מפקד להב 433 נאלץ לסיים את תפקידו
לאחר ששופטי בג"ץ הורו למפכ"ל לשקול מחדש את החלטתו להשיב לתפקידו את ניצב רוני ריטמן, שנחשד בהטרדה מינית, ביקש אתמול ריטמן לפרוש מתפקיד כמפקד להב 433 • אך מסתבר שלא באמת הייתה לו ברירה: מאחורי הקלעים כבר לא מסוגל היה אלשיך להמשיך ולגבות אותו — ולמעשה המתין לפרישתו • ארדן: "לאור פסיקת בג"ץ אני חושב שמדובר בצעד מתבקש" • צ', קצינת המשטרה שהתלוננה נגד ריטמן: "ההתפטרות לא משמחת אותי, היא מצביעה על כל מה שרקוב, פסול ומעוות באופן בו מנהל אלשיך את המשטרה"
כחודשיים לאחר שהורה בג"ץ למפכ"ל המשטרה לשקול מחדש את החזרתו לתפקיד של ניצב רוני ריטמן, מפקד יחידת להב 433, בשל התלונות נגדו על הטרדה מינית, שיגר ריטמן במפתיע מכתב התפטרות. אך מאחורי הקלעים התברר כי למעשה לא נותרה לו ברירה: גם אלשיך וגם השר לביטחון פנים, גלעד ארדן, הבינו כי אין מנוס וציפו ממנו לעזוב את תפקידו בהקדם.
"הנני להודיעכם כי בנסיבות שנוצרו ולאחר ששקלתי את הדברים בכובד ראש, החלטתי לבקש לפרוש מתפקידי כראש להב 433 בשבועות הקרובים", כתב אתמול ריטמן במכתב ששיגר למפכ"ל ולשר ארדן. "וזאת לאחר שייבחר מפקד חדש לתפקיד וביצוע חפיפה מסודרת שתאפשר רציפות במשימות העומדות בפני היחידה".
אולם גורמים במשטרה מספרים כי מכתבו של ריטמן למפכ"ל ולשר לביטחון פנים היה מאולץ. ההערכה היא כי ניסה להציג בפועל כי מדובר ב"פרישה", אלא שמאחורי הקלעים התברר לו כי גם אלשיך וגם ארדן מצפים ממנו לעזוב את להב 433 — לפני שיאלצו להשיב לבג"ץ בעניינו ביום חמישי.
בהודעה שפירסם אמש השר ארדן הוא רמז כי פרישתו מהתפקיד של ריטמן הייתה עניין של זמן. "לאור פסיקת בג"ץ אני חושב שמדובר בצעד מתבקש", אמר אמש. ארדן אישר כי קיבל את מכתבו של ריטמן אך הגיב בעמימות בנושא עתידו במשטרה: "בתקופה הקרובה יתקבלו החלטות בעניינו". לפי גורמים המקורבים לארדן "שאלת המשך השרות שלו אחרי שהחליט לפרוש תיבחן היטב".
נכון לעכשיו לא ברור אם בקשתו של ריטמן להישאר במשטרה בתפקיד אחר בכלל תיענה, וזאת לאור העובדה שלא נראה שהוא יזכה לקידום. ההערכה: ייתכן ויקבל תפקיד רוחב אך פחות משפיע וחשוב ממפקד להב 433.
יחידת להב 433, כאמור, נחשבת ליחידת העילית של המשטרה והיא מופקדת, בין היתר, על החקירות הרגישות ביותר של אנשי ציבור, לרבות בפרשות ראש הממשלה.
צ', קצינת המשטרה שהאשימה את ריטמן בהטרדה מינית ועתרה נגד מינויו לבג"ץ, העידה במח"ש כי בשנים 2011־2010 הטריד ואף תקף אותה מינית במספר הזדמנויות. לפני כשבועיים פנתה לבג"ץ וטענה כי המפכ"ל מבזה את פסק הדין מאחר ולא עשה דבר מאז ההחלטה. בג"ץ קבע בתגובה כי על המדינה להשיב לטענות עד יום חמישי הזה.
בתגובה להתפטרותו של ריטמן, מסרה אמש צ' לעורך דינה, חי בר־אל: "אנשים סבורים בטעות כי הידיעה על עזיבתו של ניצב ריטמן את תפקידו הרם, בעקבות פס"ד של בג"ץ, אמורה לשמח אותי. קצינים מיחידת להב 433, אנשים שעד היום חששו לפנות אלי, ברכו אותי על נצחוני־נצחונם, נצחון האמת והצדק. אז לא, הידיעה הזו, ששמעתי בתקשורת כמו כולם, ממש לא משמחת אותי. היא מצביעה על כל מה שרקוב, פסול ומעוות באופן בו מנהל אלשיך את משטרת ישראל".
היא הוסיפה וטענה כי "מכתב הפרישה של ריטמן מתפקידו משל היה הוא עצמו הקורבן. אף מילת חרטה. אף מילת התנצלות. אף מילת קבלת אחריות על מעשיו הקשים. ואלשיך? הוא כמובן מאפשר ומוביל זאת. זו דרכו להמשיך את סאגת היסורים הקשה שלי בשנתיים האחרונות — כך יעשה לקורבן עבירת מין שהעזה לספר את האמת וכך יעשה לגבר הקצין הבכיר שהטריד מינית".
מי שלמעשה גם נפגע מפרישתו של ריטמן הוא המפכ"ל אלשיך: לאורך כל הדרך הוא העניק לו גיבוי ואיפשר לו להמשיך בתפקידו. גם לאחר שהוגשה נגדו תלונה על הטרדה מינית, וגם לאחר פסיקת בג"ץ בעניינו — המשיך אלשיך לגבות אותו. הודעת הפרישה של ריטמן אתמול מעידה כי למעשה לא נותרה לו ברירה יותר — וגם הוא לבסוף נכנע לביקורת השופטים וללחץ הציבורי.
מהמשטרה נמסר אתמול בתגובה: "ניצב רוני ריטמן ביקש לאחר למעלה משלוש וחצי שנים כמפקד להב 433, לסיים את תפקידו בהקדם ולהשתבץ מחדש במסגרת סבב הניצבים בשנת 2018. השר והמפכ"ל יפעלו במהירות למינוי מחליף וביצוע חפיפה מסודרת. מענה ברוח דברים אלה יועבר לבג"ץ ותוך כשבוע יקבעו צעדים פיקודיים המשלימים ובג"צ יעודכן בהתאם".

