לחם ושעשועים

כי לחם, כידוע (ולא משנה מאיזו עדה), לא זורקים! מכינים פאפא אל פומודורו (מרק עגבניות ולחם), קציצות תרד ולחם או פודינג לחם עם בננות. אהרוני פורס דרך

אמא שלי הייתה אוספת בקפדנות את הלחם שנשאר במשך השבוע, ובכל יום שישי בצהריים הייתה מטגנת את הפרוסות הישנות במחבת, עד שישחימו יפה. אחר כך היינו טובלים אותן בצלחת עמוקה ובה תערובת של מים, מיץ לימון, הרבה שום והרבה מאוד כוסברה קצוצה. "מי שום", כפי שקראה לזה. ואחרי שהפרוסות המטוגנות ספגו את הרטיבות הארומטית הנהדרת הזו, הפך כל העסק לטעים מאוד.

 

אמא שלי לא הייתה היחידה, דומה שאין מטבח שלא מצא דרך לייצר מאכלים המבוססים על לחם ישן. כי לחם, ולא משנה באיזו עדה, לא זורקים.

 

מצטיינים בזה האיטלקים והספרדים שהמציאו מיליון שימושים שונים ללחם ישן, ואני לא מתכוון רק לקרוטונים ופירורי לחם. ה"פאפא אל פומודורו" למשל, מרק סמיך ומלא טעמים, המבוסס של עגבניות, שמן זית, בזיליקום ולחם ישן, והוא פשוט וטעים להפליא. מה שמזכיר לי שבשנות ה־60 היה גם שיר פופולרי של זמרת איטלקייה בשם ריטה פאבונה שנקרא "ויוה לה פאפא קול פומודורה" שתורגם כאן ללא היסוס ל"יחי האבא עם העגבניות".

 

הנה כמה מתכוני לחם ישן שאני אוהב במיוחד.

 

סלט פנצנלה

 

החומרים הדרושים:

 

1/2 כיכר לחם לבן, חתוך ביד לפיסות של כ־2־3 ס"מ

 

3 כפות שמן זית + 5 כפות נוספות

 

8 עגבניות שרי אדומות, 8 עגבניות שרי צהובות, חתוכות לרבעים

 

4 פלפלים אדומים קלויים, קלופים, חתוכים לרצועות של כ־2 ס"מ

 

1 בצל סגול קטן, חתוך לרבעים ופרוס דק

 

3 שיני שום, קצוצות

 

6 פילה אנשובי, קצוצים

 

מלח, פלפל גרוס

 

3 כפות חומץ יין אדום

 

2 כפות צלפים, קצוצים גס

 

חופן עלי בזיליקום

 

2 כדורי מוצרלה קרועים ביד

 

אופן ההכנה:

 

1. שמים את פיסות הלחם בתבנית שטוחה, מטפטפים מעל 3 כפות שמן זית ומכניסים לתנור בחום של 180 מעלות לכרבע שעה, עד שפיסות הלחם רק מתחילות להזהיב.

 

2. שמים בקערה גדולה את העגבניות, הפלפלים הקלויים, הבצל, השום, האנשובי והצלפים.

 

3. מוסיפים מלח, פלפל, את שמן הזית והחומץ. מערבבים, טועמים ומתקנים תיבול.

 

4. מוסיפים את הלחם ומערבבים, שיספוג מעט מהרוטב. מערבבים פנימה את עלי הבזיליקום ומגישים עם קרעי מוצרלה מעל.

 

פאפא אל פומודורו

 

מרק עגבניות ולחם איטלקי

 

החומרים הדרושים:

 

1/4 כוס שמן זית

 

3 שיני שום, קצוצות

 

6 עלי מרווה, שלמים

 

10 עגבניות בשלות, קלופות, קצוצות גס

 

2־3 כוסות מים

 

1/2 כיכר לחם שאור לבן, קרועה ביד לפיסות

 

חופן עלי בזיליקום

 

גבינת פרמזן מגוררת

 

מלח, פלפל גרוס

 

אופן ההכנה:

 

1. שמים את השמן, השום והמרווה בסיר, מחממים ומביאים לרתיחה.

 

2. מוסיפים את העגבניות (מי שאוהב קצת חריף מוזמן להוסיף חצי פלפל צ'ילי אדום בשלב הזה) , מלח ופלפל, ומטגנים תוך ערבוב כ־2 דקות.

 

3. מוסיפים את המים ומביאים לרתיחה. טועמים ומתקנים תיבול.

 

4. מוסיפים את הלחם והבזיליקום, מערבבים כדקה, עד שהלחם מתחיל להתפורר. זה השלב לעצור, לפזר מעל את גבינת הפרמזן ולהגיש.

 

מאפה לחם ובצל

 

החומרים הדרושים:

 

1 כיכר לחם לבן

 

50 גרם חמאה

 

4 שיני שום, קצוצות

 

2 כפות תימין

 

4 בצלים, פרוסים דק

 

2 כפיות דבש

 

1/2 כוס יין לבן

 

1/2 1 כוסות גבינת גרוייר או אמנטל או צ'דר, מגוררות גס

 

3 כוסות חלב

 

5 ביצים שלמות

 

1 כף חרדל דיז'ון חלק

 

מלח, פלפל גרוס

 

אופן ההכנה:

 

1. שמים את החמאה במחבת וכשהיא מבעבעת, מוסיפים את השום, התימין והבצל. מטגנים תוך ערבוב, כ־5 דקות, עד שהבצל רק מתחיל להזהיב. מוסיפים את הדבש והיין וממשיכים לטגן עד שהבצל מקורמל יפה, זהוב ורך לגמרי.

 

2. חותכים את הלחם לקוביות של כ־3 ס"מ.

 

3. שמים את הלחם בתבנית חסינת חום, מלבנית או אובלית, מוסיפים את הבצל ומחצית מכמות הגבינה ומערבבים בכלי.

 

4. טורפים את החלב, הביצים, החרדל, המלח והפלפל לתערובת אחידה ויוצקים אל התבנית.

 

5. מפזרים מעל את הגבינה הנותרת ומכניסים לתנור שחומם מראש ל־180 מעלות כ־35־40 דקות, עד שהחלק העליון משחים.

 

קציצות לחם ותרד

 

החומרים הדרושים:

 

1/2 כיכר לחם לבן, קרועה לפיסות של 2־3 ס"מ

 

1 כוס חלב

 

1/2 ק"ג תרד או קייל

 

4 ביצים

 

150 גרם גבינה בולגרית, מפוררת

 

3 שיני שום, קצוצות

 

1/2 פלפל ירוק חריף, קצוץ דק

 

1 כוס פטרוזיליה, קצוצה גס

 

מלח, פלפל גרוס

 

אופן ההכנה:

 

1. שמים את הלחם והחלב בקערה גדולה ומערבבים יחד.

 

2. חולטים את התרד במים רותחים כדקה. מסננים וסוחטים היטב. קוצצים את העלים ומוסיפים לקערת הלחם.

 

3. מוסיפים את הביצים, הגבינה, השום, הפלפל הירוק, המלח, הפלפל הגרוס והפטרוזיליה ומערבבים לתערובת אחידה.

 

4. צרים מהתערובת קציצות עגולות ושמנמנות.

 

5. מטגנים בשמן זית כ־3־4 דקות מכל צד, עד שהקציצות שחומות ויפות.

 

פודינג לחם עם בננות

 

החומרים הדרושים:

 

1 כיכר לחם לבן, חתוכה לקוביות של כ־2 ס"מ

 

4 בננות קלופות, חתוכות לפרוסות בעובי של כסנטימטר

 

6 ביצים

 

1/2 כוס סירופ מייפל

 

2 כפיות מתמצית וניל

 

1 כף קינמון טחון

 

1/2 כוס סוכר

 

4 כוסות חלב

 

1 מכל שמנת מתוקה

 

1/2 כוס צימוקים כהים

 

אופן ההכנה:

 

1. טורפים את הביצים, הווניל, הקינמון, המייפל והסוכר כ־2 דקות.

 

2. מוסיפים את השמנת והחלב וטורפים לתערובת אחידה.

 

3. שמים את הלחם, הבננות והצימוקים בתבנית חסינת חום ומערבבים יפה.

 

4. יוצקים לתבנית ומניחים לעמוד כשעה.

 

5. מכניסים לתנור שחומם מראש ל־180 מעלות ואופים כשעה, עד שהחלק העליון שחום לגמרי.

 

 

וינטג' בצלחת

 

נועה נבו ואמיר ירון הם שני אנשי ארט (תפאורנים) בתעשיית הקולנוע והטלוויזיה, שהחליטו להפוך את ההובי שלהם – שדרוג פריטי וינטג', למותג קטן וקסום בשם "מאדאם בורדה". בעוד אמיר מופקד על פריטי ריהוט קטנים וגופי תאורה, נועה נותנת חיים חדשים לכלי מטבח עתיקים, שהיא רוכשת בשוקי פשפשים וירידים.

לכבוד הפסח הקרב, היא יצרה סדרת צלחות הגשה יפהפיות (שניתנות גם להעמדה על מדף או לתלייה על הקיר) המעוטרות בדמויות אופנתיות מתוך מגזיני נשים משנות ה־50 וה־60. גם טוויגי שם.

טווח מחירי הצלחות: 450־15 שקל.

להשיג בחנויות מאדאם בורדה במרמלדה מרקט וב־etsy.com או ישירות דרך האינסטגרם @madameburda או בטלפון: 7430999־050.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים