שואבים גבוה
האם שואבי המוט האלחוטיים - הלהיט החדש שדוחק את רגלי הרובוט - יכולים להיות תחליף טוב לשואב אבק רגיל ואיכותי, ואיזה מהם הכי כדאי לקנות? שמונה שואבי מוט, כולל הדייסון המדובר, יצאו לתחרות, בסיוע שלומי עמיצור, מומחה לבדיקת מוצרים ומנהל תוכן באתר "זאפ השוואות מחירים"
זכות היוצרים למהפך שמורה לחברת דייסון ישראל, שייבאה את דגם V8 ושינתה את שוק השואבים. מאז השקתו ב־2017, נמכרו כ־50,000 יחידות ממנו למרות מחירו הגבוה – יותר מחמישית מכלל מכירות שואבי האבק בארץ בשנה. מדובר בתופעה חסרת תקדים בקטגוריה.
שואבי המוט האלחוטיים הורידו את שואבי הרובוט – הלהיט הקודם – מנתח של כ־50%-40% מהשוק לפני שנתיים לפחות מ־30% בשנה האחרונה, כך מעריך ליאור לוי, סמנכ"ל הסחר של חברת שריג אלקטריק, יבואנית מוצרי חשמל שהחלה לייבא לקראת פסח הזה שואבי מוט משני מותגים – שארק ומורפי ריצ'רדס. נתח השוק של שואבי המוט מוערך בכ־50%, השואבים ה"עומדים", שפעם היו המלכים הגדולים של השוק, ירדו לכ־10% בלבד, וגם בשואבים השוכבים המסורתיים תופסים כ־10%.
על פי בדיקת התעניינות הגולשים באתר זאפ, 49% מהתעניינות הגולשים מכוונת לשואבי המוט, ואילו שואבי הרובוט ירדו ל־13% בלבד מההתעניינות. שלומי עמיצור מגדיר זאת מהפך.
לקראת פסח ייבאה דייסון ישראל יותר מ־20 מכולות של שואבי מוט אלחוטיים. "מדובר באחת הקטגוריות המעניינות ביותר בתחום מוצרי הצריכה, שמכרסמת בנתח של השואבים השוכבים והשואבים הרובוטיים, ואנחנו מאמינים שנתח השוק שלה יגדל", אומר דרור זליט, מנהל זאפ השוואת מחירים.
גם המתחרים של דייסון מודים שהכל קרה כי "דייסון באו עם מוצר מדהים, חדשני, המספק מענה על הצורך לעבוד על סוגי משטחים שונים. הוא אולי פחות חזק משואב מסורתי כשמדובר בניקיון יסודי לשטיחים, אבל הבית הישראלי היום מפנה שטיחים. עוד יתרון: הוא זמין ונגיש בכל הבית. החברה השקיעה בעיצוב שלו, והוא הפך למוצר שמתאים לכל בית", כפי שמסביר לוי משריג אלקטריק.
"מדובר במהפך עולמי שהזניק מוצר כי הוא פשוט עושה את העבודה", מסכים אבינועם כהן, סמנכ"ל שיווק ומכירות בחברת ברימאג, שהצטרפה לשוק עם שני מכשירים של שני מותגים – הובר ו־LG, כשהאחרון מנסה להיכנס בדייסון ראש בראש, והוא לא היחיד.
מצאנו הבדלים גם במחירים וגם בתוצאות. מלחמת המחירים תוססת, יש פעילות ערה של יבוא מקביל, ואתרים מציעים את ה־V8 של דייסון עד 20% מתחת למחיר היבואן הרשמי (2,690 שקל), ואפילו מבטיחים אחריות לשנתיים ושלוש. קבוצות פייסבוק של מחפשי מחירים טובים באינטרנט מפנות לאמזון. באחת הקבוצות ראיתי לפני שבועיים מבצע של אמזון בריטניה, בו הוא נמכר ב־1,980 שקל.
היבואן הרשמי מזהיר מבעיות באחריות בקניית יבוא מקביל. כדי להתמודד עם נקודת התורפה של הדייסון שלו – מחירו הגבוה – הוא יצא במבצע לפסח שבו ניתנת במתנה לכל רוכש ערכת אביזרים נוספים ששוויה, לטענת היבואן, 450 שקל. ברימאג, יבואנית LG, הגיבה עם ערכת אביזרים משלה במתנה.
עוד מצאנו שכוכב חדש ומפתיע בתחום הוא שואב המוט של דיבאה (DIBEA) הסינית, שנמכר בחמישית המחיר של שואב המוט המוביל.
קחו בחשבון: שואב מוט המיובא ביבוא אישי (בקנייה דרך האינטרנט) לא עובר בדיקה של מכון התקנים, בניגוד לשואבי מוט ביבוא סדיר. הבדיקות של מכון התקנים מתמקדות בבטיחות. הסכנות העיקריות הן התחממות והתלקחות כשאין כרטיס הגנה לסוללה. לצרכן אין אפשרות לבדוק זאת. סכנה נוספת היא פציעה מחלקים נעים כשאין הגנה מתאימה.
