yed300250
הכי מטוקבקות
    נפתחה עצומה להחזרת קולו לאפליקציה. עמי מנדלמן
    24 שעות • 26.02.2018
    קולו של דור
    גילינו איתם דרכי קיצור למחוזות מוכרים, עקפנו בעזרתם פקקים — ורובנו גם צעק עליהם בעצבים. בשבוע שעבר עדכון של אפליקציית ווייז שם סוף לעידן, עם היעלמותם מהתפריט של "גלית" ו"מנדלמן", שני הקריינים הישראלים הוותיקים שליוו אינספור נסיעות שלנו. האם המין האנושי מוכן לקבל הכוונה מרובוטים, ולמה רובנו מעדיפים לקבל הוראות מאישה? מה שבטוח זה שגלית גורא־עיני ועמי מנדלמן, הקולות היוצאים של ווייז, יתגעגעו לקבל הכוונה מעצמם
    איריס ליפשיץ־קליגר, שחף פרנקל | צילום: יובל חן, דנה קופל

    כל ישראלי שעולה על הכביש מדי פעם מכיר את קולם נוסך הביטחון. לא משנה אם אתם נוסעים מהעבודה הביתה ומחפשים דרך מילוט מהפקק, או שאתם בדרך לביקור חד־פעמי בחוות בודדים בערבה, סביר מאוד להניח שביליתם לא מעט משעותיכם על הכביש בחברת עמי מנדלמן או גלית גורא־עיני. או בזיהוי הנפוץ שלהם — הקריינים של ווייז.

     

    בין קולות מסונתזים של רובוטים לקריינות הומוריסטית שמחקה רס"ר יכלו הלקוחות לבחור גם את קולותיהם של מנדלמן וגורא־עיני, שצברו פופולריות בקרב הקהל המקומי של האפליקציה הישראלית. או כך לפחות זה היה עד לשבוע שעבר. משתמשי האפליקציה החינמית הפופולרית גילו שעדכון הגרסה האחרון שלה הסיר מרשימת האפשרויות את "מנדלמן" ו"גלית", ויחד עם כל עם ישראל גילו זאת גם גורא־עיני ומנדלמן עצמם.

     

    "מובן שזה צובט בלב שהורידו אותי, זה סיומה של תקופה מהנה", אומרת גלית גורא־עיני, שמשתמשי ווייז מכירים פשוט כ"גלית". בשבוע שעבר גילתה להפתעתה שהוסרה מכלל האפשרויות העומדות לבחירתם של המשתמשים. "האחיות שלי התקשרו אליי בהיסטריה שהן לא מוצאות את השם שלי ברשימת האפשרויות. הן הופתעו שהאפליקציה פשוט עידכנה גרסה לכולם ללא אפשרות בחירה", אומרת גורא־עיני.

     

    לתפקיד המכוונת הלאומית הגיעה מטעמים כלכליים בכלל. "לפני מספר שנים אני ובעלי עשינו חושבים במטרה להביא הכנסה גבוהה יותר הביתה. חשבנו שיהיה נכון שאעסוק גם בקריינות ומיד חשבנו על ווייז, כי היו שם רק קולות גבריים. התקשרתי להציע את עצמי, והבחור שענה לי לשיחה היה מאזין לתוכנית הרדיו שלי. הוא אמר לי שהם חברה בהקמה ושכל המקריינים עושים זאת בהתנדבות, אבל הוא יברר ויחזור אליי. חזרו עם תשובה חיובית, והשאר כבר היסטוריה. אני הצעתי את הקול הנשי שלא היה קיים לפניי בווייז כי אני חושבת שזה נעים לאוזן. זמן קצר לאחר מכן ווייז פנו אליי בהצעה שאקליט גם פנייה בנקבה בקול נשי, הם חשבו שזה מתבקש, ומובן שהתלהבתי מהרעיון והגעתי להקליט פעם נוספת".

     

    "הצעתי את הקול הנשי, שלא היה קיים לפניי בוויז". גלית גורא־עיני
    "הצעתי את הקול הנשי, שלא היה קיים לפניי בוויז". גלית גורא־עיני

     

     

    קיבלת תמלוגים לאורך השנים?

     

    "לא, ממש לא. כשהם נענו להצעתי להקליט לאפליקציה קול נשי ביקשתי סכום מאוד סמלי על כל הקלטה. בסך הכל עשיתי שתי הקלטות וזהו, בזה נגמרה ההתקשרות שלי מולם. מבחינה כלכלית זאת לא הייתה הכנסה גבוהה, אבל זה הביא לי הרבה בפן האישי".

     

    באיזה אופן?

     

    "לאורך השנים אני נאבקת באלימות נגד נשים. בזכות זה שאני הקול של הווייז התקשורת נתנה לי במה וזה עזר לי לקדם את המטרות האישיות שלי".

     

     

    את נוסעת עם הקול של עצמך?

     

    "ברור, עד לפני שבוע כמובן, ומאוד נהניתי מזה. היה לי נעים 'להגיד לעצמי' לאן לנסוע, יש בזה חוויה מיוחדת שאף אחד לא יצליח להבין. כשהורידו את הקול שלי מהאפליקציה ניסיתי קולות אחרים ולא התחברתי, הקולות הרובוטיים צרמו לי באוזן וחשבתי לעבור לשפה זרה, אבל תוך זמן קצר הבנתי שגם זה לא יעבוד".

     

    ובן הזוג שלך?

     

    "הוא נוסע איתי ברכב, אז אמרתי לו: יש לך פטור, אתה לא חייב. הוא ענה 'נעים לי להקשיב לקול שלך'. זה החמיא לי".

     

     

    אנשים מזהים את הקול שלך?

     

    "הייתה לי לא מזמן סיטואציה מצחיקה: עד לפני חצי שנה עבדתי במוקד טלפוני של אחיות בלילות, ואדם שעניתי לו לשיחת הטלפון אמר לי שאני נשמעת כמו האישה בווייז. עניתי לו בחיוך שאומרים לי את זה הרבה. לא גיליתי לו, אבל חייכתי לעצמי".

     

    איך בעצם מייצרים בקריינות את כל האפשרויות השונות?

     

    "מקליטים הרבה מאוד מילים גנריות, כמו 'פנה ימינה', 'רכב עומד בצידי הכביש', וכו'. אבל את שמות הרחובות אומרת 'סיוון', שהיא קול רובוטי ממוחשב. טכנית אי אפשר להקליט קול אנושי אומר כל כך הרבה הברות, אז 'סיוון' נשמעת מאוד דומה לקול הטבעי שלי".

     

    החזית להצלת מנדלמן

     

    גם עמי מנדלמן, פעם חבר להקת "הכל עובר חביבי" ובשנים האחרונות הקול שמכוון לא מעט נהגים, גילה במקרה את ההחלטה להוריד את קולו מהאפשרויות השונות באפליקציה. אפשר לומר שהגילוי הסעיר אותו. "ווייז עשו דבר בל ייעשה, הם הורידו את הקולות הטבעיים והשאירו רק רובוטים. אני לא יודע לומר אם זו טעות טכנית או במכוון, אבל בעיניי זה שינוי נוראי", הוא אומר. "הבוקר התברר לי שלא רק בעיניי זה נורא; בעמוד הפייסבוק שלי אנשים אנונימיים שאינם קשורים אליי יצאו בקמפיין שיחזירו את הקולות האנושיים, ואת הקול שלי בפרט. זה לא נעים לאוזן לשמוע רובוט".

     

    דרכו של מנדלמן בחברת ווייז החלה עוד לפני שקיבלה את שמה הנוכחי והפכה לסיפור הצלחה עצום ועתיר מזומנים. "פנו אליי מאולפן הקלטות בהצעה להקליט לחברה של ג'י־פי־אס והסכמתי. רק אמרתי ימינה שמאלה, ומשם הדברים התגלגלו".

     

    מנדלמן מרגיש שהוא בהחלט תרם את תרומתו הצנועה להצלחת האפליקציה. "לפני שההקלטה שלי נכנסה היו קולות הרבה פחות נעימים", הוא אומר. "אני קריינתי בקול רגוע, אפשר להגיד אפילו אינטימי. אני חושב שזה מה שגרם לאנשים להתחבר לקול שלי ולבחור בי מבין האפשרויות הקיימות".

     

    זו לא הפעם הראשונה שקולו של עמי מנדלמן מביא אותו למקומות מעניינים. "אני מאמין שלקולות יש ערך", הוא אומר. "אשתי, לדוגמה, התאהבה בי אחרי שיחת טלפון אחת וטענה שיש לי קול מרגיע ונעים. כמוה גם אנשים זרים פנו אליי ואמרו שהם התמכרו לקול שלי, שהוא נעים לאוזן ומעביר את הנסיעה, ואני חייב להסכים איתם. אני נוסע עם הקול של עצמי לכל מקום", צוחק מנדלמן.

     

    עידכנו אותך שהקול שלך הוסר?

     

    "הקפיטליזם לא מדבר איתנו, האנשים הפשוטים, אז לא", אומר מנדלמן בחיוך. "גיליתי את זה דרך אנשים שפנו אליי לשאול מדוע אופציית הבחירה בי כבר לא מופיעה באפליקציה. אני חייב לציין שהתאכזבתי שהורידו את הקול שלי. אני אשמח מאוד אם יהיו שינוי, למעני ולמען המין האנושי". המין האנושי, מצידו, הגיב לחדשות בהעלאת עצומה אינטרנטית בדרישה להחזרת קולו של מנדלמן לאפליקציה.

     

    עומר גפן, דובר חברת ווייז, הוא קריין בעצמו, ושומר פינה חמה בלב לקריינות האנושית. "יש לנו קריינים שהם אנשים אמיתיים, נשים וגברים המוקלטים באולפן בשפות שונות וגם עונים לשמות שמופיעים בעת הבחירה בהם באפליקציה. לצידם אנחנו משלבים גם שיטה טכנולוגית מתקדמת שנקראת TTS, שזה קיצור של TALK TO SPEACH".

     

    אז מה קרה לעמי ולגלית?

     

    "בימים אלו, לאור הכנסת הנחיות חדשות ומוצרים חדשים באפליקציה, עידכנו גם את הקריינים שלנו, ואכן יש שני קולות חדשים - האחד של קריינית בשם יעל והשני של קול גברי העונה לשם אביב. לצידם ממשיך לככב קולו המוכר של 'הרס"ר', שגם הוא כמובן קול אנושי. הסיבה בחידוש הקולות של הקריינים האמיתיים לא קשורה חלילה באי שביעות רצון מהקריינית שהוקלטה במקור. היא פשוט הוקלטה לפני זמן רב, ובינתיים כל הזמן מתווספים חידושים ומוצרים חדשים שאנחנו צריכים לעדכן באפליקציה".

     

    מדובר באנשים מוכרים?

     

    "לא. אנחנו מתמקדים בקריינות שהיא איכותית, כלומר קול רדיופוני שעובר טוב בהקלטה ולאו דווקא באישיות מפורסמת שתקריין".

     

    החידוש הגדול בגרסה הנוכחית של ווייז מביא בשורה לקריינים החובבים מבין הנהגים. "מה שעוד יותר חדש זה שבעצם כל אחד מהמשתמשים באפליקציה של ווייז יכול כיום להקליט את עצמו או כל אחד אחר, וזה מה שהוא ישמע כשיפעיל את הווייז. אגב, רק בעברית יש את האופציה של לשון פנייה כפולה, כלומר 'את' או 'אתה'".

     

    הנשים שולטות

     

    לא רק גלית הפכה לכוכבת של משתמשי הווייז בישראל. אם שואלים את המומחים הרי שחל מהפך אמיתי אצל הישראלים. כיום, בניגוד לעבר, כשאנחנו מתקשרים למענה קולי ממוחשב של החברות הגדולות במשק, או פותחים אפליקציה כמו ווייז — רובנו מעדיפים לשמוע קול נשי. זה מגובה במחקרים שהתבצעו לאחרונה בארה"ב ובאירופה.

     

    "הקול הוא חלון הראווה של כל חברה", אומרת ד"ר שולי בכר, סוציולוגית בכירה מהמכללה האקדמית בית ברל. "בעבר היה מקובל שחברות משתמשות רק בקול של גבר. למה? כי הגבר שידר סמכותיות, התמצאות במרחב, וכו'. לאחרונה, בחברות כמו ווייז, נותנים לנו את האפשרות לבחור בין נשים לגברים. מבחינה סוציולוגית ניתן להבחין בשינוי חברתי בהיבט המגדרי, שבא לידי ביטוי גם בתחום הזה. הצרכן יכול להחליט על מי הוא סומך וממי נעים לו לקבל הנחיות. בשנים האחרונות יש נכונות לקבל כמקור ידע וסמכות גם נשים וגם בתחומים שהם גבריים מובהקים. מה שבטוח הוא שכיום הקול הנשי נתפס כמרגיע יותר, רך ונעים. הוא לא מתלהם ולא מרתיע, וזה מכניס את הצרכן למצב של רוגע, סבלנות והקשבה. במגזר הדתי, לעומת זאת, תמיד תהיה העדפה לקול גברי".

