yed300250
הכי מטוקבקות
    המארגנים (מימין): משה (קינלי) טור פז, צבי פרידמן ואבי שינדלר. "אמרו שאנחנו מופעלים על ידי 'הקרן החדשה', דבר שלא היה ולא נברא"
    המוסף לשבת • 28.12.2017
    הרעדנו את אמות הסיפים בבלפור
    למרות שהפגנת הבכורה של הימין נגד השחיתות לא הצליחה לסחוף המונים, המארגנים מרוצים ונחושים להמשיך | ארבעה ממובילי המחאה מדברים על ההחלטה לצאת לכיכר ועל התגובות מצד המחנה הלאומי, על הסכנה שהם רואים בהתגייסות הרבנים להגנת נתניהו, ועל התוכניות לשבועות הבאים | "אנחנו מתכננים כנס גדול דווקא באחת ההתנחלויות, בהשתתפות מנהיגי ציבור. אנשים מפסיקים לפחד"
    יפעת ארליך | צילום: אלכס קולומויסקי

    "הפגנת הבעד" – זהו הכינוי האקסימורוני שהעניקו המארגנים להפגנה שנערכה במוצאי שבת האחרונה בירושלים. הם לא נגד השחיתות; הם בעד המאבק בשחיתות. הם לא נגד נתניהו; הם בעד שלטון החוק. ארבעה ממובילי ההפגנה, כולם אנשי ימין, חלקם תושבי יהודה ושומרון, מדברים על מה היה שם, בכיכר ציון, שעורר כל כך הרבה אמוציות בבית הפוליטי שלהם, וחושפים מה עוד צפוי לנו בשבועות הקרובים. ספוילר: הם לא מתכננים לרדת מהבמה כל כך מהר. שקט מימין לא צפוי לנתניהו.

     

    "אני פלשתינאי במוצאי", צוחק צבי פרידמן, הזקן שבחבורה. "נולדתי בפלשתינה לפני קום המדינה, ב־1942. גדלתי במושב הזורעים, אני בוגר החינוך הממלכתי־דתי. שירתתי בצנחנים והייתי ממשחררי העיר העתיקה בירושלים. אני ירושלמי, כלכלן במקצועי. אב לשישה, סב לעשרות נכדים ויש לי כבר שני נינים. אבל יותר מכל תואר אחר, אני איש ימיני, כמו שהוגדר מרדכי ההיהודי במגילת אסתר".

     

    "מימין לצבי יש רק קיר", מעיר בחיוך איש החינוך משה (קינלי) טור פז, תושב כפר עציון, לשעבר ראש מנהל החינוך בעיריית ירושלים וכיום מנכ"ל רשת מוסדות הקיבוץ הדתי.

     

    "אכן, אני איש ימני מאוד. לא יכולתי להשלים עם הדעות המתונות של גנדי", מבהיר פרידמן.

     

    מירי שלם
    מירי שלם

     

     

    "אז אני שמאלני לעומתך", אומר עו"ד אבי שינדלר. ירושלמי, סמג"ד במילואים בצנחנים, אב לארבעה. "הצבעתי ליכוד כל השנים ואני גם חבר ליכוד, אבל מתון. הוויכוח בין שמאל לימין לא מאוד מעסיק אותי".

     

    "אני מתנחל גאה, איש התיישבות", אומר קינלי. "אבל הצבעתי כל השנים ליכוד כי אני לא אוהב מפלגות סקטוריאליות. וגם אני צנחן. מג"ד במילואים".

     

    אל שלושת הצנחנים מצטרפת אישה אחת, זו שמשכה בחוטים והקימה את קבוצת הווטסאפ של החבורה שאירגנה את ההפגנה: מירי שלם, 48, אם לארבעה, תושבת בית־שמש, פובליציסטית ומנהלת המכון לאסטרטגיה ציונית. "מאוד הטרידה אותי השאלה: מדוע הימין לא קם ומפגין, האם מחאה נגד שחיתות היא נחלתם של שמאלנים בלבד?" אומרת שלם. "הרי לשמאל אין מונופול על ענייני מוסר וצדק.

