yed300250
הכי מטוקבקות
    ללא קרדיט
    חדשות • 05.03.2018
    נחל רדיואקטיבי
    אם חשבתם לקחת את הילדים לטיול בעין בוקק, כדאי שתשקלו שוב • בדיקה שנעשתה לאחרונה גילתה שהמים בנחל ובמעיין הסמוך הם רדיואקטיביים ועלולים להיות מסוכנים למבקרים • בזמן שרמת הסיכון נבדקת, תוגש היום תביעה ייצוגית שמטילה את האחריות לזיהום על מפעלים של "כימיקלים לישראל" • החברה: "אין לנו קשר לזיהומים"
    עמיר בן-דוד

    בדיקה חדשה מגלה שהמים בנחל בוקק, מהנחלים המתוירים ביותר בישראל, הם רדיואקטיביים. ממצאי הבדיקה נכללים בבקשה לתביעה ייצוגית בהיקף של 1.4 מיליארד שקלים שתוגש היום נגד מפעלי חברת כימיקלים לישראל (כיל), שבה נטען כי היא אחראית לזיהום הרדיואקטיבי במי הנחל והמעיין הסמוך ולזיהום נוסף שהתגלה בנחל לפני שנים. למרות הממצאים, ברשות הטבע והגנים החליטו שבשלב זה ניתן להמשיך לטייל בנחל כרגיל. בימים הקרובים תבצע הרשות שורה של בדיקות כדי לבדוק את מידת הסיכון.

     

    "אנו סבורים שהימצאות החומרים פולטי הקרינה היא תוצאה מפעילות מזהמת וחלחול שפכים של המפעלים במישור רותם לאקוויפר חבורת יהודה ומשם לעין בוקק ולים המלח, ויש בה כדי להוות סיכון בריאותי וסביבתי", נאמר במכתב ששלח אתמול פרופ' אלון טל, ראש החוג למדיניות ציבורית באוניברסיטת תל־אביב שמוביל את הגשת התביעה הייצוגית, לגורמים ממשלתיים.

    קראו עוד:החשש: דליפת פסולת מהכור בדימונה | עמיר בן־דוד

     

    הזיהום ה"מקורי" במעיין בוקק, מקור המים העיקרי של נחל בוקק, התגלה לפני כ־20 שנה. קידוח שביצעה חברת מקורות העלה כי האקוויפר שמשתרע תחת מישור רותם מזוהם באופן כבד, ומימיו אינם ראויים לשימוש אפילו לצרכים תעשייתיים. בהמשך התגלה שגם מי המעיין מזוהמים. מאז הזיהום בעין בוקק הולך וגדל.

     

    לאחר שהמדינה לא פעלה לטיפול בזיהום הגישה עמותת “אדם טבע ודין”, שפרופ' טל הוא ממייסדיה, תביעה משפטית בדרישה שהזיהום באקוויפר יטופל. התביעה ייחסה את הזיהום למפעל "רותם אמפרט" של קבוצת כיל — המפעל שגרם לפני כשנה לזיהום הכבד בנחל אשלים. בהסדר שהושג נקבע כי המדינה תפעל לשקם את האקוויפר, וכי כיל תישא בעלויות השיקום. עד היום ההחלטה הזאת לא יושמה, הזיהום במעיין ממשיך להתגבר, וכפי שנחשף ב"ידיעות אחרונות", לאחרונה עלה חשש כי הוא יתפשט גם למעיינות נוספים. גם פרויקט להטיית מי המעיין והחלפתם במים מטופלים אינו מתבצע באופן מלא, והמים שזורמים בנחל ממשיכים לסבול מזיהום ההולך ומחריף.

     

    ללא קרדיט
    ללא קרדיט

     

     

    בעקבות הזיהום המתמשך החליט פרופ’ טל להגיש נגד מפעלי כיל תביעה ייצוגית באמצעות עורכי הדין צבי לוינסון וגיל דרור. במסגרת ההיערכות לתביעה ביצע טל בדיקה לרדיואקטיביות שתוצאותיה לא משאירות מקום לספק: בדגימה שנלקחה מנקודת הנביעה של עין בוקק היו רמות גבוהות של רדיואקטיביות.

     

    בישראל אין תקן להיקף החומרים הרדיואקטיביים במי נחלים. התקן היחיד שיש הוא למי שתייה, והבדיקה העלתה כי רמת קרינת אלפא בדגימה הייתה גבוהה פי 8 מהתקן למי שתייה ורמת קרינת ביתא הייתה גבוהה פי 4.7 מהתקן. על פי תקנות משרד הבריאות, במקרה של חריגה מהתקן יש צורך לבצע שורה של בדיקות כדי לגלות מהם החומרים הרדיואקטיביים הנוכחים במים ובהתאם לכך לקבוע אם המים מהווים סכנה.

     

    ברשות הטבע והגנים נחשפו לתוצאות הבדיקות בסוף השבוע שעבר. בהתייעצות עם מומחה לרפואה גרעינית הוחלט שכרגע אין סיבה למנוע מהציבור גישה לנחל. אנשי הרשות החלו לבצע בדיקות, ודגימות משתי נקודות בנחל כבר נשלחו למכון בשורק. אתמול פנה טל במכתב לשרים להגנת הסביבה והבריאות ולרשות המים ועידכן אותם בממצאים. "לאור הנגישות הרבה של הנחל לכביש ולמתחם המלונות, רבים מהמבקרים בנחל הם ילדים, נשים בהיריון ואוכלוסיות אחרות שרגישותן לקרינה תהיה גבוהה יותר. ישנם גם עובדים בפיקוח בשמורת הטבע הנחשפים לקרינה".

     

    מכיל נמסר: "החברה טרם קיבלה את התביעה ולכן איננה יכולה להתייחס עניינית. מהנתונים שנמסרו, אין לחברה קשר לזיהומים האלה".

     

    מרשות הטבע והגנים נמסר: "המים בנביעה אינם מיועדים לשתייה ועל כן לא נדרש לפי התקנות לבצע בדיקות מסוג זה. עם קבלת הממצאים התייעצה הרשות עם מומחה, וזה קבע כי לא נשקפת סכנה לציבור המטיילים, אך נדרשת בדיקה נוספת של המים. בכוונת הרשות לבצע בימים הקרובים דיגום בנחל ולפעול בהתאם לממצאים שיעלו".

     


    פרסום ראשון: 05.03.18 , 23:06
    yed660100