ניצנים ונהנים
אל תיתנו לגרסה הקפואה לבלבל אתכם, הגיע הזמן לעשות היכרות עם כרוב הניצנים הטרי, להקפיץ או לאפות, כדי לגלות שהוא טעים ברמה של כלות. אהרוני הורה כרוב
קצת אחרי שהשתחררתי מהצבא (לפני מיליון שנים בערך) נסעתי לראשונה בחיי לחו"ל, להולנד, ללמוד אמנות.
הייתי, כצפוי, מסוחרר מהעולם הגדול והחדש שנפרש בפניי, ולמרות שאין מדובר באומה עם מטען גסטרונומי גדול, נחשפתי שם גם לתגליות קולינריות מסעירות.
בין שאר החידושים היה גם כרוב ניצנים. כצעיר חסר ניסיון ובור, חשבתי לתומי שמדובר בכלל בכרוב "תינוק" שנקטף מוקדם, לפני שהפך לכרוב הגדול שאנחנו מכירים. רק לפני כמה שבועות נסגר המעגל סופית, כשבשוק האיכרים של יוניון סקוור בניו־יורק ראיתי לראשונה בחיי את הכרובונים האלה, צומחים על ענף עבה וארוך, צפופים כמו תפרחת של חצב, נניח.
וכאילו להשלים את התמונה, למחרת אכלתי ארוחת צהריים נהדרת במסעדת NoMad (שעליה כתבתי כאן לא מזמן) והמנה הראשונה שקיבלתי שם הייתה סלט מרהיב של כרוב ניצנים, עשוי בחמש צורות הכנה ‑ מבושל בחמאה, צלוי, מטוגן, מאודה וצרוב, והכל מתובל בתבונה ועדינות.
איכשהו, כרוב הניצנים לא ממש התאקלם אצלנו, והחידושים הרבים במדפי הירקות לאורך השנים כמעט פסחו עליו. אולי בגלל השם הרע שיצא לגרסה הקפואה שלו. בשנים האחרונות כבר אפשר למצוא כרוב ניצנים טרי בחלק מהמרכולים, אפילו בשווקים פה ושם, ואלה, בניגוד לקפואים, מאוד־מאוד טעימים!
עכשיו זו העונה, ואם עוד לא יצא לכם, כדאי מאוד לערוך איתו היכרות.
כרוב ניצנים מטוגן
החומרים הדרושים:
500 גרם כרוב ניצנים, חצויים לאורכם
שמן לטיגון
3 בצלי שאלוט, פרוסים דק
1 פלפל צ'ילי אדום, פרוס דק
2 כפות סירופ מייפל
4 כפות מיץ ליים או לימון
מלח ים גס
אופן ההכנה:
1. יוצקים למחבת רחבה שמן בגובה 2 ס"מ. כשהוא חם מאוד ‑ מוסיפים את הכרובונים לטיגון של כמה דקות עד שהם משחימים יפה. עושים זאת בשניים או שלושה סבבים.
2. מטגנים גם את הבצלים הפרוסים והצ'ילי. מסננים ומספיגים בנייר מטבח.
3. מעבירים לקערה, מוסיפים את המייפל ומיץ הליים ומערבבים. מפזרים מעל מלח גס ומגישים מיד.
כרוב ניצנים אפוי בחמאה
החומרים הדרושים:
500 גרם כרוב ניצנים, חצויים לאורכם
50 גרם חמאה
6 עלי מרווה
2 שיני שום, קצוצות
1 כף קליפת לימון, מגוררת
מלח, פלפל שחור גרוס
אופן ההכנה:
1. שמים את כל החומרים בכלי רחב חסין חום. שימו לב שרוב הכרובונים יהיו עם צידם החתוך כלפי מטה.
2. מכסים בנייר כסף ומחוררים אותו פה ושם.
3. אופים בתנור שחומם מראש ל־180 מעלות, לכ־20 דקות. מסירים את נייר הכסף וממשיכים לאפות עוד כ־10 דקות. אפשר, אחרי שמסירים את הנייר, לפזר מעל מעט גבינה (צ'דר, גרוייר, אמנטל) מגוררת ורק אז להמשיך באפייה.
כרוב ניצנים צרוב ואנדיב
החומרים הדרושים:
300 גרם כרוב ניצנים, חצויים לאורכם
6 עלי מרווה טריים
3 כפות שמן זית
3 כפות מיץ לימון
2 אנדיב טריים, מופרדים לעלים
חופן עלי גרגר נחלים
1/3 כוס אגוזי לוז קלויים, שבורים
לרוטב:
4 כפות שמן זית
2 כפות חומץ יין לבן
1 כפית חרדל
מלח, פלפל שחור גרוס
אופן ההכנה:
1. מחממים את שמן הזית במחבת רחבה עם עלי המרווה וכשהוא חם מאוד, מכניסים פנימה את הכרובונים כשצידם החתוך כלפי מטה וצורבים כ־3־4 דקות, עד שהם משחימים מעט.