     

    "כבר ב־2011, במחאה החברתית, חשתי אי־נוחות מחוסר המעורבות של דתיים ואנשי ימין. מי שיעבור על הטורים שלי ימצא שאני עוסקת הרבה בעניינים חברתיים ובענייני שחיתות. אורנה אנג'ל וחנה קים, ממארגנות הפגנות פתח־תקווה ורוטשילד, ביקשו ממני לבוא לדבר בפתח־תקווה. זה לא הסתדר מסיבות טכניות, אבל אני חושבת שעמוק בפנים הבנתי שזה לא רק מסיבות טכניות. מאוד קשה לי ללכת ולהפגין שם, זה לא המיליה שלי ואני בטוחה שאם הייתי שם, לא הייתי אוהבת את אווירת ההתנגדות החזקה ואת האווירה השמאלנית. כאן, בירושלים, מצאתי סוף־סוף פלטפורמה להביע את מה שאני חושבת. ושמחתי לנאום בעצרת".

     

    ההפגנה בכיכר ציון. "הציבור הכי ערכי בארץ, אנשי הציונות הדתית, לא יכול להסכים להתנהלות שבה הכל מותר"
    ההפגנה בכיכר ציון. "הציבור הכי ערכי בארץ, אנשי הציונות הדתית, לא יכול להסכים להתנהלות שבה הכל מותר"

     

     

    זה לא רק סיגריה

     

    "אני צורפתי לקבוצה שמירי הקימה", מספר קינלי. "כבר הרבה זמן שאני מסתובב עם תחושות מאוד קשות. כתבתי על זה כמה וכמה פוסטים בפייסבוק. ההפגנה התארגנה מכלום, באפס תקציב ובלי שום לוגיסטיקה. אחד החברים הלך לקנות דגלים, אחרים הכינו שלטים בבית. מישהו תרם כסף לפרסום מודעה בעיתון 'מקור ראשון', וזהו, ככה זה התארגן".

     

    הגיעו להפגנה כ־1,000 איש. זו הצלחה בעיניכם?

     

    "לא חשבתי שיגיעו יותר", אומרת שלם. "אני שמחה על הכמות, ועוד יותר שמחה על ההד הציבורי והחשיפה התקשורתית שההפגנה קיבלה. כנראה שנגענו בעצב חשוף ורגיש".

     

    קינלי: "בעיניי ההפגנה הזו הייתה מוצלחת מאוד. היא עוררה סערה ציבורית והרעידה את אמות הסיפים בבלפור. איך אני יודע? רק מלראות את כל הלחצים שהופעלו עלינו לא לצאת להפגנה, ואת הלחץ שהופעל על אישי ציבור לא לנאום בה. גם הפגישה של נתניהו עם רבנים מהציונות הדתית השבוע נולדה לדעתי בעקבות ההפגנה. אגב, יש רבנים שסירבו לבוא לפגישה הזו. כאיש חינוך אני מוטרד מאוד מאמירות בסגנון הרב אלי סדן, 'זה רק סיגריה'. התרבות האמריקאית חינכה אותנו שהניצחון הוא מעל הכל. אנחנו כיהודים, בטח כדתיים, מאמינים שיש דברים שלא עושים, גם לא אם תפסיד בגלל זה את השלטון.

     

    "אני מדבר עם חבריי מהתנחלויות והם אומרים לי שלא מפילים ממשלה על סיגרים ושמפניות. ואם זה בהיקף של 400 אלף שקל? ואם זה ב־60 אלף שקל, כמו שהורשע אולמרט? אז כן? יש פה זילות. האם אנחנו יכולים להרשות לעצמנו לחנך את הילדים שלנו שקצת מתנות זה לא נורא, או חלילה קצת שוחד זה בסדר?"

