yed300250
הכי מטוקבקות
    משפחת פרברוב. אלופים
    24 שעות • 19.02.2018
    מנה של אליפות
    שלב הגמר של תחרות "השולחן המשפחתי של המדינה", שנערכה בשיתוף קבוצת אסם, "ידיעות אחרונות" ו־ynet, הפגיש שתי משפחות עם מתכונים נוסטלגיים: אחד מבית סבתא, השני מזיכרונותיו של ילד שעלה מרוסיה ונתקל לראשונה באוכל מרוקאי מתובל. היה מרגש. אז איזו משפחה זכתה בתואר האליפות?
    איריס ליפשיץ קליגר | צילומים: יאיר שגיא

    זהו זה! אחרי שבועות ארוכים ושלל דו קרבות – יש מנצחת בתחרות "השולחן המשפחתי של המדינה". משפחת פרברוב מאזור - יונתן, קרן, בנותיהם מאיה (12), שי (10) ויובל (6) והתינוק אורן - היא המשפחה שזכתה בגמר ובמטבח בשווי 50 אלף שקל מתנת SAMGAL KITCHENS.

     

    משפחת פרברוב הכינה בגמר את המנה הכי אהובה על אמא קרן. זו מנה שמזכירה לה את הילדות, כשבישלה לצד סבתא שלה, שממנה קיבלה את ההשראה והאהבה לבישול: מג'דרה עם במיה ונתחי פרימיום של כבש צעיר.

     

    המנה של משפחתת פרברוב: כבש עם מג'דרה
    המנה של משפחתת פרברוב: כבש עם מג'דרה

     

    גם משפחת טריגר־איזנשטט, שזכתה במקום השני, הכינה מנה שקשורה לפרק חיים מהילדות. מיכאל, אבי המשפחה, בחר לבשל קוסקוס עם אשתו נועה והבנות עופרי (5) וזוהר (שנה וחצי). לכאורה, זו מנה פשוטה, אבל למיכאל היא מזכירה את ימיו הראשונים בישראל.

     

    משפחת טריגר־איזנשטט. העיקר החוויה
    משפחת טריגר־איזנשטט. העיקר החוויה

     

    "ממש כשעלינו מרוסיה התארחנו אצל משפחה מרוקאית אסלי מנתניה לקבלת השבת הראשונה בישראל", הוא מספר. "הייתי בקושי בן 10, לא יודע את השפה, והמארחת הגישה לשולחן ארוחה שלמה שכולה מבוססת על מאכל שנקרא קוסקוס, עם מרק ועם ירקות ועוף וגרגירי חומוס, ובעיקר הרבה פיקנטיות שהייתה במנה המתובלת, לצד הרבה סלטים. מה לא היה שם. עבורי, זו הייתה הפעם הראשונה שנחשפתי למאכלים מסוג זה. במשפחה שלי ברוסיה היו רחוקים מלהכין מאכלים כאלה. אצלנו ידעו מקסימום להכין מנת סלט מקורית שנקראת צ'יבה, המבוססת על שכבות תפוחי עץ בשילוב דג מלוח. רחוק מאוכל מרוקאי. אני זוכר עד היום את הביס הראשון שהכנסתי לפה, בשולחן עם אנשים חדשים, דוברי עברית כולם, עם המבוכה של עולה חדש. ולמרות זאת, הטעם היה חדש ונדיר וידעתי שזה האוכל שאני רוצה לאמץ. אחרי שהכרתי את נועה שלי, שהיא צמחונית, רציתי לפנק אותה והכנתי לה את המנה בגרסה נטולת עוף. כשהבנות הצטרפו למשפחה הגרעינית שלנו היה ברור שניתן להן לחוות את הטעם של המנה האהובה עליי ועל אשתי, והבנות עפו על המנה".

     

    המנה של משפחת טריגר־איזנשטט. קוסקוס עם ארומה הודית
    המנה של משפחת טריגר־איזנשטט. קוסקוס עם ארומה הודית

     

    הם ידעו שזו מנה מסוכנת לגמר, אבל החליטו ללכת עליה בכל זאת בגלל הסיפור שמאחוריה. את זוהר הקטנה, לבושה בסינר צהוב כמו כל בני משפחתה, הם מיקמו במקומה הקבוע בתחרות, על משטח העבודה, שם היא קילפה בחריצות שיני שום. עופרי השתלטה על חיתוך שורשי הסלרי, וקשה היה להבין איך לילדה בגילה יש כזאת מיומנות. בינתיים, נועה, האם, הכינה את הקוסקוס המלא, ומיכאל טיפל בשאר הירקות. היו שם טוויסטים מעניינים כמו עלי נענע, חוואייג' ובזיליקום, ושלל גרגירי חומוס שזוהר הפצפונת טרחה לפזר בהנאה גדולה בסיר.

     

    בינתיים, בצד השני עמלה משפחת פרברוב, עם סינרים כתומים, על המנה שלה. גם להם יש תינוק, אורן, שאותו הם מיקמו בכיסא אוכל שהביאו במיוחד מהבית בכל שלבי התחרות. בני המשפחה דואגים שכל הזמן יהיה לו משהו לכרסם, והוא נותן להם לבשל בשמחה. מפעם לפעם יונתן מרים אותו על הכתפיים – בלי להפסיק לנהל את ענייני המטבח – והילד מבסוט לאללה.

     

    "המנה שלנו הכי מזכירה לי את הימים שישבתי ליד סבתא אסתר במטבח שלה", אומרת קרן. "הייתי ילדונת ממש קטנה, ואני זוכרת שלרגע לא הורדתי את העיניים מסבתא. אני זוכרת כל שלב ושלב בהכנות לקראת הבישול, בבישול עצמו ובעיקר בתיבול, שנעשה עם קצות אצבעותיה, בלי כפית. רק לפי העין. גם אצלנו במטבח אין דיוקים בתיבול. הכל באצבעות ולפי העין. הבנות כבר ירשו את התנועה ועושות אותה מצוין".

     

    הפקה: אינטרוויזיה

    הפקה: אינטרוויזיה

    סגורסגור

    שליחה לחבר

     הקלידו את הקוד המוצג
    תמונה חדשה

    שלח
    הסרטון נשלח לחברך

    סגורסגור

    הטמעת הסרטון באתר שלך

     קוד להטמעה:

     

    המנות מוכנות. חברות "צוות חיים בריאים של אסם" טועמות, ואחריהן שאר האנשים באולפן. אחר כך הן מתכנסות במשך למעלה משעה לדיונים בחדר סגור, מתלבטות למי להעניק את המקום הראשון. אחר כך הן יוצאות, ונותנות את המשוב.

     

    "במנת הגמר הטעימה, מג'דרה עם במיה ובשר, היה שילוב של מסורת ומענה לצורך העשרת התזונה של שי בברזל", פותחת אורלי פיינה, דיאטנית קלינית ומנהלת תחום תזונה בקבוצת אסם. "במשפחת פרברוב המסרים והרגלי התזונה הנכונה מועברים לילדים על ידי דוגמה אישית של ההורים, תוך מתן תחושת שותפות מלאה לילדים - מאורן התינוק ועד מאיה הבכורה, בסבלנות טבולה בהומור. ראינו את זה לאורך התחרות במתכונים המיוחדים, שתמיד לוו בסיפור משפחתי מעניין, כזה שקשור בזיכרון, או נותן מענה לצורך תזונתי, או לטעם אישי של אחד הילדים, ואת הפתרון הם תמיד מצאו יחד. ציון על הרכב תזונתי: 10.

