פריצת דרך בורמה, 2018
אלוף (מיל') עמוס חורב (93) פרץ במלחמת השחרור עם חבריו את דרך בורמה כדי לעקוף את מארבי הדמים בנתיב באב אל־ואד • לקראת יום העצמאות ייערך שחזור של סלילת הדרך שאיפשרה להמשיך את האספקה לירושלים
"באב אל־ואד, לנצח זכור נא את שמותינו", נכתב בשירו המצמרר של חיים גורי, המשורר ולוחם הפלמ"ח שהלך באחרונה לעולמו. שיר שתיאר את קרבות הדמים בדרך לירושלים במלחמת העצמאות. בעקבות ההתקפות החוזרות ונשנות על שיירות האספקה נפרץ ציר חדש לעיר: דרך בורמה. לקראת יום העצמאות ה־70 למדינת ישראל יתקיים שחזור של האירוע ההיסטורי הזה.
אחד הלוחמים שפיקדו על אותן שיירות היה אלוף (מיל') עמוס חורב, היום בן 93, אז פלמ"חניק צעיר. אתמול, כ־70 שנה אחרי, הוא התייצב ליד משאית "פורד קנדה", אחד מכלי הרכב המשוקמים שישתתפו בשחזור. על המשאית התקינו גם את המקלע הישן ששימש אז את הלוחמים. "אני זוכר את המשאיות האלה מהשיירות", סיפר אתמול חורב בהתרגשות.
הוא שיחזר את אותם ימים, שבהם חיפשו דרך לעקוף את נתיב הדמים בבאב אל־ואד כדי שניתן יהיה להמשיך את שיירות האספקה לתושבי ירושלים הנצורים במחיר דמים נמוך ככל האפשר. המצב היה קשה מנשוא. ב־15 במאי 1948 עצרה פלישת הלגיון הירדני כמעט לגמרי את השיירות לירושלים, שסבלה ממחסור חמור במזון, במים, בתרופות, בנשק ובתחמושת. יום למחרת הצליח הפלמ"ח לכבוש את משטרת לטרון, צעד שנועד להקל את מעבר השיירות. אלא שכיממה לאחר מכן נכבשה לטרון על ידי הלגיון הירדני, שחלש על שער הגיא.
ב־18 במאי ישב חורב עם חברו סא"ל (מיל') אליהו ("רעננה") סלע בבית הסוכנות היהודית בירושלים אחרי עוד קרב קשה. לפתע נכנסה לחדר גולדה מאיר, לימים ראש ממשלת ישראל. "גולדה שאלה: 'יש תקווה?'" סיפר חורב. הוא ו"רעננה" ענו לה: "בטח".
למחרת ירד חורב עם משוריין בודד מירושלים במטרה להגיע למטכ"ל, ששכן אז ברמת־גן. הוא צלח את הדרך המסוכנת בשלום ונפגש שם עם דוד בן־גוריון, שהיה אז ראש הממשלה הראשון. חורב: "בן־גוריון אמר לי 'קח את הג'יפ שלי ותחזור לירושלים עם אספקה'. מטה הפלמ"ח נתן עוד 12 ג'יפים ואירגנו את השיירה. בכל ג'יפ היה מטען של חצי טון". בדרך פגשה השיירה את "רעננה", שירד מירושלים באותו נתיב, בלי תיאום. לוחמי השיירה, שחיפשו ציר חלופי להגיע לירושלים מבלי להיקלע למארבים בבאב אל־ואד, איתרו במפה ציר עוקף שאף איש לא נסע בו קודם — והחליטו לקחת את הסיכון. בליל 29 במאי יצאה השיירה לדרך. היא נסעה לכיוון חולדה ועקפה את באב אל־ואד דרך כפרים ערביים שזה עתה נכבשו. משם עשתה את דרכה במעלה ההר בשדות זרועים באבנים, ברגבים ובקוצים — עד שהגיעה לירושלים.
הנסיעה של השיירה הזו פרצה את דרך בורמה, נתיב שבו עברו לאחר מכן שיירות אספקה בדרך לירושלים שהצילו את העיר. דרך החתחתים נסללה דחפורים, במפלסת ובמשאיות "פורד קנדה".
בשחזור פריצת הדרך, שאותו יזמו מוזיאון הטרקטור בעין־ורד בשיתוף הפקות "תוצרת הארץ", ישתתפו לוחמים לשעבר לצד חיילים המשרתים כיום בצה"ל וכן כלי רכב משוחזרים: ג'יפים, משוריינים והמפלסת שנגררה על ידי הדחפור ושימשה לסילוק סלעים.

