הטנדר מהמבצעים המיוחדים
פיג'ו 404 לא היה רק המסחרית הלאומית שלנו בשנות ה־70, אלא קיים במקביל גם קריירה ביטחונית עלומה, שרק עכשיו אפשר לחשוף • את מקומה בשוק תפסה סיטרואן ברלינגו, שחידשה את המסחרית הקטנה
פיג'ו 404 טנדר, גרסת העבודה למכונית הנוסעים הצרפתית, היה אחד מכלי הרכב היותר רב־תכליתיים בשנות השבעים. מצד אחד סוס העבודה של הצווארון הכחול באמצע השבוע והכלי האידיאלי לקחת את החברה עם כל ציוד הפיקניק לחוף הים בסוף השבוע. עיצוב מרהיב במכחול של פינינפארינה האיטלקי עם החזית הנאה הכוללת כנפיים מעוגלות ושמשה קדמית רחבה ומכלולי הנעה חסונים (סרן חי עם קפיצי עלה מאחור) שאפשרו להעמיס בארגז טונה אבטיחים מהשדה מבלי לפגוע בנוחות הנסיעה וביכולת העבירות לצלוח את השביל הבוצי והתעלה ביציאה מהשטח.
הוא גם היה זול משמעותית ופשוט הרבה יותר לתחזוקה מהטנדרים האמריקאיים. שלא במקרה הוא הפך פופולרי כל כך בקרב לקוחות מוסדיים כמו צה"ל, מקורות, סולל בונה, חברת חשמל וקק"ל, כמו גם קבלנים וחקלאים. לא פחות חשוב מכך, מי שנהג בו אהב אותו בזכות איכויות נסיעה דומות למכוניות הכביש והנעה אחורית שסיפקה הרבה שאר רוח לאוחז במושכות.
בזכות היותו פופולרי גם במדינות ערב השכנות, ל־404 טנדר היסטוריה מפוארת ביחידות המיוחדות וביחידות המסתערבים במבצעים שהשתיקה יפה להן. כן ניתן לפרסם כי ה־404 טנדר מילא תפקיד חשוב במבצע אנטבה לשחרור הישראלים שנחטפו ב־1976 בטיסת אייר פראנס לאוגנדה, הודות לשילוב בין ממדיו הקטנים שאיפשרו כניסה קלה לבטן ההרקולס (הרביעי במבנה) לארגז המטען הגדול שאיפשר לשאת מספר גדול של אלונקות וציוד רפואי. בפועל שימש הפיג'ו להבאת החטופים שהתקשו ללכת מהטרמינל לכבש המטוס. אריה לוינסון ז"ל, אז מנהל התפעול בחברת דוד לובינסקי, יבואנית פיג'ו, התבקש לספק לצה"ל בבהילות ערב המבצע צמד טנדרים כאלה שעברו חיזוקים במערכת המיתלים לצורך נשיאת משקל רב.
עוד ניתן לחשוף כי גופי הביטחון רכשו בשנות השמונים 43 יחידות של 404 משומשות שהובאו מצרפת בצבעי תכלת וירוק. בארץ הם עברו הסבה במסגרתה הוחלף המנוע המיושן והצנוע ב־Mi16 מודרני ששיפר משמעותית את הביצועים ויכולת ההימלטות, הודות ל־1,900 סמ"ק 16 שסתומים ו־160 כ"ס.
כמקובל בתוצרת הצרפתית תפעול ה־404 שונה מכל מכונית אחרת. ידית ההילוכים למשל ממוקמת על מוט ההגה כדי לאפשר מקום לרגלי נוסע שלישי. יש גם מוזרויות שקשה להסביר כמו למשל מפתח התנעה משמאל להגה ומוט איתות מצד ימין. המגבים פועלים בכיוון הפוך למקובל וכך גם ידיות פתיחת החלונות (פתיחה נגד כיוון השעון) וכפתור נעילת הדלתות (למעלה נעול למטה פתוח). אבלי אחרי שמתרגלים אליו ה־404 עודנו סוס עבודה חסון, כזה שלמרות גילו המפליג מוכן לצאת ברגע לשדה או לאתר הבנייה. הוא פשוט מכאנית לתחזוקה ובהתאם רמת האמינות שלו גבוהה הרבה יותר מכל צרפתייה מודרנית. זאת הייתה הסיבה העיקרית שהוא שרד כל כך הרבה שנים על פסי הייצור, מאז ההשקה ב־1963 בצרפת ועד הפסקת הייצור בקניה ב־1991.
ואם במודרניות עסקינן, סיטרואן ברלינגו הוא היורש הטבעי, אבל מדובר כאן במתכון שונה משמעותית. הברלינגו קל הרבה יותר לתפעול ומרגיש כמו כל מכונית רגילה (שוב פרט למתגי החלונות שממוקמים משום מה בדשבורד) ואיכויות הנסיעה בו גבוהות יותר מכמה מכוניות מודרניות, מה שהפך אותו פופולרי גם בגרסאות מובילי נוסעים.
אבל הברלינגו לא מרגיש חסון כמו ה־404 וזה מורגש למשל במנגנון סגירת הדלת האחורי הפלסטי כיום לעומת פרפריות הברזל אז כמו גם בעובדה שהוא יכול לשאת על גבו כמחצית ממה שיכול הסבא הרוחני שלו. מה שכן בברלינגו המטען מוגן מפגעי מזג אוויר ואפילו מקבל מיזוג אוויר.
המשותף בניהם הוא התבססות על פלטפורמת מכוניות נוסעים של פיג'ו־סיטרואן, אבל אז הייתה זו הנעה אחורית שהתאימה לטנדר עבודה והיום (פלטפורמת ה־C4) זו הנעה קדמית שמתאימה לטנדרון. כמו ה־404 גם הברלינגו זוכה לפופולריות רבה, למרות מתחרים רבים. הוא רב המכר של הקטגוריה כבר יותר מעשר ואפילו הדגם הנמכר ביותר של היבואנית בארץ בשנים האחרונות.
סיטרואן ברלינגו 2018
מנוע: 4 צילינדרים, טורבו־דיזל, 1,560 סמ"ק. הספק 75 כ"ס, 23.8 קג"מ
תיבת הילוכים: ידנית, 5 הילוכים. הנעה קדמית
ממדים: 1,399 ק"ג משקל, 811 ק"ג מטען, 4.38מטר אורך
ביצועים: 15.1 שניות מ־0 ל־100 קמ"ש, 23.3 ק"מ לליטר
בטיחות: 4 בלמי דיסק
פיג'ו 404 טנדר 1975
מנוע: 4 צילינדרים, 1,618 סמ"ק. הספק 62 כ"ס, 11.2 קג"מ
תיבת הילוכים: ידנית, 4 הילוכים. הנעה אחורית
ממדים: 1,155 ק"ג משקל, 1,000 ק"ג מטען, 4.59 מטר אורך
ביצועים: 20 שניות מ־0 ל־100 קמ"ש, 9 ק"מ לליטר
בטיחות: 4 בלמי תוף

