כדי שלא ירוויחו פחות מח"כים: שכר רוה"מ והשרים יעלה

עיוות היסטורי, שגורם לכך ששכרם של חברי הכנסת הפך להיות גבוה משכרם של השרים, צפוי להשתנות היום כאשר ועדת הכספים של הכנסת צפויה לאשר העלאה חריגה בשכר השרים, כנראה באלפי שקלים.

 

שיטת הצמדה מוזרה של שכר הנבחרים, זכתה לביקורת רבה במשך שנים.

 

היא גרמה לכך ששכר הח"כים צמוד לשכר הממוצע במשק, העולה מדי שנה בשיעורים של 2%־3%, בעוד ששכר השרים צמוד למדד המחירים לצרכן.

 

בארבע השנים האחרונות האינפלציה בישראל שלילית, ולכן שכר השרים לא עלה.

 

שכרם של הצמודים לשכר הממוצע במשק — נשיא המדינה, השופטים וח"כים — צפוי לעלות במשכורת חודש ינואר בשיעור של כ־3%, בעוד ששכר ראש הממשלה, השרים וסגניהם יעלה בכחצי אחוז בלבד, שיעור האינפלציה בישראל ב־12 החודשים הקובעים את שכרם. עד כה האינפלציה בישראל בשנת 2017 עומדת על 0.3% בלבד.

 

מרוויחים יותר משר

 

בעבר השתכר שר בישראל כ־12.5% יותר מח"כ, אולם בשל ההצמדה הבלתי אחידה שכרם של חברי הכנסת יעבור השנה את שכר השרים. על פי הנוסחה הקיימת, אמור שכר הח"כים להיות במשכורת חודש ינואר השנה 42,795 שקל, בעוד שהשרים ישתכרו 41,980 שקל. שכר סגני השרים אמור להיות 39,715 שקל. גם שכר יו"ר האופוזיציה גבוה משכרו של שר והוא צפוי להיות 47,920 שקל. שכרו של ראש הממשלה אמור להיות החודש, אם לא יעודכן, 45,000 שקל.

 

בעבר מונו שלוש פעמים ועדות כדי לקבוע את אופן הצמדת השכר של חברי הכנסת, אולם בכל פעם שהומלץ לשנות את ההצמדה הח"כים התנגדו. האבסורד הוא שככל שהמצב במשק קשה יותר ויש מפוטרים רבים, לרוב בעלי השכר הנמוך — כך השכר הממוצע דווקא עולה ועימו גם שכר חברי הכנסת.

 

נשקלת העלאה רטרואקטיבית

 

על פי נתוני משרד האוצר השכר הממוצע במשק עלה בתריסר השנים האחרונות בכ־31%, בעוד שכר הצמודים למדד המחירים לצרכן עלה בתקופה זו בשיעור של 19.5% בלבד ובארבע השנים האחרונות לא עלה כלל. על פי אחת ההצעות שתידון היום יוצמד שכר השרים והצמודים לשכרם לשכר הממוצע במשק וייתכן שהדבר אף ייעשה רטרואקטיבית, מה שיביא להעלאת שכר השרים החודש באלפי שקלים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים