yed300250
הכי מטוקבקות
    איור: רות גוילי
    7 ימים • 10.01.2018
    הגלולה המרה
    עוד ועוד מחקרים בעולם מצביעים על סיכוני הגלולה למניעת היריון. ובארץ? ממשיכים כרגיל, תודה ששאלתם
    שרית רוזנבלום | איור: רות גוילי
    רונית (שם בדוי) הייתה רק בת 42, כשבבדיקות תקופתיות שנערכו לה התגלה כי היא חולה בסרטן השד. הבשורה היכתה אותה בתדהמה, אבל לא פחות מכך זיעזעה אותה שאלתו של האונקולוג שלה: האם את משתמשת בגלולות למניעת היריון?

    "אין לי סיפור משפחתי של המחלה. ועצם הרעיון שהגלולות, שבהן אני משתמשת לסירוגין מגיל 16, גרמו לי נזק כזה עורר בי חלחלה", היא מספרת. הזעזוע הפך לכעס של ממש, כשחודשים ספורים לאחר האבחנה, כבר כשהייתה בעיצומם של הטיפולים נגד המחלה, שמעה על מחקר ענקי שנערך בדנמרק, שהראה כי משתמשות באמצעי מניעה הורמונליים נמצאות בסיכון מוגבר לפתח סרטן השד. הסיכון, כך קבעו החוקרים, עלול להיות גבוה ב־38 אחוז אצל מי שהשתמשו בגלולה במשך עשור ויותר.

    "איש לא דיבר איתי על זה מעולם, וגם הגינקולוג שלי מעולם לא העלה את האפשרות הזו", היא אומרת. "לא עלה בדעתי שאני עושה משהו לא בסדר. לאורך השנים שאלתי את הרופא פעם או פעמיים אם כדאי להחליף לגלולות מודרניות יותר, אבל הוא ענה שלא מחליפים מרשם מנצח. עד היום אין לי מושג אם הגלולות הן אלה שגרמו למחלה שלי, אבל עצם הספק שאולי אני זו שהזקתי במו ידיי לבריאותי לא נותן לי מנוח".

    המחקר שרונית מדברת עליו פורסם על ידי חוקרים מדנמרק באחד העיתונים הרפואיים החשובים בעולם, "ניו אינגלנד ג'ורנל אוף מדיסן", בחודש דצמבר 2017. החוקרים עקבו אחר 1.8 מיליון נשים דניות בנות 15 עד 49 במשך יותר מעשור, ומצאו כי שימוש באמצעי מניעה מבוססי הורמונים, ובראשם גלולות, לתקופה של יותר משנה עלול לגרום לעלייה קטנה אך משמעותית של בין תשעה ל־38 אחוז בסיכון לחלות בסרטן השד, לפי משך השימוש. החוקרים העריכו כי על כל 100 אלף נשים שמשתמשות באמצעים הורמונליים למניעת היריון, יש 13 מקרי סרטן שד נוספים בשנה, לעומת נשים שלא משתמשות בהם. הקשר בין השימוש בגלולות לסיכון העודף להתפתחות סרטן התגלה בכל סוגי הגלולות, והסיכון נותר גבוה מהרגיל גם לאחר הפסקת השימוש בהן.

    על פי הממצאים, גם התקן תוך־רחמי שמשחרר פרוגסטין (פרוגסטרון סינטתי), הורמון שלא נחשד עד היום כמזיק, נמצא קשור לסיכון גבוה יותר לפתח סרטן שד. "לצערנו, אף סוג של אמצעי מניעה הורמונלי אינו חף מסיכון", סיכמה החוקרת הראשית, לינה מורק מבית החולים האוניברסיטאי של קופנהגן.

    הדבר המטריד הוא שלמרות הצטברות המידע לגבי הסכנות הטמונות באמצעי מניעה הורמונליים, ובראשם הגלולות, מתברר שהממסד הרפואי לא ממהר לדון בנושא בכובד הראש הנדרש בעניין כה רגיש ומורכב. כמעט כל פרסום של ממצאי מחקר, המעידים על פוטנציאל לבעיות בריאות כתוצאה מהשימוש בגלולות, מלווה בדברי הסבר חוצבי להבות של גינקולוגים בכירים, בארץ ובעולם, שטוענים שהשימוש בגלולות יעיל ובטוח. הפולמוס המדעי לגבי הגלולה קשור, ככל הנראה, גם להיבטים שאינם נוגעים בהכרח להשלכותיה הישירות על הבריאות: בעולם יש כיום 85 מיליון הריונות לא מתוכננים בשנה, חלקם הגדול של נערות. ירידה דרמטית בשימוש באמצעי המניעה הנפוץ בעולם עלולה לגרום לגל של הריונות לא רצויים.

     

    הכתבה המלאה - ביום שישי ב"7 ימים" ובאפליקציית ידיעות אחרונות

     

    yed660100