yed300250
הכי מטוקבקות
    שאטרסטוק
    ממון • 27.02.2018
    כרטיס אדום לעמותה
    דו"ח חמור: הארגון החברתי–ספורטיבי "מפעלות" קיבל כספים עודפים מהממשלה בעקבות דיווחי שכר כפולים ועלויות פעילויות "מנופחות" • השר יואב גלנט הורה לעצור את ההתקשרות עם העמותה • "מפעלות": "ניישם לאלתר את המלצות המבקר"
    מאת עופר פטרסבורג

    שר הבינוי והשיכון יואב גלנט הודיע שתופסק לאלתר ההתקשרות הממשלתית עם עמותת "מפעלות חינוך וחברה". הסיבה? דוח ממשלתי חמור שמעיד על אי סדרים קשים בעמותה. מאות אלפי נערים מ־250 יישובים בארץ עברו תחת העמותה, שמצהירה שבאמצעות ספורט ככלל וכדורגל בפרט אפשר להשריש ערכים לילדים ולנוער. כל הפרויקטים שלה עם הממשלה הינם לילדי פריפריה, נוער בסיכון ובעלי צרכים מיוחדים.

     

    הדוח נערך ע"י רו"ח אודי ששון לאחר שהוזמן ע"י משרד הבינוי והשיכון. ב־80 עמודי הדוח, שהגיע לידי "ממון", נמצאו ממצאים קשים, בהם דיווחים כפולים בגין עלויות שכר למאמני הכדורגל למספר משרדי ממשלה שונים בגין אותה תקופה שהסתכמו בתשלומים עודפים בסך של כ־730 אלף שקל. מדובר ביותר מ־750 דיווחים כפולים בגין 172 מאמנים שונים, וכן נטען שיש מקרים בהם דווח על שכר מאמנים במסגרת פרויקט, אף כי לא עסקו בו בפועל.

     

    200 שקל לשעת מאמן

     

    הדוח מצביע על כך שתקציב שעת מאמן, במרבית החוזים, עומד על כ־220־180 שקל לשעה, אך בפועל שכר המאמנים עומד על כ־80־65 שקל לשעה. בדוח עולה תהייה על השכר השעתי הגבוה שאושר בהצעת התקציב, "גם ביחס לשכר ריאלי לשעת אימון", אך עיקר הבעיה הוא ש"מפעלות" שילמה למאמנים שכר נמוך משמעותית, כשליש עד חצי מהשכר המתוקצב. בסיום הדוח הובאה תגובת העמותה לפיה "חלק גדול מהדיווחים לא כפולים מכיוון שעובד מסוים עבד מול מספר משרדים ולכן השם שלו מופיע כמה פעמים. בחלק מהדיווחים, בגלל טעות אנוש, המשכורת דווחה במלואה מול שותפות אחת".

     

    "מפעלות" גם מחייבת את הממשלה בעלויות שווי למס שבו נשאו העובדים בנוסף על עלות שכרם המלאה, בסכום של כמיליון שקל בתקופה הנבדקת. "המשמעות היא ש'מפעלות' דורשת מהממשלה לשאת גם בשווי למס של הטבות שקיבלו העובדים - ובעצם לפצות את העמותה על חלק מתשלומי מס ההכנסה ששילמו העובדים עצמם".

     

    בין הממצאים נמצאו גם כשלים בפיקוח ובקרה של "מפעלות" על הפעילויות המתוקצבות לרשות הפלסטינית ובירדן. מטעם העמותה פיאד שלבי מרכז בפועל את הפעילות, הן בעצמו והן באמצעות העמותה בניהולו, "האגודה לטיפוח שותפות ודו־קיום באמצעות הספורט, האמנות והתרבות". בדוח נטען שכספים במימון המשרד לשיתוף פעולה אזורי שמיועדים לפעילות במסגרת הסכם עם המשרד הועברו מ"מפעלות" לאותה אגודה לצורך הפעלת בית ספר לכדורגל ביישוב איכסאל, שאינו קשור לעמותה.

     

    לטענת מנהל האגודה קיים תורם ברשות, שאת שמו אינו מוכן לחשוף, שעושה עימו עסקת "ברטר" והוא זה שמממן את הפעילות בשטחי הרשות ובירדן. העמותה טענה שהופסקה ההתקשרות ושהיא שילמה בצורה מלאה על הפעילות ברשות. עוד הוסיפה כי "יש לקחת בחשבון שהביקורת על הפעילות ברשות בעייתית עד בלתי אפשרית, מכיוון שישראלים אינם רשאים להיכנס לתחומיה".

     

    ניגוד עניינים מהותי

     

    עוד התברר שהממשלה חוייבה בעלויות מוצרים שהתקבלו כתרומה בערך הגבוה משווים בפועל, וכי הממשלה מחוייבת בעלויות שרותים ומתקנים שסופקו ממילא על ידי גופים מתוקצבים. כמו כן, עולה מהדוח שפעילויות ספורט וקורסים תוקצבו באמצעות דוח שווי ערך שקבע שווי גבוה משוויים בפועל.

     

    לפי הדוח, החברה שמבצעת את הערכת השווי ומעריך השווי נמצאים בניגוד עניינים מהותי. החברה נמצאת בבעלות מרדכי אורנשטיין, ממייסדי "מפעלות" ואביו של מנכ"ל העמותה הנוכחי, ומעריך השווי הוא שותף עסקי של אורנשטיין, ורואה החשבון שמאשר באופן שוטף את דיווחי העמותה לכל משרדי הממשלה.

     

    חלק מהותי משווה הכסף שבו מחייבת "מפעלות" את הממשלה הינו בגין ציוד וביגוד המתאמנים, שמתקבל אצלה כתרומה מחברת GIVONA מאיטליה. "מתוך סקר שוק שערכנו", נכתב בדוח, "'מפעלות' מחייבת את משרדי הממשלה בעלויות גבוהות ממחירי השוק לאותם מוצרים". באשר לכך טוענת העמותה כי GIVONA היא חברה בינ"ל גדולה מאוד, ספונסרית של מילאן ואינטר מאיטליה "וזה גורם משמעותי בהזדהות החינוכית של הילדים עם הפרויקט". עוד טענה שהצעות המחיר בדוח נמוכות "בצורה שולית", "ואנו רואים ערך מוסף גדול בציוד האיכותי שניתן על ידנו, ולא ביגוד ברמה ירודה מאוד", הוסיפה העמותה.

     

    לאחר קבלת הממצאים המליץ מנכ"ל המשרד, חגי רזניק, על הפסקת פעילות העמותה - והשר גלנט קיבל את המלצותיו והורה על עצירת הפעילות הממשלתית עימה.

     

    מ"מפעלות" נמסר: "קידמנו בברכה את פעולת הביקורת, וקיבלנו על עצמנו ליישם את כל ההמלצות ולפעול לתקן לאלתר את מסקנות הביקורת. פנינו לעו"ד אהרון אברמוביץ' (מנכ"ל משרדי החוץ והמשפטים לשעבר, ע"פ) כדי שיעמוד בראש ועדה ציבורית עצמאית ובלתי תלויה שתפקח ותעקוב אחר מילוי מסקנות הדוח".

     

    עיקרי הממצאים

    מעל 750 דיווחי שכר כפולים - שהניבו לעמותה תשלומים עודפים בסך 730 אלף שקל

     

    חיוב הממשלה בעלויות "שווי למס", מעבר לעלות השכר, בסך כמיליון שקל

     

    חיוב הממשלה בעלויות שימוש במתקנים ושירותים שסופקו ע"י גופים מתוקצבים

     

    חיוב הממשלה בעלויות ציוד וביגוד גבוהות יותר ממחירי השוק

     

    חיוב הממשלה בעלות סדנאות גלובלית - ללא קשר לעלויות בהן נשאה העמותה, אם בכלל

     

    כשלים בפיקוח ובקרת העמותה על הפעילויות המתוקצבות ברשות הפלסטינית ובירדן

     


    פרסום ראשון: 27.02.18 , 20:42
    yed660100