yed300250
הכי מטוקבקות
    טקס חנוכת מרכז ההנצחה לזכר רפאל כהן ז”ל
    חדשות • 05.03.2018
    מזלזלים בהנצחה
    רפאל כהן ז"ל נהרג במלחמת יום כיפור • לאחר מותו הקימה אמו מרכז הנצחה לזכרו בבית־הספר רופין שבו למד — עם כיתות לימוד, ספרייה ומעבדה • לאחרונה גילו בני משפחתו שהבניין הפך לבסיס של מג”ב ולמרכז קהילתי • "לא מוחקים מהזיכרון את מי שנהרג למען המדינה", אומרת האלמנה שתובעת את מועצת עמק חפר • המועצה: "המבנה מטופח ומכובד"
    יורם ירקוני

    אחד הנושאים הרגישים והעדינים ביותר בחברה הישראלית, הנצחה של חייל צה"ל שנפל במלחמה, עומד במרכזה של תביעה שתוגש היום לבית־משפט השלום בנתניה. את התביעה מגישים גילה כהן ובנה הבכור אורי, אלמנתו ובנו של רפאל כהן, צנחן במילואים שנהרג סמוך לחווה הסינית במלחמת יום כיפור, נגד המועצה האזורית עמק חפר.

     

    בתביעה טוענים גילה (75) ואורי (53) שהמועצה "מחקה" את מרכז ההנצחה החינוכי המפואר שהוקם לזכרו של כהן ז"ל בכספי תרומות של מיליוני שקלים שגייסה אמו. לטענתם, הבניין משמש כיום בסיס של המשטרה ומשמר הגבול ומרכז קהילתי. במקור כלל המבנה שתי קומות ובהן כיתות לימוד, ספרייה ומעבדה לביולוגיה. המבנה היה חלק מבית־הספר התיכון רופין. על אחד מקירותיו התנוסס השם "בית רפאל".

     

    "לא מוחקים מהזיכרון את מי שנהרג כאילו הוא לא היה", אמרה אתמול האלמנה. "לא מבטלים אנדרטה שהוקמה על שם אדם שנתן את חייו למען המדינה. ראש המועצה שאיתו נפגשתי לא מבין שלא עושים דברים כאלו".

     

    הבן אורי העלה פוסט בפייסבוק שבו כתב: "הלב שלי בוכה. הבניין שהוקם לזכרו של אבא שלי, שהיה מורה לטבע ונהרג בעת שירותו בסיירת צנחנים בחווה הסינית — הושחת עד היסוד וניתן למשמר הגבול. כל הציוד שהיה בו נזרק, ושלט ההנצחה הוסר".

     

    המעבדות והספרייה כבר לא שם. המבנה כיום
    המעבדות והספרייה כבר לא שם. המבנה כיום

     

     

    בתביעה, בסכום של מיליון שקלים, טוענים פרקליטי המשפחה, עורכי הדין אהב הכהן ואיתי לוי ממשרד כהן סטרשנוב לונודון, כי אמו של רפאל כהן, אריקה אקשטיין־כהן — שנפטרה בגיל 95 לפני 12 שנים — הקימה לאחר נפילת בנה קרן מורשת לזכרו. בעזרת תרומות שגייסה בחו"ל וכספה הפרטי היא בחרה להנציח את בנה באמצעות הקמת המרכז למדעים שבו רפאל עצמו למד. ב־28 בספטמבר 1978 נערך טקס חנוכת המבנה, ובמשך שנים הוא שימש את תלמידי בית־הספר.

     

    אבל לפני כשלוש שנים גילו בני המשפחה כי המבנה כבר לא משמש להנצחה וכי השלט לזכר אביהם הוסר ללא הסכמתם. עו"ד אהב כהן הבהיר כי בכסף שיתקבל מהתביעה מתכוונת המשפחה להקים אתר הנצחה חלופי בשטח שאינו מצוי בבעלות המועצה.

     

    דובר מועצת עמק חפר, חיים אלטמן, מסר: "חלק מהציוד שנרכש לטובת המעבדות התבלה במשך השנים, חלק הפך ללא רלוונטי וחלק הועבר למבנה אחר. דבר לא הושחת ולא נזרק. המבנה שבו שוכנת כיום יחידת משמר הגבול אינו קשור להנצחתו של רפאל כהן ז"ל. במבנה שבו שכנה המעבדה פועל מרכז קהילתי. המבנה מטופח ומכובד. לאחר שהתברר לפני כחמש שנים שלוח ההנצחה לזכר רפאל לא טופל כראוי, המועצה התנצלה בפני המשפחה, הותקן לוח זיכרון במבנה המעבדה לפיזיקה ונערך טקס מכובד בהשתתפות בני משפחה. בנוסף, ראש המועצה נפגש עם האלמנה כדי למצוא דרך נוספת להנצחת רפאל כהן. גב' כהן דחתה יוזמה זאת ודורשת סכום כסף כפיצוי".

     

    גילה כהן עם תמונות בעלה המנוח
    גילה כהן עם תמונות בעלה המנוח

     

    yed660100