חתונה בלי הפתעה

לפני שצועדים נרגשים לחופה כדאי לשים לב לכמה עניינים שיחסכו בעיות משפטיות בעתיד • למשל, כמה לרשום בכתובה והאם לערוך הסכם ממון? • מדריך

בעוד כשלושה חודשים תחל עונת החתונות, ובני זוג נרגשים יעמדו מתחת לחופה ויתחייבו זה לזו לנצח. יהיו אף חתנים שינקבו בסכומים גבוהים מאוד בכתובה מתוך הנחה שלהתחייבות זו אין כל תוקף. מה מומלץ לעשות לפני החתונה כדי להימנע מבעיות משפטיות בעתיד? בסיוע עו"ד עדו דיבון ועו"ד צפית דיבון־קצובר ממשרד עוה"ד דיבון ושות' המתמחה בתחום דיני משפחה, גירושים וירושה, גיבשנו מדריך משפטי למתכננים להינשא.

עוד" עדו דיבון | צילום: תמר מצפי
עוד" עדו דיבון | צילום: תמר מצפי

 

האם הכתובה מחייבת?

 

עו"ד עדו דיבון: "לפני החופה הרב כותב את הכתובה ושואל את החתן איזה סכום לרשום בה, ואז החתן עומד בפני דילמה. מצד אחד, הוא לא רוצה להצטייר כקמצן שנותן ח"י שקלים. מצד שני, מי יודע מה ילד יום? רבים סבורים שאין משמעות לסכום הכתובה ולכן מכריזים על סכום אסטרונומי מתוך הנחה שלא יצטרכו לשלם אותו באחד מן הימים. אבל חשוב לדעת שלכתובה יש משמעות חוזית והסכמית מחייבת. בעת גירושים או פטירת הבעל, האישה זכאית לקבל את הסכום שרשום בכתובה.

 

באיזה מקרים אישה לא זכאית לסכום הכתובה?

 

 

עו"ד דיבון: "יש מקרים שבהם אישה עלולה לאבד את זכותה לסכום הרשום בכתובה. למשל, אם היא מורדת בבעל (מסרבת ליחסי אישות איתו) והגירושים הם כתוצאה ממרידתה; או אם האישה בגדה בבעל; או כשהאישה היא זו הדורשת את הגירושים, ללא אשמת הבעל (כשאין סיבה הלכתית לחייב את הבעל בגט)".

 

מהי המלצתכם למתחתנים?

 

עו"ד צפית דיבון־קצובר: "אין לכתוב בכתובה סכום בלתי ריאלי כדי להרשים את הכלה ומשפחתה. כאשר רושמים סכום יש לקחת בחשבון כי ייתכן שיבוא יום שבו תצטרכו לשלם אותו. יש מקרים רבים בהם בני זוג מגיעים להסכם גירושים וכחלק ממנו האישה מוותרת על כתובתה, אך לא מדובר בעניין אוטומטי. חיוב הכתובה הוא חיוב משפטי תקף, ולכן יש לשקול את הסכום בכובד ראש ולא להתחייב על סכומים שלא ניתן לעמוד בהם או שאינם סבירים".

 

אנחנו זוג צעיר וכל אחד מאיתנו מביא איתו סכום כסף. האם לחתום על הסכם ממון לפני החתונה?

 

עו"ד דיבון: "כאשר זוג צעיר ללא רכוש, שמביאים איתם סכומי כסף דומים לנישואים, אין צורך בחתימה על הסכם ממון מפני שהסכם ממון נועד בעיקרו להבטיח רכוש שנצבר טרם הנישואים. רכוש שיתקבל במתנה או בירושה בתקופת הנישואים הוא ממילא רכוש נפרד".

 

אנחנו זוג מבוגר שעומד להתחתן ועבור כל אחד מאיתנו זה פרק ב'. כיצד נוכל להרגיע את ילדינו שכל אחד מאיתנו יישאר עם רכושו?

 

עו"ד דיבון־קצובר: "זוג כזה חייב לעשות שלושה דברים: א. לחתום על הסכם ממון ולפיו כל צד נשאר עם רכושו; ב. לערוך צוואה ובה להוריש את הרכוש לילדים; ג.לרשום את הילדים בהוראת מוטבים בקרנות השונות (קופות גמל, ביטוחים, קרן פנסיה). הכרחי לנקוט בכל שלושת הצעדים, שכן אחד מהם בלבד אינו נותן מענה מספיק לכל התרחישים האפשריים".

 

מה קורה בנישואים בין בני/בנות אותו מין?

 

עו"ד דלית יניב־מסר, בעלת משרד המתמחה בדיני משפחה: "במדינת ישראל השמרנית רק גבר ואישה יכולים להינשא זה לזו, ועל פי הדין הדתי בלבד. בפני זוגות מאותו מין המבקשים למסד את הקשר ביניהם עומדות מספר חלופות. למשל: להגדיר עצמם כידועים בציבור או לערוך הסכם חיים משותפים שישקף את מערכת החובות והזכויות שהם מבקשים להחיל על עצמם. אפשרות נוספת היא לטוס לחו"ל ולהינשא על פי הדין המקומי באחת המדינות המאפשרות נישואים בין בני ובנות אותו מין. עם שובם ארצה יוכלו בני הזוג הנשואים לפנות למרשם האוכלוסין ולאחר שיציגו את תעודת הנישואים בפני פקיד הרישום, יירשמו כנשואים.

 

גבר ואישה שנישאו בנישואים אזרחיים ומבקשים להתגרש ייאלצו להתגרש בבית הדין הרבני. לעומתם, בני זוג מאותו מין יוכלו להתגרש באמצעות פנייה לבית המשפט לענייני משפחה.

 

כבכל מערכת זוגית, מומלץ גם במקרה של מערכת יחסים חד־מינית לערוך הסכם ממון, במיוחד אם יש חוסר שוויון בין בני הזוג מהבחינה הכלכלית. הסכם ממון יסדיר את ההיבטים הכלכליים של החיים המשותפים ויקבע באילו נכסים יחול שיתוף ובאילו נכסים תחול הפרדה רכושית, הן במהלך החיים המשותפים והן במועד פקיעתם. חשוב להדגיש כי הסכם הממון אינו מהווה תחליף לצוואה, וצוואה אינה מהווה תחליף להסכם ממון".

 

lital-do@yedioth.co.il

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
כל התגובות לכתבה "חתונה בלי הפתעה"
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים