yed300250
הכי מטוקבקות
    עובדי בזק חוסמים פריסת תשתיות של פרטנר בקריית אונו
    ממון • 25.02.2018
    אז כמה הפסדנו מההחלטות בעד בזק?
    הרפורמות התעכבו, התחרות נדחתה - והחסכונות שלנו נפגעו וגם חשבונות התקשורת לא הוזלו • כך שילמנו את המחיר על הפעולות של שלמה פילבר, שחשוד כי פעל לטובת בזק ואלוביץ' בשירות רה"מ
    מאת רועי ברגמן

    כמה עלו לנו הפעולות של שלמה פילבר, מנכ"ל משרד התקשורת המושעה, שחשוד כי פעל לטובת בזק ובעל השליטה שאול אלוביץ' בשירות רה"מ בנימין נתניהו?

     

    לפי דוח מבקר המדינה, פילבר שחתם על הסכם עד מדינה בשבוע שעבר עיכב רפורמות שנועדו לחולל תחרות בשוק וקידם את מיזוג בזק ויס שהיה שווה לאלוביץ' מאות מיליוני שקלים.

    קראו עוד: אלוביץ' יתפטר, הנדלר עדיין לא | רועי ברגמן 

     

    ביוני 2015 אישר נתניהו את המיזוג בין בזק ליס. מיזוג זה נחתם כחודשיים וחצי קודם לכן בעסקת בעלי עניין שבמסגרתה מכר אלוביץ' מחצית ממניות יס שבהן החזיק דרך יורוקום הפרטית לבזק הציבורית שבה הוא שולט. אלוביץ' מחזיק רק בכ־10% מבזק, כך שכל שקל שהכניס ליורוקום במסגרת העסקה עלה לו רק 10 אגורות כבעל מניות בבזק. את היתר שילם הציבור שמחזיק במניות בזק. כך שאם יש לכם חסכונות או פנסיה, פרשת בזק עלתה לכם כסף. אישור המיזוג נדרש כדי להשלים את העסקה ולהעביר את התמורה בסך 680 מיליון שקל ליורוקום של אלוביץ'. מנכ"ל משרד התקשורת הקודם, אבי ברגר, שהודח על ידי נתניהו, ביקש להטיל תנאים על בזק לצורך אישור המיזוג, כמו קידום רפורמת השוק הסיטונאי. זו חייבה את בזק לאפשר למתחרות "לרכוב" על התשתיות שלה ולהשיק שירותי אינטרנט וטלפוניה בלי לפרוס תשתיות פיזיות משל עצמן. כן נקבע שבזק תאפשר למתחרות גישה לתשתיות הפיזיות שלה לצורך הנחת ציוד משלהן, מהלך שבזק טירפדה.

     

    הרפורמה הייתה אמורה להוזיל משמעותית את סל התקשורת למשקי הבית. למרות הקשיים שהערימה בזק על המתחרות, השיקו סלקום ופרטנר חבילות תקשורת משולבות, הכוללות שירותי טלפוניה, אינטרנט וטלוויזיה, במחיר מוזל. אלא שייתכן כי מחיר זה היה יכול לרדת אף יותר אם בזק הייתה מקיימת את תנאי השוק הסיטונאי לא רק באינטרנט אלא גם בטלפון.

     

    שלמה פילבר | צילום: אוראל כהן
    שלמה פילבר | צילום: אוראל כהן

     

     

    כל מי שרוצה להתחבר לשירותי טלפון דרך סלקום או פרטנר יכול לעשות זאת רק על גבי האינטרנט, כך שנדרשת "קופסה" מיוחדת או נתב משודרג. הרפורמה הייתה אמורה לאפשר לצרכנים לחבר את הטלפון ישירות לשקע של בזק ולקבל שירות של כל חברה שיבחרו. הצורך בציוד משודרג מגדיל את העלויות למתחרות של בזק ולפיכך גם מייקר את השירות לצרכנים, לפי ההערכות בעשרות שקלים בכל חודש.

     

    בעקבות ההפסדים הכבדים שצברה יס לאורך השנים – היא החזיקה בנכס מס שהוערך בכמיליארד שקל. בזק הגיעה להסכם עם רשויות המס שהיא תוכל להכיר בהפסדים הצבורים האלו כשלה בתמורה לתשלום של 462 מיליון שקל, וכך תוכל לקזז את ההפסדים של יס מהרווחים שהיא תשיג בעתיד ותשלם עליהם פחות מס. המשמעות: יותר רווח לבעלי המניות של בזק ואלוביץ' בראשם, ופחות הכנסות ממסים למדינה.

     

    בסוף 2016 אמר פילבר שהוא שוקל לבטל את ההפרדה המבנית התאגידית בקבוצת בזק, לפיה בזק קווי, בזק בינלאומי, פלאפון ויס מתנהלות בנפרד ולא יכולות להציע חבילה משולבת של טלפון, אינטרנט, שידורי טלוויזיה וסלולר.

     

    שאול אלוביץ' | צילום: אוראל כהן
    שאול אלוביץ' | צילום: אוראל כהן

    החלטת פילבר הייתה מאפשרת לבזק לאחד את הפעילות הפיננסית של החברות בתחילה, כדי שתוכל להשלים מיזוג עם יס ולהכיר בהפסדיה כבשלה ובהמשך לאחד מטות ולקצץ עלויות. הטענה של פילבר הייתה שבזק עמדה ביעדי רפורמת השוק הסיטונאי. באוצר טענו שיעדי הרפורמה רחוקים מהשגה, מאחר שבזק לא פתחה את הטלפוניה שלה לשוק הסיטונאי – מהלך שלפי הערכות ייצר לה רווח של מיליארד שקל בשנה – על חשבון משקי הבית. מבקר המדינה קבע כי משרד התקשורת לא השתמש בכלי אכיפה כדי להבטיח שבזק תעמוד ביעדים.

     

     

    הבהילות שבה התקבלה ההחלטה של פילבר העלתה את החשד שהוא מיהר לקדם את המיזוג בין בזק ליס עד סוף 2016, כחלק מלחצים שהפעילה בזק. האינטרס עבור אלוביץ' נבע מתנאי נוסף בהסכם בין בזק ליורוקום שקבע שיס צריכה לעמוד ביעד תזרים מזומנים מסוים ב־2015־2017 כדי שיורוקום תקבל תמורה נוספת של עד 170 מיליון שקל. בתוך סעיף זה היה סייג שאם יושלם המיזוג עד סוף 2017, שנה זו לא תהיה רלוונטית לצורך החישוב, כך שהתמורה העודפת תתקבל גם אם יס עמדה ביעד ב־2015 ו־2016 בלבד. וכך היה. המהלך טורפד על ידי מבקר המדינה שהצביע על ניגוד העניינים שבו היה נתניהו, לאור יחסיו עם אלוביץ'. היו גם מהלכים אחרים שבהם פעל פילבר להקל על בזק, כמו דחיית תלונות שהשמיעו סלקום ופרטנר והיעדר אכיפה מספקת נגד החברה שהייתה מזרזת את התחרות בענף.

     

     

    ההחלטות שפגעו בצרכנים

    מה קרה: רפורמת השוק הסיטונאי התעכבה

    הפגיעה בנו: חשבון הטלפון נותר יקר

     

    מה קרה: אושר המיזוג בין יס לבזק

    הפגיעה בנו: פחות הכנסות ממסים שיכלו להוריד את יוקר המחיה

     

    מה קרה: נדחו תלונות נגד בזק מצד המתחרות, אכיפה חלשה נגד החברה

    הפגיעה בנו: התחרות בענף, שיכלה להיטיב כלכלית עם הצרכנים, נדחתה

     

    yed660100