yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום: AFP
    חדשות • 17.01.2018
    טראמפ נגד נתניהו: השגרירות עדיין לא עוברת
    ראש הממשלה העריך אתמול במהלך ביקורו בהודו שהשגרירות האמריקאית תעבור לירושלים "בטווח של שנה" • אבל זמן קצר אחר כך הנשיא האמריקאי הכחיש ואמר: "בסוף השנה? אנחנו לא באמת בוחנים זאת" • ובינתיים חוזרים לדבר ביזנס: נתניהו הודיע שהעסקה למכירת טילי נ"ט להודים, בשווי חצי מיליארד דולר, שוב על השולחן • עם זאת, חלק משמעותי מהתמורה לעסקה יישאר בהודו, שדורשת לייצר את הטילים על אדמתה
    איתמר אייכנר, אורלי אזולאי ואודי עציון
    ראש הממשלה, בנימין נתניהו, העריך אתמול בפני העיתונאים המלווים אותו בביקורו בהודו כי השגרירות האמריקאית תועבר מתל־אביב לירושלים בתוך שנה. "קורים בארה"ב דברים שלא קרו מעולם. ההערכה שלי שהשגרירות תעבור הרבה יותר מהר ממה שאנחנו חושבים. בטווח של שנה – זו הערכה מוצקה שלי", אמר נתניהו. אבל כמה שעות אחר־כך התייצב נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, לראיון בחדר הסגלגל והכחיש זאת. "בסוף השנה?" אמר טראמפ לכתבי רויטרס שביקשו תגובה להצהרת נתניהו, "אנחנו מדברים על תרחישים שונים. ברור שזה על בסיס זמני. אנחנו לא באמת בוחנים זאת. זה לא".

     

    בנושא אחר הייתה לראש הממשלה הצלחה יותר גדולה: עסקת הטילים עם הודו חוזרת לשולחן הדיונים. לפני חודשיים דווח כי משרד הביטחון ההודי ביטל עסקת ענק שחתם עם רפאל לרכישת טילי "ספייק" נגד טנקים בסכום של חצי מיליארד דולר. העסקה, שנחשבת כהוכחה נוספת לשיתוף הפעולה הביטחוני בין הודו לישראל, צפויה הייתה להיחתם לאחר שב־2016 הושלם המשא־ומתן על המחיר.

     

    אתמול הכריז נתניהו על הנעת המשא־ומתן בנושא לאחר שההודים חזרו בהם מכוונתם לבטל את עסקת הטילים. אבל התמורה לעסקת טילי ה"ספייק" של רפאל לא תגיע כולה לכלכלה הישראלית, שכן ההודים דורשים כיום שיותר מחצי מייצור אמצעי הלחימה שהם רוכשים יתבצע בארצם, ורפאל כבר הקימה בהודו פס ייצור לטיל ביחד עם שותפה מקומית.

     

    ההודים רכשו מישראל מאז תחילת שנות ה־2000 אמצעי לחימה בשווי של יותר מ־10 מיליארד דולר. רק בשנה שעברה הזמין משרד ההגנה ההודי מערכות טילי “ברק־8” מהתעשייה האווירית בשווי של יותר מ־2.6 מיליארד דולר. לפי דיווחים מהודו, הם רכשו מהתעשייה האווירית גם שלושה מטוסי פלקון להתרעה מוקדמת בשווי 1.1 מיליארד דולר, מל"טים מדגם “הרון” ב־300 מיליון דולר וטילי “ברק־1” להגנת ספינות ב־400 מיליון דולר. מרפאל רכשו ההודים טילי “ספיידר” נגד מטוסים ומסוקים בשווי מיליארד דולר, טילי אוויר־אוויר, ועוד.

     

    רה"מ נתניהו אמר אתמול: "אנחנו חוזרים להכשיר את עסקת הספייק, הדברים יידונו תוך כדי. הכיוונים חיוביים מאוד, יש עוד תהליך. לפני שבאנו זה ירד מהשולחן ובביקור הנוכחי החזרנו את זה לשולחן. ממשלת הודו הודיעה לנו שהיא מחזירה את עסקת הספייק למסלול. זה מאוד חשוב, ויהיו עוד הרבה עסקאות".

     

    ראש המל"ל, מאיר בן שבת, שריכז את השיחות עם ההודים בנושא העסקה, אמר שהמגמה חיובית והפרטים ייסגרו בהמשך.

     

    ביומו הרביעי בהודו נחת רה"מ נתניהו במדינת גוג'ראט - המדינה שממנה מגיע רה"מ מודי, מארחו של נתניהו. ולכן לא פלא שהמדינה הזו יצאה מגדרה להרעיף על נתניהו קבלת פנים שלא הייתה מביישת את האפיפיור או כוכב רוק מהשורה הראשונה. עשרות אלפי תושבים הודים עמדו ברחובות אחמאדבד ונופפו לשלום לנתניהו, רעייתו ומודי שנסעו בוואן משוריין. בכל עבר נתלו שלטים עם תמונותיהם של ראשי הממשלות ונערכו מופעים מרהיבים ברחובות.

     

    השיירה נסעה לבית של גנדי, אשרם סאברמאטי, שם פיזרו ביבי ושרה עלי כותרת על פסלו של גנדי כששרה יחפה לגמרי וביבי עם גרביים.

     

    לאחר מכן ביקרו נתניהו ומודי במרכז החדשנות I Create - תוכנית שיתופי פעולה של סטארט־אפים ישראליים ושותפים הודים. אחר כך ביקרו במרכז מצוינות של מש"ב - זרוע הסיוע הבינלאומית של משרד החוץ. הם סיירו בחממות המייצרות ירקות על בסיס ידע וטכנולוגיה חקלאית ונפגשו עם חקלאים מקומיים.

     

    נתניהו גם הביע תקווה שהצעירים הישראלים יגיעו להודו לא רק עם תיק גב אלא גם עם מחשב נייד כדי לייסד שותפויות טכנולוגיות. "זהו עידן של פוטנציאל ללא גבולות, וזו הסיבה שהגעתי לכאן, כדי לעודד יזמים צעירים משתי המדינות שלנו לעבוד יחד".

     


    פרסום ראשון: 17.01.18 , 23:05
    yed660100