     

    שלם: "זכותם של הרבנים האלה להיפגש עם ראש הממשלה, אבל אני לא כל כך מבינה את מי הם מייצגים, האם הם מנהיגים פוליטיים או מנהיגים דתיים? האם הערבוב הזה הוא טוב? אני לא חושבת. ומה המסר שהם מנסים להוביל? הם לא היו אמורים להניף את שרביט המוסר וטוהר המידות?"

     

    "לא יכול להיות מצב שהציבור הכי ערכי בארץ, אנשי הציונות הדתית, יסכים להתנהלות שבה הכל מותר", אומר פרידמן. "האם אנחנו לא מחויבים לציווי 'והיה מַחֲנֶיךָ קדוש'? אמנם חז"ל אמרו שאין ממנים פרנס על הציבור אלא אם כן הוא נושא קופת שרצים על גבו, אבל היום המנהיגים נושאים את קופת השרצים קדימה בחזית. כשעוד הייתה בושה, הקופה הייתה על הגב, היום אין בושה. שחיתות זה סרטן שעלול לכלות כל חלקה טובה. אנחנו זוכרים היטב את החשדות נגד אריק שרון והנכונות של הציבור הימני להגן עליו כל זמן שפעל לטובת ההתיישבות. בסוף זה התהפך לרעת ההתיישבות. אסור להגן על מישהו שפועל בניגוד לחוק או שמוביל את החברה הישראלית לכיוונים לא בריאים באמצעות הפרד ומשול. מי שעסוק במאבק על ההישרדות, יעדיף ברגע הקריטי את האישי על פני הציבורי והכללי".

     

    אתם מדברים על שחיתות, אבל עוד לא הוכח שום דבר. לחרוץ גורל מהר מדי, לפני שרשויות החוק סיימו את מלאכתם, זה לא פגיעה בשלטון החוק?

     

    פרידמן: "אני מצפה ממנהיג להתנהלות אחרת לגמרי. שחיתות זה לא רק ההיבט הפלילי. ההתנהלות של נתניהו רחוקה מאוד מהסגנון של ו'הצנע לכת'. ומה שמטריד אותי במיוחד הן אמירות שלא נותנות כבוד למוסדות החוק והשלטון במדינת ישראל. זו סכנה קיומית של ממש לחיים שלנו במדינה. ההסתערות וההתנפלות על המשטרה יגרמו לכך שמחר כל נהג יצפצף על שוטר, כי הוא קיבל דוגמה מראש הממשלה שלו".

     

    "הבעיה היא לא רק אצל ראש הממשלה", מבקש שינדלר להדגיש, "אלא גם, ובעיקר, אצל יו"ר הקואליציה הפורש ח"כ דוד ביטן. אי־אפשר לראות את ההתנהלות הזו ולשתוק. הטריד אותי מאוד שמלחמה בשחיתות הפכה לכאורה למשהו של השמאל".

     

    בימין טוענים שהמניע של אלדד יניב ושותפיו הוא לא מלחמה בשחיתות אלא הפלת שלטון הימין ואינטרסים פוליטיים אישיים. לכם ולרב יובל שרלו קוראים בימין "אידיוטים שימושיים".

     

    שלם: "אני לא נבהלת מזה. אני מרגישה שאנחנו חלוצים שהולכים לפני המחנה ורואים דברים שאחרים עדיין לא רואים. אידיוטים שימושיים מתאים יותר, אגב, למי שמתנגד למחאה נגד השחיתות מתוך תחושת שייכות לעדר, מתוך פחד מתרחישים אפוקליפטיים ומתוך הקשבה למנהיגים בצורה עיוורת".

     

    היא עצמה חטפה לא מעט ביקורת מאנשי ימין על השתתפותה בהפגנה. "היו כאלה שכתבו שאני מופעלת על ידי 'הקרן החדשה לישראל', דבר שלא היה ולא נברא. האשימו אותנו בניסיון להפיל את הממשלה ואת העומד בראשה. אני לא חושבת שזו הייתה מטרת ההפגנה. רצינו לתת במה לאנשים שהם בעד ממלכתיות ובעד טוהר מידות. במקביל קיבלתי גם הרבה תמיכה, שהגיעה גם מאנשי ימין שהתלבטו אם להגיע להפגנה, שלא היו שלמים מסיבה כזו או אחרת, שהיו בקונפליקט עם עצמם, וגם מאנשי שמאל".

     

    שינדלר: "אותי לא מעניין מי מוביל את ההפגנה בפתח־תקווה או ברוטשילד. אני רואה את האנשים הערכיים שבאים לשם. חברים שלי מהצבא ומהעבודה החליטו שבוע אחרי שבוע לפנות מזמנם ולבוא להפגין. אני מכבד אותם על כך. עשיתי את זה במוצ"ש האחרון בעצמי וראיתי כמה זה קשה לפנות זמן בתוך מרוץ החיים. אנשים לא נלחמים סתם. מספיק לראות את הפרסומים ולהיבהל מההתנהלות המושחתת. לא נוח לי כאיש ימין להפגין ברוטשילד, ולכן החלטתי להיות חלק מההפגנה בירושלים. שחיתות ופלגנות צריכה להיות בעיה של כל העם".

     

    גם מח"טים מתחלפים

     

    הארבעה שבים ומדגישים כי ההפגנה שלהם הייתה "בעד" ולא "נגד", שהמטרה היא לא להפיל את ראש ממשלה. אבל כמו שכבר אפשר להבין, לפחות לחלק מהם יש ביקורת נוקבת כלפי נתניהו, והם לא חוששים לומר אותה.

     

    "המציאות שבה ראש הממשלה עסוק בזוטות במקום לנהל את המדינה היא בלי אפשרית", אומר שינדלר. "מנהיג חייב להסתכל קדימה. הוא לא יכול לעסוק כל היום בתגובות בפייסבוק, בהודעות לעיתונות ובמלחמות במשטרה. זה זילות של התפקיד. הייתי מצפה מראש הממשלה לומר משפט אחד: 'לא יהיה כלום כי אין כלום, ואני סומך את ידי על רשויות החוק שיעשו את מלאכתם נאמנה'. זהו. אם הוא היא אומר את זה, הייתי נשאר בבית ולא יוצא להפגנה. אבל הוא נלחם בכולם, כולל במפכ"ל שהוא עצמו מינה. והכי כואב לי זו השפה המפלגת שפוגעת באחדות".

     

    פרידמן: "נתניהו הוא איש מאוד חכם ומוכשר, ובעל יכולות נפלאות. אבל לצערי הוא מתעסק בדברים שראש ממשלה לא צריך לעסוק בהם. ראש הממשלה עסוק 24 שעות ביממה במלחמת הישרדות פוליטית, וגורר אליה את הימין כולו תוך שהוא מסכן את המשך שלטון הימין ואת עתידה של המדינה. מבחינתו כל האמצעים כשרים. הוא עוסק בהסתה בלתי פוסקת נגד כל מי שמעז למלא את תפקידו בנאמנות. מופע האימים שלו בכפר המכביה היה שיא של התלהמות וירי ברשויות אכיפת החוק. אדוני הנכבד, ראש ממשלת ישראל: מה דעתך לפנות את המקום ליורש אמיתי נקי כפיים, איש ימין החף ממרוץ אחרי מנעמי החיים ורחוק מרצון להסתופף בצילם של טייקונים ושועי ארץ? אם תעשה זאת תראה איך תשקוט הארץ, איך הימין ישוב לזקוף את קומתו, והעם ירגיש שהוא זוכה למנהיגות אמיתית, נקיית כפיים, חפה ממחויבות לנותני מתנות ומחויבת רק לעם ישראל ולאינטרסים של המדינה. אני אומר לחברים שלי מימין: אל תחשבו כי המטרה, השלטון, מקדשת את האמצעים ומצדיקה את אתרוג המושחתים. כי יבוא רגע שבו העם יקיא אתכם כפי שהקיא בזמנו את מושחתי המערך. אל תחכו שזה יקרה. תפעלו כבר עכשיו לבחירת גלריית מועמדים ראויים לתפקיד ראש הממשלה, מנהיג הימין ומנהיג עם ישראל. ושלא יאמרו לכם עבדיו של הבוס שאין כאלה. ברוך השם יש ויש".

