מטוס נוסף "ננעל" וחמק מהטיל הסורי
אחד המטוסים שהשתתפו בתקיפה זיהה את הירי לעברו בזמן והספיק לצלול מטה ולברוח מהטיל - כך עולה מהתחקיר הראשוני • מטוס הקרב שהופל טס בגובה רב ובכך נחשף לפגיעה מטיל הנ"מ שהתפוצץ בסמוך אליו • על פי ההערכות, כמחצית ממערך ההגנה האווירית של סוריה הושמד בהפצצות במהלך השבת
תחקיר חיל האוויר על נפילת מטוס הסופה בשבת מגלה כי מטוס נוסף מתוך שמונת המטוסים שנטלו חלק בתקיפה "ננעל" על ידי מערך הנ"מ הסורי. למרבה המזל, הוא הצליח לחמוק מהנעילה, בניגוד למטוס שצוותו החליט לנטוש — כך נודע ל"ידיעות אחרונות".
בתקיפה השתתפו שתי רביעיות של מטוסי קרב, שתקפו את הקרון ממנו שוגר המל"ט האיראני שהופל בישראל. לאחר תקיפת מטוסי חיל האוויר, נורו אל עבר המטוסים הישראלים למעלה מ־20 טילי נ"מ.
הטיל שנורה לעבר המטוס שנפל התפוצץ לידו, ובתוך שניות החליט הצוות לנטוש אף שלא דיווח על כך ברשת הקשר. לעבר המטוס נורו טילי sa5 וגם טילי sa17 ולבסוף אחד הטילים הביא להפלה, אף שהפגיעה לא הייתה ישירה. ההערכות הן כי פעולה אחרת של הטייסים היתה מונעת את ההפלה, אך בשלב זה נמנעים מלקבוע מסקנות בעניין.
מהתחקיר הראשוני עולה כי לפחות אחד מהמטוסים היה חשוף לפגיעה, כיוון שנותר בגובה רב במטרה לוודא שהטילים ששוגרו אכן פוגעים ביעדם. המטוס המוביל שהבחין בטילים הספיק לצלול בזמן ולחמוק מהם. ראש להק אוויר, תא"ל אמנון עין־דר, התייחס לתקיפת חיל האוויר בסוריה בעקבות חדירת המל"ט האיראני משטחה לישראל, ואמר ״אנחנו פועלים בסוריה, בשנה האחרונה כבר ביצענו בסוריה פעולות ואנחנו מתמודדים גם עם חלק מהירי הזה. במקרה הזה המטוס נפגע, מן הסתם אנחנו לא מרוצים מזה ונתחקר זאת, נלמד מה לעשות בפעמים הבאות".
תא"ל עין־דר לא סבור שמדובר ב"מארב איראני", שנועד לגרור את צה"ל לתסבוכת מבצעית. "זה לא נראה כמו אמבוש, זה נראה כמו פעולה שהם העריכו שהיא תצליח להם בלי שנאתר אותה. זה לא קרה. הצלחנו להפיל את המטוס". לדבריו, הפגיעה במערכת ההגנה האווירית הסורית היתה משמעותית מאוד. ״לא הייתה פגיעה כזאת מאז 1982 במערך שלהם, היא מאוד רחבה, היא תשפיע עליהם ועל קבלת ההחלטות. אני לא מניח שהם לא ינסו להתגונן בעתיד, אבל הם נפגעו בצורה מאוד משמעותית, והרמזים לזה מתחילים להתגלות הבוקר, למרות שמנסים להסתיר את זה".
בישראל מעריכים כי סבב אלים נוסף מול איראן הוא רק עניין של זמן ועל כן נערכים בהתאם. במערכת הביטחון מבהירים כי בפעם הבאה המכה שתנחית ישראל על איראן תהיה קשה יותר. בצה״ל לא מתכוונים לשנות את המדיניות וניתן להעריך שחיל האויר ימשיך לתקוף בסוריה משלוחי אמצעי לחימה מתקדמים בדרכם לחיזבאללה ומתקנים איראנים אסטרטגים שיוקמו שם. בישראל סבורים כי הסורים והאיראנים למדו שיעור וכי הנזק שאותו ספג מערך ההגנה האוירי של סוריה גדול מכפי שהם העריכו: בין 40־50 אחוז ממערך ההגנה הושמד בתקיפות. בהתייחסות פומבית ראשונה של בכיר בצה"ל להסלמה הביטחונית בגבול סוריה, אמר אלוף פיקוד צפון, יואל סטריק, כי "איראן מבקשת לייצר פיקוד קדמי בסוריה, לא ניתן לזה יד".
בטקס חילופי מפקד אוגדת הבשן (210), החולשת על רמת הגולן, הזהיר האלוף סטריק כי "מי שיחצה את הגבול בפשט ובדרש יזכה לתגובה הולמת". סטריק הוסיף ואמר כי "בשנים האחרונות שולחת איראן את ידיה הארוכות על מנת לבסס את כוחה באזור. אנו רואים את מאמציה הגדולים ליצור סהר שיעי במזרח התיכון. המעורבות האיראנית באזור היא איום מטריד בעבור ישראל אך גם בעבור העולם המערבי כולו". לדבריו, "היום ברור לכולם מה שידענו מזמן: איראן מבקשת לייצר פיקוד קדמי בשטח סוריה שמטרתו פגיעה בישראל. לא ניתן לזה יד. לא נסכן את אזרחי ישראל ולא נאפשר לערער את יציבות האזור כולו. פנינו אינן להסלמה אך היכולת גבוהה ואיננו מהססים להשתמש בה. כך עשינו בעבר, כך פעלנו אתמול וכך נוסיף כל אימת שנצטרך".