איך בדקנו:
כל שואבי האבק הובלו לביתו של עמיצור ויצאו למסע ניקיון שבמסגרתו נבדקה שאיבת שיער, פירורי מצה, סוכר, פתיתי שיבולת שועל ואורז (בכמויות זהות לכל שואב). כמו כן נבדקו השואבים במשך חמישה ימים במשימות ניקוי יומיומיות של רצפות קרמיקה ופרקט. בדיקות שאיבת השיער, פירורי המצה והאורז נערכו גם על שטיח רגיל וגם על שטיח שאגי (זהים). בכל שאיבה נשקלה הכמות ששאב המכשיר. הסוכר, האורז ופתיתי שיבולת השועל נשאבו גם הם, אך ללא שקילה.
בהמשך נוסו כל השואבים על ידי שתי צרכניות, כדי לבדוק את נוחות השימוש בשאיבה רגילה ובשאיבת אורז על רצפת קרמיקה ושטיח. בנוסף נמדדה עוצמת הרעש של המכשיר (בדציבלים) באמצעות אפליקציה ייעודית בסלולר. כן נמדדו נפח המכל, הזמן שנדרש לטעינת הסוללה, ומשך הפעולה עד שהסוללה נגמרה.
המסקנה שלנו:
שואבי המוט האלחוטיים מהדור החדש לא מחליפים שואב אבק רגיל ואיכותי לעבודה יסודית בבית עם שטיחים רבים. עם זאת, הטובים מביניהם מתאימים בהחלט לתחזוקה שוטפת, בעיקר במקום טאטוא, בהתאם כמובן לסגנון החיים והאבזור בבית. אם החלטתם לקנות שואב מוט, קנו אחד שמתאים לסגנון הבית שלכם ולרמת וסוג הלכלוך הנפוץ בבית.
מה עדיף - רובוט או שואב מוט?
מה לקנות - שואב רובוטי או שואב מוט אלחוטי? לכל קטגוריה היתרונות והחסרונות שלה, וכמו בכל מוצר, מומלץ להתאים אותו לסגנון החיים שלכם, לרמת הלכלוך בבית, לרמת הפדנטיות שלכם, לאבזור הבית וכמובן לתקציב. אם יש בבית הרבה שטיחים ולכלוך רב, שני הסוגים לא יתאימו - עדיף שואב קלאסי. מעבר לכך, אלה החסרונות והיתרונות:
השואבים הרובוטיים
מצד אחד: אפשר להפעיל אותם כשאתם לא בבית ולחלום שהגמדים הגיעו והכינו לכם בית מצוחצח. האיכותיים שבהם טובים יותר בניקוי שטיחים מאשר האלחוטיים. בחלקם יש אופציה לשטיפת הבית. ניתן לתכנת בהם אופציות שונות, לנקות אזורים מתוחמים, והם חוזרים לבד לנקודת ההטענה. הם "מדברים" איתכם אם יש בעיה, מדווחים מה הם עושים, חלקם אפילו בעברית. למעט הכנת הבית, אין לכם עבודה.
מצד שני: הם יקרים יחסית לשואבים האלחוטיים. הטובים והמשוכללים שבהם יכולים לעלות אלפי שקלים, אפילו 5,000 ויותר. הם מתקשים בפינות ומתחת לרהיטים, בעיקר ספות נמוכות. לכן הם פחות מוצלחים בבית עתיר רהיטים. הם מתקשים לעבוד על פני משטחים בגבהים שונים. די בשטיח גבוה, או בהפרש גבהים בין חדרים - והרובוט ייתקע. בדרך כלל הם גם רועשים יותר. לא מתאימים למי שמדקדק בניקיון.
שואבי המוט האלחוטיים
מצד אחד: הם קלים בדרך כלל הרבה יותר משואב אבק עומד רגיל, שמשקלו הממוצע 7 ק"ג. נוחים להפעלה, תופסים מקום קטן, והפופולריים גם מעוצבים יפה. כשיש להם עמדת עגינה, לא צריך לאחסן אותם בארונות או בחדר הכביסה ולשלוף אותם משם בכל ניקוי. הטובים גם מצוידים באביזרים ייעודיים לניקוי חלונות, חריצים, מזרנים, ספות. הם עוברים בקלות ממשטח למשטח, אין בעיות של הפרשי גבהים. הם גמישים, מתמודדים יפה עם פינות ומתחת לרהיטים, ואפשר אפילו לרדת איתם במדרגות, וגם בחלק מהמקרים לנקות איתם את המכונית.
מצד שני: הם לא יודעים לשטוף רצפות. זמן הפעולה שלהם קצר יחסית, במיוחד כשמדובר בניקוי של לכלוך רציני הדורש הפעלת טורבו, שמקצרת את זמן הסוללה. הם בעייתיים למי שסובלים מאלרגיה כי הם מעלים יותר אבק יחסית לשואבים אחרים.

