שתף קטע נבחר
 

קערת נפש

קערות בריאות, גדושות פירות ואגוזים, בטוב טעם: במיוחד לט"ו בשבט

אילו מילים נקדיש לו, לחג ההדור הזה, ראש השנה לאילנות? כי אחרי יום העצמאות, הקדוש בחגי ישראל, ט”ו בשבט הוא האהוב עלינו ביותר וגם בו מודות אנו בענווה לטבע הישראלי הכביר, המעתיר מטובו כל השנה. שמאלץ מן הצומח. אנחנו מודעות לדבש הנוטף מן המילים האלה, אבל כאלה אנחנו.

 

זה רק נעשה יותר גרוע: בחג הזה, החוצה קהילות, מפלגות, גילים ומגדרים, אנחנו אסירות תודה לעץ ולשיח ולשורש, ליבולים, לחרולים, לצמרות ולפארות ולאמירים. וגם לצל המבורך, לפרי, לבושם, לעלווה של כל אילן ואילן ולמוזיקת העצים והשיחים כשהרוח מנגנת בהם, וציפורים מקננות בהם, ואנשים מקדישים להם שירי קטיף. ותעזבו אותנו היום, רק היום, מדשנים, ריסוסים, וכריתות שרירותיות.

 

קשה מעט לפאר ולקלס לאחר שירה המדויק כפרח של נעמי שמר, משוררת ישראל, ״שנים־עשר ירחים״ ("בתשרי נתן הדקל פרי שחום נחמד"). אחרי המילים הפשוטות אין צורך להוסיף דבר.

 

המדור שלנו השבוע מבולגן וצבעוני בדיוק כמו גן טבעי, ואנחנו עם ילדינו ונכדותיי, מרימות כוסות גדולות של מיץ לברך את החג לפני שניטע ונשתול כמו בכל שנה.

 

לחיים.

 

קערת סמות'י אגוזי לוז  

עם שוקולד ובננה

 

מבין כל קערות הבריאות שנכנסו לחיינו בסערה בשנים האחרונות, זאת אחת האהובות.

 

למה? כי בננות יש כמעט כל השנה והמחיר שלהן לרוב לא תוקפני מדי. כי אגוזי לוז ושוקולד יחד הם טעם החיים, וכי כולם אוהבים את המפגש הכיפי הזה, לא משנה אם הם בני שמונה או 68 (ולגדולים באמת לא צריך להמתיק!). קל ומהיר הכנה.

 

החומרים (ל־2 מנות):

 

2 בננות בשלות, עדיף קפואות אבל לא חובה

 

1/4 כוס חלב קוקוס (אנחנו מעדיפות כזה מקרטון)

 

1/4 כוס אגוזי לוז

 

2 כפיות אבקת קקאו

 

לילדים כדאי להמתיק קצת עם 2־1 כפיות של דבש או סוכר חום

 

להגשה:

 

2 בננות טריות אך בשלות

 

חופן קטן של אגוזי לוז, קצוצים גס

 

קורט מלח אטלנטי

 

2 כפיות קוקוס טחון

 

אפשרות: קצת שמנת חמוצה ועלים לקישוט. באמת שאלו מותרות לא הכרחיות

 

ההכנה:

 

1. שמים בבלנדר את הבננות הבשלות, חלב הקוקוס, אגוזי הלוז ואבקת הקקאו וטוחנים היטב במשך 2 דקות. אם יש צורך מוסיפים עוד קצת חלב קוקוס כדי להקל על הבלנדר המסכן. יוצקים לשתי קערות.

 

2. פורסים את הבננות הנוספות ומפזרים בקערה.

 

3. מקשטים באגוזי לוז קצוצים, מעט מלח אטלנטי (הוא מעולה פה!) וקוקוס טחון.

 

4. אפשר להוסיף כף של שמנת חמוצה ולקשט בעלים טריים של אפונה או כל צמח שמתאים למאכל. גם ככה לא ממש אוכלים את העלים אלא רק מוסיפים בשביל היופי.

 

פודינג אורז שחור וקוקוס  

עם בננה מקורמלת ופירות

 

בשונה מדייסת שיבול שועל, שהיא מהירת הכנה, את האורז השחור לוקח זמן לבשל. לכן אנחנו אוהבות לשלוח אותו לסיר לחץ ולקבל אותו רך ונפלא בתוך 20 דקות בלבד. אלא שאז חייבים לעבוד עם כמויות גדולות.

 

אל דאגה, אין בעיה לשמור דייסת אורז שחור במקרר כמה ימים, לשלוף כשמתחשק, לחתוך קצת פירות טריים או יבשים ואגוזים, ולדעת שאתם מפוצצים את הגוף בדברים טובים.

 

החומרים:

 

1 כוס אורז שחור, מושרה לשעה לפחות (אפשר גם לילה) בהרבה מים

 

1 כוס חלב קוקוס (אנחנו מעדיפות מקרטון)

 

1/2 1 כוסות חלב או חלב שקדים או אורז

 

2 כוסות מים

 

קורט מלח

 

4 כפות סוכר חום

 

לבננה המקורמלת:

 

2־3 בננות טריות, חתוכות לדסקיות

 

2 כפות גדושות סוכר חום

 

לקישוט:

 

פירות טריים, צבעוניים ועונתיים: תות שדה, קרמבולה, קיווי, אוכמניות או פירות יער קפואים, מה שיש בבית

 

ההכנה:

 

1. מסננים את האורז.

 

2. שמים בסיר לחץ את כל החומרים של הדייסה וסוגרים. מבשלים עד שנוצר לחץ בסיר, מנמיכים להבה ומבשלים עוד 20 דקות. מכבים את האש ומאפשרים לסיר להוציא את הלחץ לאט.

 

3. שומרים את פודינג האורז במקרר. אם הוא מסמיך מדי אפשר לדלל עם מעט חלב, מים או חלב קוקוס. וכמובן אפשר להגיש אותו חם או קר.

 

4. להכנת הבננות: מחממים במחבת את הסוכר החום עד שהוא הופך לקרמל. מוסיפים את דסקיות הבננה הטרייה ומערבבים עד שהיא נעטפת בקרמל. מסירים מהאש.

 

להגשה: יוצקים מפודינג האורז לקערות, שמים בננות מקורמלות במרכז ומקשטים בפירות צבעוניים.

 

קערת יוגורט וקוקוס

עם אבקת סברס

 

אבקת הסברס מגיעה בשקיות אישיות קטנות (שבהן כמות גדולה למדי של אבקה), והיא מתוקה עם חמצמצות עדינה ועשויה משלושה סברסים שלמים לפחות (וחומר מונע התגיישות כדי שלא תתגבש בפנים).

 

מתאים לשני אנשים:

 

החומרים:

 

400 מ"ל יוגורט עיזים

 

1 שקית אבקת סברס

 

קורט מלח

 

2 כפיות דבש או מייפל

 

2 כפות גדושות רסק תפוחים

 

2 כפות גדושות שבבי קוקוס

 

2 קיווי קלוף ופרוס או 2 תאנים פרוסות, בהתאם למלאי, למחיר ולעונה

 

2־4 עלי נענע או לואיזה טריים

 

אפשרות: זרעי צ'יה או פשתן, כורכום חי מגורר. ממש לא חובה

 

ההכנה:

 

1. מערבבים בכף או בבלנדר את היוגורט עם אבקת הסברס, מלח והדבש או המייפל. יוצקים לקערות הגשה.

 

2. מוסיפים קצת רסק תפוחים (בלי לערבב) ומקשטים בשבבי קוקוס ופירות טריים חתוכים.

 

3. מוסיפים עלה טרי של נענע או לואיזה ותוספות נוספות שמתחשק לכם. אוכלים קר.

 

חטיף פצפוצי אורז

ביתי וקל

 

אחרי הרבה ניסיונות לייצר בבית חטיף מזין — אנחנו בכוונה לא מכנות אותו חטיף בריאות, כמו שנהוג לכנות את החטיפים האלו שהם כמובן לא ממש בריאים – שאפשר לשמור בקופסה לרגעי משבר, או לשים בתיק לקראת יום ארוך, הגענו סוף־סוף לנוסחה המניחה את דעתנו.

 

בעדן טבע מרקט ובניצת הדובדבן מצאנו אורז תפוח מלא (פצפוצי אורז), ללא סוכר, שישמש כבסיס. נכון, אין ברירה אלא להשתמש בממתיקים ובשומן בחטיפים ביתיים, אחרת הם פשוט מתפרקים. היתרון הגדול הוא שתוכלו לשלוט בחומרים שאתם שמים: אגוזים ופירות יבשים ופצפוצים מלאים, ולא ייתקעו לכם בפנים כל מיני E לא מוכרים.

 

המתכון שלפניכם מכין מגש די גדול, וכדאי לעטוף אחר כך כל חטיף בנייר סנדוויץ’ כדי לשמור על טריותו לאורך זמן.

 

החומרים:

 

2 כוסות אורז תפוח

 

1/2 כוס קוואקר מהיר הכנה

 

1 כוס אגוזים שונים, קצוצים די דק

 

1 כפית שטוחה מלח

 

2/3 כוס סוכר חום כהה

 

1/3 כוס דבש

 

1/2 כוס חמאת בוטנים לא ממותקת

 

100 גרם חמאה או חמאת קוקוס — מומסות

 

4 כפות מים

 

ההכנה:

 

1. מחממים מראש תנור לחום בינוני (180 מעלות).

 

2. מערבבים בקערה גדולה את האורז התפוח, הקוואקר, האגוזים והמלח.

 

3. שמים בסיר קטן את הסוכר, הדבש, חמאת הבוטנים, החמאה והמים. מבשלים על אש קטנה עד שהסוכר נמס.

 

4. יוצקים על החומרים היבשים ומערבבים היטב.

 

5. משטחים על תבנית מרופדת בנייר אפייה. כדי ליישר את החלק העליון הכי נוח לשים נייר אפייה מלמעלה ולעבור במערוך.