     

     "משפחת טריגר היא ההוכחה לכך שאין גיל מוקדם מדי להכניס ילדים למטבח. לאורך המפגשים, זוהר הקטנה מוכיחה שלכל גיל אפשר למצוא משימה במטבח. כך היא מרגישה חלק מההכנות, טועמת מהמרכיבים ונחשפת לטעמים ולמזונות בצורה הטבעית ביותר. כשרואים את עופרי מבינים מה התוצאה: ילדה בוגרת הבטוחה ביכולותיה במטבח ואוכלת מגוון מזונות ומנות מורכבות ופשוטות כאחד. "המנה שהוצגה היא פרשנות של הקוסקוס הקלאסי. במקום המרק המסורתי הם בחרו להכין תבשיל חומוס וירקות צבעוני, סמיך וטעים, מתכון שהינו ביטוי לטעמים שלהם. קטניות הינן מרכיב חשוב בתזונה. הן מהוות מקור לחלבון מהצומח, סיבים, פחמימות, ויטמינים ומינרלים. שילוב שלהן עם ירקות הינו בסיס חשוב בתזונה של כולנו. ציון: 9.5".

     

    השפית איילת הירשמן: "גם בגמר, במשפחת טריגר לא ויתרו על המחויבות לאכילה בריאה והקפדה על איכות חומרי הגלם, בלי לוותר לרגע בגזרת הטעם. המנה היא צפון אפריקאית במקור, מרק־רוטב של ירקות שורש, דלעות, עשבי תיבול וחומוס על קוסקוס. היה מעניין לראות כיצד בני המשפחה מעניקים לה את הפרשנות האישית הביתית שלהם, וכיצד הרוטב הפך תחת ידיהם האמונות - ואני מתכוונת  גם לידיים האמונות והמתוקות של זוהר בת השנה וחצי ושל עופרי בת החמש - ליצירה משפחתית אישית, מתובלת במדויק וטעימה, שהזכירה לי בכלל תבשיל קארי הודי. מנה טעימה, מעניינת ומנחמת כמו שאוכל ביתי צריך להיות, אבל עם טוויסט מקורי ומרענן. ציון על הטעם: 9.5.

     

    "בני משפחת פרברוב בחרו לשלב הגמר מנת אליפות: תבשיל טלה עם במיה על מג'דרה בורגול. סיר משפחתי עשיר ומהביל, אוכל עם חוכמת סבתות אמיתית, שגם עומד בכבוד בסטנדרטים עדכניים של ימינו. יש כאן הכל: נתחי בשר שבושלו ממושכות ובסבלנות עד ריכוך, ארומה נהדרת ואיכות של מגוון ירקות, שימוש בחומרי גלם עונתיים, והכנסה של ירק ייחודי ורב ערך תזונתי לתפריט (המון ברזל, ויטמינים ועוד). וגם בתחום הטעם – זה פשוט היה טעים מאוד, גם התבשיל וגם המג'דרה, שבה נעשה שימוש בבורגול (ובבצל מטוגן. אין טעים מזה). וכרגיל, האינטראקציה המשפחתית מנצחת. כולם ביחד זה סכום העולה על חלקיו. אז מה היה לנו? סיר משפחתי אחד עם אוכל טעים ממש: בהחלט. ובעיקר, תחושה מהותית: כמה רב ערכו של הבישול המשפחתי המשותף. בני משפחת פרברוב הדגימו את זה מצוין. ציון: 10".

     

    סיגל קפלן, מדריכת הורים: "אני יכולה להמשיך ולהתפעל עוד ועוד מהפנמת הערכים בבית משפחת טריגר, שבאה לידי ביטוי הן ביחסים, הן בפעולות והן בתזונה. זה מתחיל בהחלטה, בהבנה שלהורות יש תפקיד. הורים הם סוכני התיווך לעולם. מהם ילדים לומדים בשנות חייהם המוקדמות את כל מה שהם יודעים ומפנימים ערכים שיהוו מצפן לחיים. וככל שההורות תהיה הורות מתוכננת עם ראייה לטווח רחוק, המתחילה בשאלה 'איך אני רוצה לראות את הילד שלי בעוד עשרים שנה מהיום?' יש סיכוי גדול שזה יהיה הכי קרוב למה שתיכננו. ציון על עבודה משפחתית: 9.5".

     

    "במשפחת פרברוב, כל מפגש איתם הצליח יותר ויותר למקם אותנו, חברות הצוות, בעמדה לה שאפנו: להיות זבוב על הקיר במטבח המשפחתי. הבנות השתחררו, ואינטראקציות הכי קרובות למה שנראה כמערכת אותנטית החלו לצוץ. הן היו מהסוג שלא זר לנו: מנעד תגובות בין עזרה לטרוניות. ויכוחים בין ילדים הם לא בבחינת "שובר עסקה". ההפך. זו מעבדה נפלאה ללמוד מיומנויות של משא ומתן ומציאת פתרונות. כשהורים מתערבים לטובת אחד מהצדדים הם מפריעים ללמידה הזו. קרן ויונתן  לרגע לא נופלים בפח, אלא משתמשים בכישוריהם האישיים – יונתן עם הומור וקרן עם הציטוטים שוודאי ייכנסו לפנתיאון המשפחתי: 'אם רבים, האוכל לא יוצא טעים'. זה מה שמייצר חיים, אנרגיה, חום, מבלי שהבנות גולשות למקומות אישיים של שאלת שייכות ומשמעות בתוך המערך המשפחתי. ציון: 10".

     

    בני משפחת פרברוב המתוחים צועקים ביחד, "הידד לנו" ומרימים ידיים לאות ניצחון. אפילו אורן הקטן זעק בהתלהבות. יובל, הצעירה בבנות המשפחה ו"הפלפלית" של הפרברובים, עברה ישר לתכלס ופנתה ל"צוות חיים בריאים של אסם": "רגע, אז מתי אנחנו מקבלים את המטבח החדש? כי אתן יודעות, בדיוק עברנו לבית חדש באזור ולאבא ואמא נגמר הכסף אז אין לנו מטבח, וזה יצא בול בשבילנו לזכות בפרס הראשון".

     

    יונתן אישר את הגרסה הישירה של בתו, אבל אמר בדיפלומטיה שההנאה הגדולה של המשפחה מההשתתפות בתחרות הייתה הפרס הכי גדול בשבילם - והעיניים של אשתו קרן התמלאו בדמעות של התרגשות. היא מספרת שחשוב היה לה להשתתף בתחרות כדי לשלוח מסר לכל המשפחות שמתמודדות עם ילדים חולי צליאק שאלרגיים לגלוטן: "זה לא סוף העולם. בהתחלה זה מלחיץ כי אתה לא יודע איך לבשל ללא גלוטן לילדה אחת ומאכלים רגילים לשאר בני הבית. אבל תוך זמן קצר הבנתי שהכל בראש שלנו. אין דבר כמעט שאי־אפשר להכין ללא גלוטן, כך שאין צורך לבשל לחוד לחולי צליאק ולחוד לשאר בני המשפחה. כולם אוכלים מאותו סיר. זה טעים באותה מידה ומלמד שצריך להתגמש במשפחה ולכבד את המגבלות של האחר".

     

    בני משפחת טריגר, שזכו במקום השני וב־5,000 שקל לרכישת מוצרי אסם, סיכמו בחיוך ובאצילות גדולה שמהרגע הראשון הסבירו לבנות ש"זו לא תחרות, זו חוויה משפחתית שבכל שלב תוסיף לנו עוד רגע מיוחד כי אנחנו משפחה שמבלה ביחד, מבשלת ביחד ונהנית ביחד".

     

    פעילות "השולחן המשפחתי של המדינה" התקיימה במסגרת שיתוף פעולה עם קבוצת אסם.

     


    פרסום ראשון: 19.02.18 , 20:50
    yed660100