     

    גם ד"ר אבידן מילבסקי, פסיכולוג מהמחלקה למדעי ההתנהגות באוניברסיטת אריאל, מסביר מדוע ההעדפה לקול נשי לא מפתיעה. "יש תחושה שאנחנו מאמינים בנשים יותר מגברים וזה גם מגובה במאות מחקרים. אם אנחנו למשל תקועים באיזשהו מקום, סביר יותר שאישה תבוא ותשאל אם אתה צריך עזרה. במחקרים זה חוצה תרבויות - אנשים עושים קישור בין קול נשי למישהי שאפשר לסמוך עליה יותר, וזה חשוב ומרגיע כשנוסעים ליעד לא מוכר. מחקר נוסף ומעניין שנערך בארה"ב גילה כי נחקרים שנשאלו איזה קול הם מעדיפים לשמוע השיבו ברוב המקרים שהם מעדיפים קול נשי, למעט תחום אחד - הנחיות טכניות של מכשירי חשמל, מחשבים וכו' - שבו העדיפו לשמוע קול של גבר".

     

    ומה לגבי קולות אנושיים מול קריינות של קולות ממוחשבים?

     

    "בעוד שלושים שנה הרובוטיקה לבטח תשלוט בהכל, כולל קריינות שלא תושמע על ידי קריינית אמיתית. אבל כיום אנחנו עדיין רחוקים מלהיות בשלים להקשיב להנחיות רובוטיות. גם אם מדובר בקול נשי, אנחנו עדיין מעדיפים לשמוע הנחיות מקול אנושי".

     

    למה זה קורה?

     

    "כי עדיין קיים אצלנו החשש שהרובוטים עומדים להשתלט על העולם. יש חשש מובנה מרובוט, והוא לא מספק תחושה של חום, ביטחון ושיש על מי לסמוך. ייקח זמן עד שזה ישתנה. גם הקולנוע לא ממש תורם לשנות את התפיסה. סרטי המדע הבדיוני גורמים לנו לחשוש מהשתלטות הרובוטיקה על חיינו. בעיקר בעת נהיגה, חשוב שמי שינחה אותנו יהיה מישהו, או יותר נכון מישהי, שתשרה עלינו תחושה של רוך ואמון".

     

    "אין ספק שהשוק מעדיף יותר קרייניות לעומת קריינים גברים", קובעים אבשלום שמעון ואלעד אבואב מחברת "וויס אובר" שמספקת שירותי קריינות. "היחס הוא 3:1 לטובת הקרייניות. למה? אולי כי אנחנו שומעים מגיל ינקות את הקול של אימא שלנו ובגלל זה הקול הנשי גורם לנו להרגיש שיש על מי לסמוך. בכל מקרה, קרייניות מצליחות מחזיקות בתפקיד מאוד מבוקש ומתגמל כספית".

     

    זה לא רק נשים מול גברים. בווייז מכניסים קולות ממוחשבים על חשבון הקריין האנושי.

     

    "כן, זה נכון, אבל צריך גם להבין שאנחנו עדיין רחוקים מהעידן שבו מי שיקריין לנו בכל המישורים יהיו רובוטים ומחשבים. עדיין כולנו מעדיפים לשמוע קול של בן אדם אמיתי מעבר לקו, גם בהקלטה במענה הקולי או בווייז. זה מעניק יותר ביטחון והרגשה שאנחנו יכולים לסמוך על הקול שמדריך אותנו".

     

    כך תהפכו לקריינים של וויז

    גלית ומנדלמן אמנם אינם עימנו עוד, אבל למי שמתקשה להסתגל לסיון וליעל הרובוטיות ובכל זאת רוצה טאץ' אנושי בנסיעה שלו - יש פתרון. פיצ'ר חדש של ווייז מאפשר להקליט בעצמכם קריין חדש. כדי להשתמש בו, יש לוודא שמותקנת בסמארטפון שלכם

    הגרסה העדכנית ביותר, ואז להפעיל אותה ולבחור בהגדרות (סמליל של גלגל שיניים) < הנחיות קוליות < הקלטת קול חדש. בחלק מהמכשירים תתבקשו לאשר לאפליקציה להשתמש באפשרות ההקלטה של הטלפון. לאחר האישור, תעברו לרשימה ארוכה למדי של הוראות, כגון "המשך בנסיעה" שעליכם להקליט בקולכם או אם בא לכם, בקולם של אחרים. עם תום ההקלטות, ווייז תעבוד מעכשיו עם קול של אדם אמיתי

     

    צילום : ידיעות אחרונות
    צילום : ידיעות אחרונות
     
    צילום : ידיעות אחרונות
    צילום : ידיעות אחרונות

     


    פרסום ראשון: 26.02.18 , 20:30
    yed660100