"אל תפעלו מתוך נקמה"

החלטתם להתגרש? קודם כל קחו עורך דין טוב, ואז תמצאו פסיכולוג טוב. עו"ד אביבית מוסקוביץ מגישה צרור המלצות חמות מתוך הספר החדש "מה מרגישים כשמתגרשים"

את ההשראה לספר "מה מרגישים כשמתגרשים" קיבלה עו"ד אביבית מוסקוביץ דווקא מספר הדרכה להיריון שקראה כשתיכננה להביא לעולם את בתה הבכורה. "נושא הגירושים הוא נושא רחב, ואדם שנכנס אליו לא באמת יודע למה הוא נכנס", היא מסבירה. "וכמו שאישה צעירה פתאום מוצאת את עצמה בהיריון, עם המון מושגים חדשים שהיא רוצה וצריכה ללמוד, גם מי שמתגרש צריך משהו שיוציא אותו מהמבוכה, מהלא נודע".

 

"מה מרגישים כשמתגרשים" הוא מדריך להתמודדות רגשית ומעשית עם מסע הגירושים, שכתבו מוסקוביץ והפסיכולוגית ד"ר נעמי כהן (בהוצאת "דיונון", עורכת: ענת לב־אדלר). הרעיון הראשוני קרם אותיות ומילים במהלך חופשה משפחתית באגם גארדה באיטליה, שאליה יצאה מוסקוביץ עם בעלה יניב (46), בעל סוכנות ביטוח, ובנותיה יולי (15) וקארן (6). "הייתה שם הופעת אבירים וזה פחות עניין אותי", היא מספרת, "אז התחלתי לכתוב בסמארטפון שמות של פרקים לספר. לא יודעת מאיפה הייתה לי פתאום הארה. אחרי שגיבשתי לעצמי כיוון, הגעתי למסקנה שאני חייבת לצוות לי מומחה בתחום הפסיכולוגיה להשלמת התמונה. ד"ר נעמי כהן היא אשת מקצוע מאוד מוערכת, שבתי הדין והמשפט נעזרים בה לחוות דעת".

 

סיום הקשר

 

עו"ד מוסקוביץ, נוטריונית, מגשרת ובוררת, בעלת פירמת עורכי דין ותיקה ומוערכת בתחום דיני המשפחה, בנתה את המדריך שלה לפי סדר כרונולוגי. "הוא מתחיל מהנקודה שבה בן הזוג חווה את סיום הקשר, את האהבה שדעכה, דרך הסיבות לגירושים. זהו פרק שנותן גם צוהר למחשבה שאולי עוד אפשר לתקן, אולי יש מקום לעוד התבוננות. זאת מתוך ניסיוני המקצועי, כי לא אחת הגיעו אליי מקרים שבהם חשבתי שחד־משמעית אין מקום לגירושים. לפעמים נכון לגשר וגם לזה יש התייחסות בספר. כשיש מינימום שיח ורצון לסיים בהסכם וכשכל צד יודע ומוכן לעכל את זה שהוא הולך לתלוש מהבשר שלו, אז יש על מה לדבר. כי ידוע שהסכם טוב הוא כזה שבו אף אחד לא מרוצה".

 

הפרקים הבאים דנים בסיבות לגירושים – בגידות, אלימות או כל סיבה אחרת ("וכך אנחנו כמו במנהרה, עוברים תחנה ותחנה") ואז מגיע החלק החשוב ביותר בעיניה, שעוסק מטבע הדברים בבחירת הייצוג. "אני מבהירה שם כמה חשוב לקחת מישהו דווקא מהתחום, מישהו ספץ שמגלה בקיאות, עם ותק ומיומנות. זה מתחיל מבקשת המלצות בכתב של אנשים וממשיך בשיחה אישית איתו, כי זו דרך לקלוט את האישיות ולהבין איזה סוג של עצות הוא נותן. חשוב גם לבחון את סגנון הביטוי שלו, לראות שהוא מכיל את הלקוח, רואה את ליבו ורואה את הדברים נכון במבט מלמעלה".

 

אחת ההמלצות המעניינות בספר היא להתייעץ עם פסיכולוג, אפילו אם זה יעלה לכם כמה שקלים. "נכון, יש סקטור באוכלוסייה שלא ירשה לעצמו", היא מודה, "אבל הכל עניין של סדרי עדיפויות ומי שיבין כמה זה חשוב ישקיע, ויש גם אפשרות לפנות לפסיכולוגים דרך קופות החולים. יש מקרים שבהן הפנייה לפסיכולוג היא עניין גורלי ממש. הייתה אצלי אישה המטפלת בשני ילדים נכים, שגילתה שבעלה בוגד בה. היא הרגישה שהשמיים נפלו עליה. לאישה כזו הייעוץ היה הכרחי, כי היו לה המון החלטות רגשיות. מצד אחד היא לא עבדה ולא היה לה כל ביטחון כלכלי, מה גם שמצב הילדים גרם לה לחשוש שלא תמשיך לפרק ב', ומהבחינה הזו היא העדיפה לשמור על הקן המשפחתי. מצד שני, הבעל בגד וזה לא עניין של מה בכך, וסוגיות כבדות שכאלו דורשות ליווי וליבון רגשות. היא נעזרה בפסיכולוג שליווה אותה ועזר לה לקבל החלטות ממקום של עוצמה. האישה הזו התגרשה בסופו של דבר".

 

המלצה מפתיעה יותר היא לא לשתף את הסביבה בהליכים השונים הקשורים בגירושים. "יש לכך הרבה סיבות", היא מפרטת. "זה טבעי שאנשים גדושים ברגשות ומטענים ורוצים לספר לכולם, ויש מין דחף לעשות זאת, אבל מאוד חשוב לא לדבר. קודם כל, מכיוון שכל עוד הנושא בהליכים משפטיים הוא רגיש. שנית, יש נטייה לאנשים לייעץ ולהשוות למקרי גירושים אחרים, וזה ממש לא משליך. כל מקרה לגופו. לפעמים מישהו ממש רוצה לעזור ומעניק עצות אחיתופל, כי המקרה לא דומה, למרות שהוא משוכנע שזה בדיוק אותו סיפור".

 

7 עצות

 

אז החלטתם להתגרש? קבלו את עצות הזהב של עו"ד אביבית מוסקוביץ:

 

1. בדקו היטב עם מי אתם יוצאים לדרך, מי דמות המפתח שתייצג אתכם. חפשו אדם שרואה איתכם עין בעין את המציאות ויצליח להכיל אתכם.

 

2. הקפידו לספר לעורך הדין שלכם את כל האמת. רק כך הוא ימצא את הדרך לעזור לכם.

 

3. התחשבו בילדים: הם קטנים וחסרי ישע ולא קל לאחות את השריטות שהגירושים עלולים ליצור אם הם יהיו חשופים לגידופים ולסערות. אל תערבו אותם והיו זהירים במיוחד בימים הקשים שבהם הכעס עולה וצף.

 

4. בתהליך, דאגו שתהיה לכם צוואה. היו דברים מעולם וקורה שאדם נפטר בתקופת הליכי הגירושים. אם אינכם רוצה שבני הזוג מהם אתם נפרדים יירשו אתכם, חשוב שתהיה צוואה מסודרת. בזכויות הביטוחיות המוטבות חייבת להשתנות גם היא, כי כשיש מוטבות היא גוברת על צוואה.

 

5. כשאתם מגיעים להעיד בבית המשפט הקפידו על שפה נאותה, התנהגות נינוחה ורגועה ולבוש מכובד. כשהשופטים מדברים מקובל לעמוד ולפנות אליהם בכינוי אדוני/ גבירתי.

 

6. הקפידו להיות מעורבים בתיק שלכם. תהיו בקשר רציף עם עורך הדין. אל תחששו ואל תתביישו להביע את דעתכם. האסטרטגיה צריכה להיות מותאמת לאישיות שלכם ולכל הקונספט, ומי כמוכם יודע את הפרטים.

 

7. אל תחפשו לבקש בקשות סרק ואל תפעלו מתוך מקום של נקמה. למשל, לא לבקש צו יציאה מהארץ כשאין ניסיון בריחה. לכו עם האמת. *

 

 

mirilivi@gmail.com

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים