור לשפיות".

     

    שייקה: "שתדע לשמור על הטוב שבה, על שלטון החוק, על הדמוקרטיה, לשמור על שומרי הסף שלה. שנוכל לצאת לדרך שנהיה גאים בה".

     

    ממרומי ניסיונכם, איזו עצה תיתנו לילד או לילדה שגדלים היום במדינה?

     

    שייקה: "הייתי אומר להם שחשוב לדעת להבחין בין טוב לרע, בין צודק ללא צודק, בין הוגן ללא הוגן, בין אמת לשקר. והעיקר להיות צנועים".

     

    גברי: "שייקחו את החיים בקלות ועם חיוך. הכל יהיה בסדר".

     

    יעל פוליאקוב על מה היה בוחר אביה, ישראל (פולי) פוליאקוב ז"ל

    "החיבור של אבא שלי לארץ היה מאוד חזק. הוא היה צרכן אקטואליה אדוק. אני זוכרת אותו צופה במהדורת החדשות כל יום. כל דבר שהיה קורה בארץ הוא היה לוקח מיד ללב, כאילו זה קרה לו. הוא מאוד אהב את חנוך לוין והיה מחובר מאוד לתרבות הישראלית. אני בטוחה שאם הוא היה חי היום, היו הרבה דברים שהיו מוצאים חן בעיניו מבחינת קומדיה ישראלית. אני בטוחה שהוא היה אוהב מאוד את מה קשור, את 'ארץ נהדרת' וכמובן את אילן פלד".

     

    בסקר שבגיליון זה נבחרו הגששים לקומיקאים הכי ישראלים ו"גבעת חלפון" נבחר לסרט הכי ישראלי. מה דעתך?

     

    "זה מאוד משמח אותנו כי זה מרגיש שעל אף שעברנו דור, אנשים עדיין מתחברים ומושפעים מהגשש. 'גבעת חלפון' הוא הסרט הכי ישראלי שיש. הבורקס. הצבא. החברמניות. הסחבקיות. ההומור. זה משהו שעדיין קיים בתרבות הישראלית, אבל אין ספק שהשורשים של זה התחילו ב'גבעת חלפון'. מדהים אותי שהסרט הזה עשה מה שהוא עשה. אני זוכרת שהם עצמם לא האמינו שמשהו כזה עומד לקרות. עוד בחייו, אבא שלי לא האמין איך זה הפך לקאלט.

     

    "הגשש הוא ההתחלה של הקומדיה הישראלית, היסודות של השפה הקומית בישראל. הם בין הראשונים שהצליחו לייצר שפה משלהם, כזאת שעד היום מצטטים. הם הצליחו לחבר בין אנשים כי הם נגעו בכולם. כל מה שיוסי בנאי הביא — מהשוק של מחנה יהודה, הטיפוסים משם — אלה דברים שרלוונטיים עד היום. גם מבחינת פולי, כל הנושאים שיוסי התעסק בהם, היו הנושאים הכי ישראליים, שעניינו את כולם. כשאני צופה בגשש, בי באופן אישי ובמשפחה שלי, זה מעורר געגועים לישראליות של פעם — ליוסי בנאי, לנסים אלוני, לשייקה אופיר, לפשנל. היו הרבה עבודה וחשיבה והשקעה לפני כל מערכון וכל תוכנית שהם העלו. אני חושבת שהשילוב בין שלושתם היה מנצח. שלושה אנשים שהשלימו אחד את השני בצורה מדויקת, וכשאתה עושה משהו כל כך מדויק — אנשים מתחברים אליו".

     


    פרסום ראשון: 27.12.17 , 01:23
    yed660100