yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום: חיים הורנשטיין
    ממון • 13.02.2018
    נס פך השמן של כיל
    החברה, הנאבקת לקבל אישור כרייה בשדה בריר, טוענת כי נשארו לה רק 12 שנים לנצל את עתודות הפוספטים שלה • אז למה כבר לפני 12 שנה הודיעה כיל כי נשארו לה עתודות ל–12 שנים?
    מאת עמיר בן־דוד

    מהן עתודות הפוספטים של כימיקלים לישראל ולכמה זמן יספיקו? נראה שתלוי מתי שואלים ועל מה נאבקים באותה העת. לפני כ־12 שנים, כשהחברה ניסתה לקבל אישור לכרות פוספטים בחצבה מערב (ונכשלה), היא טענה שללא האישור יישארו לה עתודות פוספטים ל־12 שנים בלבד. מאז חלפו כ־12 שנים, כיל נאבקת בניסיון לקבל אישור למכרה חדש, בשדה בריר, וגם עכשיו עתודותיה עומדות על כ־12 שנים.

     

    איך העתודות שהיו אמורות להיגמר עדיין כאן? גורם ממשלתי שנחשף לנתונים כינה זאת "נס פך השמן". ואולי הפתרון טמון דווקא בדוח שחיברה ועדה ממשלתית ובו נאמר שכיל אינה מעבירה מידע מלא למדינה על כמויות הפוספטים שבידיה.

     

    כיל, שבשליטת עידן עופר והחברה לישראל, נאבקת שנים על עתיד מכרה הפוספטים שהיא רוצה לפתוח סמוך לערד וליישובי הפזורה הבדואית באתר שדה בריר. מצד אחד, התושבים טוענים כי הכרייה תגרום לבעיות בריאותיות ולמפגעים נוספים. בימים האחרונים איחדו לראשונה זרועות במאבק תושביה החרדים והחילונים של ערד, שהשאירו בצד את הקונפליקטים ביניהם ויצאו למאבק משותף עם שכניהם הבדואים בתוכניות המכרה. מהצד השני, החברה טוענת שכל הבדיקות מראות כי אין סכנה בריאותית, ואם תהיה סכנה כזאת היא לא תכרה במקום.

     

    בכיל אומרים שאישור המכרה חיוני לעתיד החברה בישראל ולכן גם לעתיד עובדיה, שרבים מהם מתגוררים בנגב. החברה טוענת כי בלי האישור עתודות הפוספטים שלה ייגמרו והיא תיאלץ להקטין את עסקיה בארץ.

     

    על פי המידע שכיל הציגה בוועדות התכנון, עתודות הפוספטים הזמינות שלה עומדת כעת על כ־100 מיליון טון. בהסתמך על כמויות הכרייה שכיל דיווחה עליהן, קבעה לפני כמה שנים ועדה ממשלתית במשרד האנרגיה מגבלה לכריית עד 7.5 מיליון טון בשנה. עולה שלחברה יש כעת עתודות לכ־12־13 שנים.

     

    הפעילים נגד המכרה טוענים שכיל אינה מציגה נתונים מדויקים. בימים האחרונים איתרו פרסומים כי לאחר כישלונה בראשית 2006 לקבל אישור לכרות בחצבה נותרו לה עתודות ל־12 שנים. מאז חלפו 12 שנים, אבל לחברה עדיין יש עתודות דומות.

     

    כאמור, ועדה בראשות הממונה על משאבי הטבע במשרד האנרגיה, יוסי וירצבורגר, ציינה בדוח שחיברה כי למדינה אין מידע אמיתי מהן העתודות של כיל. מהדוח ניתן להבין שהוועדה רומזת שהמידע בעצם מוסתר.

     

    "ב־2003 העבירה החברה מידע כללי על פוטנציאל הפוספטים. אולם המידע המפורט שהצטבר אינו נמצא בידי המפקח על המכרות", נכתב בדוח. עוד נאמר שאין מעקב מספק על פעילות הכרייה ועל היכולות בהמשך. אבל משרד האנרגיה תומך באישור שדה בריר, בין היתר על בסיס הטענה בדבר מחסור בעתודות פוספטים.

     

    במטה הפעולה לעצירת הקמת המכרה אומרים: "קשה לומר שאנחנו מופתעים מכך שמי שמסרו נתונים מוטים כשדובר בחיי אדם הטעו את המדינה והציבור בנתונים האחרים. אנו קוראים לממשלה להורות למועצה הארצית לבחון מחדש את מדיניות הפוספטים הלאומית. זו תוכנית שנולדה בחטא, ויש לקבור אותה קבורת חמור".

     

    באחרונה אישרה המועצה הארצית את תוכנית המתאר הארצית לכרייה, כולל שדה בריר. אלא שכפי שפורסם ב"ממון" לפני כשבועיים ראש הממשלה (כשר הבריאות) הגיש עליה ערר, והיא אמורה להיות מובאת לדיון במליאת הממשלה. כעת היא בהקפאה.

     

    מכיל נמסר: "מקורות הפוספט של כיל מגוונים, נמצאים באזורי כרייה שונים במופעים שונים ובאיכויות שונות.

     

    אישור תוכנית המתאר צין אורון עם מבחני חיפוש נוספים בכל האתרים מאפשרים את המשך הפעילות של רותם תוך התאמת הרזרבות לצרכים התפעוליים ולצורכי השוק".

     


    פרסום ראשון: 13.02.18 , 20:25
    yed660100