     

    אולי הנהנתנות של נתניהו נובעת מכך שהוא נמצא שנים רבות מדי בתפקיד?

     

    "בהחלט", אומר שינדלר. "אני חושב שכהונה של יותר משמונה שנים זה רע מאוד. בצבא כל שנתיים מחליפים מח"ט".

     

    "כל תפקיד הוא שוחק", מסכים קינלי. "כשנכנסתי לתפקיד ראש מנהל החינוך בירושלים, אחרי שלמדתי אותו, אמרתי לראש העירייה ניר ברקת: 'שלוש שנים זה מינימום לתפקיד, חמש שנים זה מקסימום'. אחרי חמש שנים קמתי ועזבתי. לטובת המערכת צריך לרענן בה את הכוחות. בטח בתפקיד כל כך שוחק וקשה כמו ראש ממשלה".

     

    שלם: "אני לא חושבת שאם יתחלף ראש הממשלה, נורמת השחיתות שהתקבעה כאן תיעלם. תראו מה קורה מסביבנו. השחיתות סובבת אותנו מכל עבר: משאבים ציבוריים הופכים לפרטיים, ראשי ערים נעצרים כאן מדי שבוע, עובדים בכירים בגופים ציבוריים מרוויחים משכורות עתק, דירקטורים בחברות ציבוריות באים לאכול רוגלך בישיבות ולא נושאים בשום אחריות, כספים ציבוריים עוברים מתחת לשולחנות. אנחנו, הציבור, משלמים את המחיר. כמתלוננים על רפואה לעשירים בלבד, על מחירי דיור מטורפים, על פערי שכר בלתי נסבלים, על חלוקה לקאסטות ומעמדות, על חוסר ניוד חברתי – צריכים להבין שלא ישתנה פה כלום אם נמשיך לטמון את הראש בחול ולהתעלם משחיתות".

     

    הבית מתפורר מבפנים

     

    רק לפני כמה ימים חזר קינלי משירות מילואים. "אני מרגיש דיסוננס מטורף בין האיומים מבחוץ לבין ההתנהלות הפנימית", הוא אומר. "מצד אחד פרשת הצוללות המטורפת, אולי אחת מפרשות השחיתות הנוראות שידענו כאן. מצד שני עשרות אלפי חיילים שומרים על הגבולות, ואנשים שמתגייסים למילואים כדי לשמור על הבית, במציאות שבה בכל רגע נתון יכולה לפרוץ מלחמה. התחושה קשה. יוצאים להגן על הבית, אבל הבית מתפורר מבפנים. השחיתות והפלגנות מכרסמות בחוסן הלאומי.

     

    "אני מוטרד כבר הרבה זמן מסגנון ההנהגה של נתניהו. הפעם הראשונה שממש התביישתי הייתה בבחירות 2015, בקריאה שלו 'הערבים נוהרים באוטובוסים לקלפיות'. עבדתי אז בעיריית ירושלים, ראיתי את שיתופי הפעולה המדהימים בין חרדים לחילונים לדתיים לערבים, והתביישתי. יש לי ידידים ערבים ובדואים. הם מתקשרים לשאול לשלומי אחרי כל פיגוע בגוש עציון. האם כדי להשיג עוד מנדטים נכון להוביל קמפיין מפלג? בעיניי לא. אבל זו השפה של נתניהו: לסמן בכל פעם אויב אחר כדי לאחד נגדו את המחנה. אני מאמין בדרך הפוכה בדיוק. בצורך לחבר בין קצוות ולהכיל אותם. כסמג"ד במילואים מצאתי את עצמי מול חיילים שהיה להם לא קל לשרת מטעמים פוליטיים. ב־2004 נשלחתי כסמג"ד למילואים בנצרים. אחד החיילים, תל־אביבי, אמר לי: 'קינלי, אני חושש לבוא. אני חושש שאקבל פקודות שלא אוכל למלא מטעמי מצפון'. אמרתי לו: 'בדיוק אנשים כמוך אני צריך לידי. אני אתן לך פקודה, ואם תחשוב שיש בה בעיה מוסרית, אתה תעיר לי ואתקן אותה'. שנה אחר כך, בספטמבר 2005, חודש אחרי ההתנתקות, נקראנו שוב למילואים בגוש עציון. חייל ממגורשי גוש קטיף אמר לי שהוא לא מסוגל לשרת. אמרתי לו: 'גם לי קשה לשרת אחרי הרס גוש קטיף, אבל אתה תבוא, ותקבל ממני חיבוק ונשרת ביחד'. שני החיילים האלה התייצבו לשירות מילואים ותיפקדו מעולה. המציאות החברתית שלנו שברירית, ומה שצריך זה לחבר בין אנשים, לא לפלג".

     

    "כשאתה מסתכל על החברה הישראלית, אתה רואה הרבה שיתופי פעולה בחיי היום־יום", מוסיף אבי שינדלר. "יש למשרד שלי לקוחות ערבים. אני תמיד נהנה לשמוע איך הם מדברים בהערצה על מדינת ישראל. הבעיה היא במנהיגים, ברדידות של השיח הפוליטי, לא בחברה הישראלית עצמה, שבה אנשי עם דעות שונות משתפים פעולה על בסיס יום־יומי".

     

    איך אתם מתכננים להמשיך את פעולות המחאה?

     

    קינלי: "החלטנו לא לצאת לעוד הפגנה במוצ"ש הקרוב, כדי לבדל את עצמנו מהפגנות רוטשילד. אנחנו מתכננים כנס גדול, ודווקא באחת ההתנחלויות, במוצאי שבת הבאה, תחת הכותרת 'והיה מַחֲנֶיךָ קדוש'. בכנס ישתתפו רבנים ומנהיגי ציבור ברמה הלאומית. המטרה שלנו היא לעורר שיח אמיתי בתוך הציונות הדתית. חשוב לנו שרבנים ומנהיגים ידברו על חשיבות שלטון החוק. אם ההתקפות של נתניהו על המשטרה ורשויות החוק יימשכו, ואם יהיו המלצות משטרה חמורות, אנחנו נצא להפגין שוב. אני מאמין שיצטרפו אלינו עשרות אלפים. אני רואה את התגובות. אנשים מפסיקים לפחד. רואים בנו שליחי ציבור.

     

    "במקביל אנחנו פועלים מול מוקדי הכוח בציבור שלנו להפעיל לחץ על חברי הכנסת הציונים־דתיים להביע עמדה ברורה נגד שחיתות ונגד פלגנות. הגיע העת לבנות דור חדש של מנהיגים בליכוד. יש מנהיגים ישרי דרך. אני לא מאמין בתפיסת עולם שמוכנה לאחוז בהגה השלטון גם במחיר הגנה על מעשים שלא יעשו. ביבי הוא כמו אדם שחושש לטבוע. הוא עושה תנועות חזקות מדי, ובסוף מטביע את עצמו. בגלל הזהות שנתניהו מנסה ליצור בינו לבין הימין, הימין ימצא את עצמו טובע יחד עם ביבי. אני מקווה שדווקא המחאה שלנו תשאיר את השלטון בידי הימין".

     

    yifater1@gmail.com

     

     


    פרסום ראשון: 28.12.17 , 19:57
    yed660100