yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום: AP
    חדשות • 14.03.2018
    המרגלת מס' 1
    פיטוריו של טילרסון השפיעו לא רק על מחלקת המדינה • במקום מייק פומפאו שייכנס לנעליו, בראש ה־CIA תעמוד לראשונה אישה: ג’ינה האספל, האחראית על העינויים בארגון הביון
    אורלי אזולאי | כתבתנו בוושינגטון

    ג'ינה האספל והבוס שלה בסי־איי־אי עד אתמול, מייק פומפאו, הם שני אנשים שיודעים הכי טוב כיצד לתקשר עם הנשיא טראמפ. כמעט מדי יום הם מסרו לו תדריכים באופן שהוא מסוגל לעכל: בקצרה, בליווי צילומים, בלי להגזים בפרטים. אתמול האסטרטגיה שלהם הניבה פירות.

     

    במהלך סיבובי שנועד לנער את המערכת הביטחונית־מדינית שלו נפטר הנשיא משר החוץ רקס טילרסון, הודיע כי פומפיאו יהיה מחליפו, ואילו האספל, סגניתו של פומפיאו, תוקפץ דרגה ותעמוד בראש הארגון. וכך, אם מינויה יאושר בסנאט, היא תהיה זו ששברה את תקרת הזכוכית בארגון.

     

    האספל צמחה בסי־איי־אי מלמטה. היא היתה סוכנת במשימות סודיות, ולאחר מכן שירתה בשורה של תפקידים ארגוניים. אלא שעברה מכיל כמה פרקים אפלים, שעלולים לגרום לדמוקרטים בסנאט לשים רגליים למינוי. היא מילאה תפקיד מרכזי בתוכנית העינויים שהפעיל הארגון לאחר פיגועי 11 בספטמבר, תוכנית שבמהלכה נתפסו חשודים בטרור ברחבי העולם ונשלחו ל"אתרים שחורים", שם חקרו אותם תוך עינויים קשים.

     

    האספל פיקחה מקרוב על החקירות במתקן בתאילנד, שם עונו שני בכירי אל קאעידה: אבו זוביידה ועבד אל רחים אל נאסרי. זוביידה עבר עינויים בשיטת "הדמיית הטבעה" במשך 83 פעמים בחודש אחד. בנוסף, ראשו הוטח בקירות תא החקירה. הוא איבד את עינו והגיע למצב של מוות קליני עד שבוצעה בו החייאה. העינויים הופסקו רק אחרי שהממונים החליטו שאין לו מידע להציע. האספל הייתה שם.

     

    לאחר שעזבה ועברה לתפקיד מנהלי במפקדת הסי־איי־אי היא כיכבה בפרק אפל נוסף בתולדות הארגון: היא הייתה חתומה על המברק שהורה להשמיד את סרטוני הווידיאו שתיעדו את החקירות בעינויים. הסרטונים היו שמורים בכספת בתיאלנד עד שנת 2005, ואז נשלחה ההודעה להשמיד אותם.

     

    יש לציין כי העינויים היו מותרים על פי חוק בתקופת ממשל בוש, ורק בתקופת אובמה הם נאסרו. אולם בתחילת שנת 2017, כאשר טראמפ נכנס לתפקידו, הוא הודיע ש"העינויים עובדים". טראמפ מינה את מייק פומפיאו לראש הסי־איי־אי, וזה בחר בהאספל להיות סגניתו – בברכת טראמפ. גם אז היא הייתה זקוקה לאישור הסנאט, חברי ועדת המודיעין הדמוקרטים ניסו למנוע את המינוי, אבל הרפובליקנים השיגו את הרוב והיא מונתה. אתמול, כאמור, היא זכתה לקידום נוסף מהנשיא, שאמר: "זוהי אבן דרך היסטורית".

     

    yed660100