2. יוצקים פנימה את מיץ הלימון וממשיכים לבשל עוד כ־2־3 דקות, עד שהנוזלים מתאדים.
3. שמים את עלי האנדיב בקערה ומוסיפים את הכרובונים, מערבבים את חומרי הרוטב לתערובת אחידה. יוצקים ומערבבים. מפזרים מעל את האגוזים ועלי גרגר הנחלים.
כרוב ניצנים אפוי בדבש
החומרים הדרושים:
500 גרם כרוב ניצנים, חצויים לאורכם
30 גרם חמאה
2 כפות שמן זית
2 כפות חומץ בלסמי
1 כף דבש
1 כף עלי תימין
מלח, פלפל שחור גרוס
אופן ההכנה:
1. מערבבים בתבנית צלייה את כל החומרים.
2. מכסים בנייר כסף ואופים בחום של 200 מעלות כ־20 דקות.
3. מסירים את נייר הכסף וממשיכים לצלות עוד כ־10 דקות.
כרוב ניצנים בציפוי פריך
החומרים הדרושים:
500 גרם כרוב ניצנים, חצויים לאורכם
30 גרם חמאה
3 כפות שמן זית
2 שיני שום, קצוצות
1 בצל, קצוץ דק
מלח, פלפל שחור גרוס
לציפוי:
1 כוס פירורי פנקו
3 כפות שמן זית
1/2 כוס אגוזי מלך, קצוצים דק
1/2 כוס גבינת פרמזן, מגוררת
1/2 כוס פטרוזיליה, קצוצה
1 כף עלי תימין
אופן ההכנה:
1. מערבבים את פירורי הפנקו עם שמן הזית ומשפשפים בין כפות הידיים, שהפירורים יהיו מצופים היטב. מערבבים עם האגוזים, הגבינה, הפטרוזיליה והתימין.
2. שמים בכלי חסין חום את הכרובונים, החמאה, שמן הזית, הבצל, השום, מלח ופלפל ומערבבים יפה.
3. מכסים את הכרובונים שבכלי בתערובת הפירורית ומכניסים לתנור שחומם מראש לחום של 180 מעלות לכ־35־40 דקות, עד שהציפוי שחום יפה.
כרוב ניצנים עם תפו"א
החומרים הדרושים:
300 גרם כרוב ניצנים, חצויים לאורכם
300 גרם תפוחי אדמה קטנים, חצויים
1 בטטה גדולה, חתוכה לאורכה ופרוסה לפרוסות של כ־2 ס”מ
6 בצלי שאלוט, חצויים לאורכם
2 כפות רוזמרין
2 כפות תימין
8 עלי מרווה שלמים
1/3 כוס שמן זית
3 שיני שום, קצוצות
מלח, פלפל שחור גרוס
אופן ההכנה:
1. קוצצים את התימין, הרוזמרין והמרווה. מערבבים עם שמן הזית והשום, המלח והפלפל.
2. שמים את הירקות בתבנית צלייה, יוצקים את תערובת השמן ומערבבים יפה.
3. צולים בחום של 180 מעלות כ־40 דקות.
הזוג המוזר
לא ברור מי היה הגאון שציוות את מרתה סטיוארט והראפר הסטלן סנופ דוג לתוכנית בישול משותפת בטלוויזיה, אבל ללא ספק, מדובר בהברקה. זו תוכנית בישול שאין שום
דרך לתאר, אלא כהזויה, במיוחד כשסנופ מזמין חברים שלו לאולפן, מה שמעצים את הדיסוננס הבולט בינו לבינה. וכך בעוד מרתה מנסה לשמור על פאסון מכובד ומקפידה על מתכוניה ביסודיות ובנוקדנות, סנופ דוג מתחרע על מתכונים הזויים שהמילה מאנצ'יז חוזרת בהם יותר מפעם אחת.
הכי מפתיע לגלות שהם בכלל חברים טובים שנהגו לבלות יחד עוד הרבה לפני צילומי התוכנית, מה שמסביר למה, למרות הכל, היא גם עובדת יפה בסיכומו של דבר.
"מרתה וסנופ מרימים ארוחה", ערוץ האוכל, ראשון עד חמישי, 23:00