 

6. אופים כ־20 דקות או עד שהמשטח מתחיל להשחים בצדדים, עדיף בתוכנית עם טורבו (מאוורר) כדי לייבש את החטיף יותר. מורידים את החום ל־100 מעלות ואופים עוד 20 דקות.

 

7. מקררים לחלוטין לפני שחותכים לגודל המועדף עליכם.

 

שומרים בכלי סגור היטב, עדיף לארוז את החטיפים בנייר סנדוויץ' כדי שיישמרו.

 

סופר־פוּד צברי

יש משהו מרגש ביכולת הישראלית לייצר כל כך הרבה תחכום ומדע עם כל כך מעט חקלאות. החקלאות הישראלית, עם כל קשייה הסביבתיים והתמיכה הממשלתית הבעייתית, היא שם דבר בעולם: גם מבחינת איכות התוצרת וגם מבחינת הטכנולוגיה שפותחה עבורה.

לאחרונה אנחנו נותנים גם אותות ראשונים בעולמות הסופר־פוד. מזונות־העל לרוב מגיעים כתוספים שונים (אבקה, נוזל או קפואים) שאפשר לנייד ולשמור לאורך זמן. לכן שמחנו לפגוש פיתוח ישראלי חדש שהוא גם בריא, גם טעים וגם יפהפה: אבקת סברס מחוות אורלי (החווה הגדולה ביותר בישראל לגידול סברס).

היא מעולה לשייקים, לקינוחים שבהם רוצים להוסיף צבע ורוד טבעי וטעם נהדר וכמובן לקערת יוגורט עם פירות טריים שאי־אפשר להישאר אדישים אליה.

להשיג באתר "חוות צברי אורלי", ocf.co.il

 

חתוכים וחתיכים

עזבו אותנו מקינוחים מפורקים או מעוגות שנראות כמו עציץ. מאסנו בהם עוד לפני שהם התחילו. תנו לנו בסוף ארוחה, בתחילתה, במקומה, ערימה של פירות טריים מתנובת

ארצנו המופלאה. ואם כבר פלטת פירות טריים, אז ברשת "פירות השף" הפכו בדיוק אותה, את פלטת הפירות המוכרת, למופע פירוטכני אמנותי, שלא ראינו מעולם לפני כן,

לא כאן בארץ ולא בשום מקום אחר.

כבר שנים שהם מתמחים בדיוק בזה: חיתוך וסידור מדויק של פירות, גילוף ועיצוב בידי אמנים עם חשיבה אסתטית אבל גם לוגיסטית: מה ייראה הכי יפה, אבל גם ישמור על הפרי ויעשה אותו נוח לאכילה. הם התמקצעו בגילוף אבטיח ופיתחו צלחות של סושי פירות טריים עם קריצה מצחיקה, אבל ברגע שנכנסו לתחום האירועים, הם הפכו ללהיט: שם הם מציעים מרבדים של פירות טריים, מעוטרים, צלחות קטנות וכוסות פירות ויופי ושפע גן עדן.

לקראת ט”ו בשבט אירגנו שם גם מגשים מיוחדים עם שוקולד, רחת לוקום טורקית, פירות יבשים וטריים ופרחים, כמו שרק הם יודעים – המחירים בין 80 ל־ 200 שקל בהתאם לגודל.

משלוחים: בכל גוש דן המורחב (מגיעים עד קיסריה בצפון וגדרה בדרום) ורוב הזמן אפשר להזמין אצלם באותו היום או יום קודם. בתקופות עמוסות, כמו בחגים, כדאי להזמין כבר יומיים מראש.

פירות השף, מתחם ג'י צמרת במגדלי יו בתל־אביב ומתחם הבורסה ברמת־גן, טל': 050-5552244

 

7 הצעות חתרניות לט"ו בשבט

1. כדי לעורר את סלט החסה, טִמנו בין העלים פיסות זעירות של לדר משמש או קריש חבושים. כקונטרה, טמנו גם קוביות קטנות של שומר.

2. אותו הדבר עם פיסות מרציפן ופיסות של פילה פומלות.

3. מצילומי מדור זה תוכלו לראות שפרוסות קטנות של פיטאיה זרחנית ייצרו קרנבל גם מחמין עם בעבלאך, אבל בכל זאת כדאי לייחד אותה לכל קינוח וסלט שהוא, או משקה פרי.

4. האיטלקים גם מזווגים כיום גבינות חריפות ובשלות עם מרמלדת תפוז או פילה תפוז או פיסות זעירות של עוגת הפאן־פורטה הפירותית.

5. הוסיפו למגשי גבינות פרוסות דקות של לחם קמיש (לחם פירות יבשים) דקיק וקלוי (כדי לקרמל את הפירות) או פילה תפוז מושרה בקוואנטרו או בלימונצ’לו.

6. פלטת גבינות דשנה גם מזמינה את כל ריבות המימונה מהבית להצטרף.

7. בשלו בשר או ממולאים ברוטב שיכיל את כל תנובת הגפן: צימוקים, ענבים, יין ועלי גפן. הוסיפו לזה עגבניות טריות קלופות ומרוסקות, ואף לא טיפת מים אחת.

פורסם לראשונה 24.01.18, 04:35

 

  תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים