רואים עלייך

כתבתנו התנסתה בבדיקה המגלה אם הגיל האמיתי שלנו תואם לגיל הביולוגי • המסקנות עליכם

אף שנכנסתי לפני אי־אילו שנים למועדון שאף אישה לא באמת רוצה להשתייך אליו, מועדון ה"לא רואים עלייך", אני לא מקבלת את המחמאה הזאת כמעט אף פעם ולכן גם לא נעלבת ממנה. התרגלתי למחשבה שאני פשוט נראית בגילי (עוד שנייה 45), לטוב ולרע, ולכן איש לא חש צורך להתייחס אליו.

 

הקמטים שם, בצידי העיניים ובין הגבות, ולפעמים אני אפילו מחבבת אותם (החריצים המעמיקים בין האף לזוויות הפה זה כבר סיפור אחר), כך גם שיער השיבה (שהפסקתי לצבוע בגיל 40) וסימני המתיחה (שלושה הריונות והרבה קילוגרמים שעלו וירדו לאורך השנים). הם שותפיי לחיים, הם חלק מהסיפור, וממילא לא הייתי חוזרת לגיל 20.

 

עם זאת, אני מוצאת את עצמי מתנחמת לא פעם בידיעה שכבר שנים אני אוכלת, רוב הזמן, ממש בריא ומתאמנת שישה ערבים בשבוע. איכשהו, בלוגיקה הפנימית שלי, זה אמור לפעול לטובתי, שלא לומר לאזן את הנזק המצטבר שגורמות 30 הסיגריות היומיות שלי, המהוות חלק מחיי בערך אותו מספר שנים כמו האימונים והתזונה הבריאה.

 

זה עשוי להסביר את התקווה הילדותית משהו שאיתה הגעתי לבדיקת הגיל הביולוגי, התקווה שאגלה שבעצם אני צעירה מכפי גילי. את האפשרות שיתברר שאני מבוגרת יותר העדפתי להדחיק כמובן.

 

רמת הבלאי

 

את הבדיקה, המכונה בדיקת טלומרים (שזכתה באישור מינהל המזון והתרופות האמריקאי), מציע מכון WLAB זה כמה חודשים, ועלותה 1,750 שקל. מבחנה אחת מדמכם, עשר דקות למילוי שאלון (רק באנגלית בינתיים) שעניינו אורח החיים שלכם ומחלות ידועות אם יש כאלה, המתנה בת כשלושה שבועות, ותקבלו תשובה לשאלה המסקרנת בן כמה באמת הגוף שלכם, מבפנים. או אם להיות קצת פחות אלגנטיים, מה רמת הבלאי שלכם.

 

"הבדיקה הזאת היא חוד החנית של הקדמה הרפואית מבחינה מעבדתית", אומר ד"ר מיכה אלטמן, רופא משפחה והומיאופת, העובד בשיתוף WLAB על פיתוח תוכנית לרפואה מונעת שכוללת גם את הבדיקה. "הבדיקה, שנשלחת למעבדות בספרד, היא תוצאה של מחקרים רבים זוכי פרסים, שמצאו שקצות הכרומוזומים שלנו, ששמם טלומרים, מתקצרים ככל שאנחנו מתקדמים בגיל. בהמשך התברר שיש גורמים שונים שמשפיעים על התהליך הביולוגי הזה, שחלקם, כמו התורשה, אינם בשליטתנו, ועל חלקם, כמו אורח החיים, בהחלט ניתן להשפיע. בדיקת הדם הייחודית הזאת מודדת במדויק את אורך הטלומרים, ואת המידע הזה ניתן לתרגם לגיל ביולוגי, שאותו אנחנו משווים למספר השנים שהאדם חי. כשמתברר שהגיל הביולוגי גבוה מהגיל הכרונולוגי, המשמעות היא שהגוף מזדקן מהר יותר מהשנים החולפות, ולהפך, כשהגיל הביולוגי צעיר מהכרונולוגי, המשמעות היא שמצבו הבריאותי של האדם טוב והוא חי חיים שמנבאים, אם יישמר אותו אורח חיים, שהוא יגיע לשיבה טובה ובריאה".

 

בשביל מה זה טוב בעצם?

 

"האלמנט התורשתי הוא פרמטר קבוע, אבל באמצעות אלמנטים כמו תזונה ופעילות גופנית אנחנו בהחלט יכולים לשנות את המצב ולהשפיע. הרעיון מאחורי הבדיקה הוא להתאים לכל אדם הנחיות אישיות בהתאם לתוצאותיו, שיביאו לשיפור במצבו במידת הצורך או לשימור הרגליו הטובים. כשהפער גדול מדי, לרעת הנבדק, זה מחייב בדיקות מעמיקות יותר לגילוי מחלות. לך, למשל, הייתי ממליץ מאוד להפסיק לעשן. עישון הוכח חד־משמעית כבעל השפעה על אורך הטלומרים. מאוד הגיוני שאם תפסיקי לעשן היום ותיבדקי שוב בעוד שנה, בהנחה שאין גורמים נוספים שמצריכים התייחסות ושינוי בחייך, הבדיקה תראה שיפור מסוים במצבך".

 

תורשה טובה

 

לתחושתי, ד"ר אלטמן היה אומר לי את אותם הדברים גם בלי הבדיקה. "נכון", הוא מסכים, "אבל בזכות הבדיקה אני יכול לומר לך שלמרות שעישנת כל השנים שעליהן הצהרת, לא נגרם לך נזק שהביא את גילך הביולוגי לעבור את גילך הכרונולוגי, מה שאומר כנראה שהתורשה שלך טובה".

 

ואולי אני פשוט מפצה על העישון בפעילות הגופנית?

 

"ממש לא. הפעילות הגופנית שלך, טובה ככל שתהיה, לא מתקנת את הנזק שהעישון גורם לך. לו היית עושה פחות פעילות גופנית ולא מעשנת, היית שומרת על הבריאות יותר טוב ממה שאת עושה היום".

 

זה הזמן להגיד תודה להוריי שהביאוני עד הלום. אני בת 44 ותשעה חודשים כרונולוגית, אבל רק בת 43 ושמונה חודשים ביולוגית. ד"ר אלטמן קרא לזה "חפיפה" והציע אחת משתי דרכים להסתכל על זה: "התמונה טובה למרות ש..." או "התמונה טובה, אבל את הורסת לעצמך". ואני? ידעתי, אני פשוט בגילי. ואני בצד הטוב של הגרף. •

 

shirgos@gmail.com

 

שימו לב: סימנים המצריכים בדיקת רופא בשל חשד לפורמולה לא מתאימה: ירידה באחוזוני משקל במשך 3 חודשים, שלשולים ממושכים מעל שבועיים, שלשול דמי, הקאות מרובות, תגובות אלרגיות בעור, קוצר נשימה, פליטות מרובות, הקשתה של הגב (תסמונת סנדיפר)

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים