yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום: עמית שאבי
    ממון • 14.03.2018
    לחברי הכנסת אין מושג מה הם מאשרים
    מיליארדי שקלים אינם גלויים לכנסת • האוצר: "רזרבות תקציביות הן כלי לניהול סיכונים"
    גד ליאור

    משרד האוצר מטעה את ועדת הכספים של הכנסת. כך קובע דוח המבקר שפורסם אתמול. בפרק ארוך על ניהול הרזרבות התקציביות של הממשלה קובע המבקר יוסף שפירא, כי חלק מהן אינן גלויות לכנסת בשלב אישור התקציב. "שיעור הרזרבה שאינה גלויה לכנסת בתקציב 2018 היה 2.3% (כ־10 מיליארד שקל, ג"ל) מתקציב המדינה", נקבע. "מ־2005 עד 2017 שיעורי הרזרבות שאינן גלויות היו כ־50% ויותר מתקציבי הרזרבה בתקציב המדינה".

     

    רק לאחרונה עתרה לבג"ץ ח"כ סתיו שפיר (המחנה הציוני) בגין חוסר השקיפות והמידע הנמסר לחברי הכנסת, האמורים לאשר את תקציב המדינה. לפי דוח המבקר, מדובר בהטעיה מתמשכת. כך, בסעיף "הוצאות שונות" נמצאו תוכניות ותקנות רבות שתוקצבו בסכומים גבוהים, וייעודן לא ברור משמותיהן. הצעות תקציב המדינה לשנים 2013־2018 אף לא כללו דברי הסבר בסעיף זה. המשמעות: חברי כנסת מאשרים הוצאות שאין להם מושג למה נועדו.

     

    הדוח ממליץ על עדכון הסדרת הרזרבות בחוק יסודות התקציב, ולסווג בנפרד את תקנות הרזרבה שנועדו למימון אירועים בלתי צפויים, או לשימושים שלא תוקצבו בתקציב המקורי, כמו מבצע "צוק איתן" או התפרצות של שפעת העופות.

     

    המבקר קורא לאגף תקציבים להציג לשרים את היקף הרזרבה התקציבית ואת אופן חלוקתה והשפעתה על סעיפי התקציב השונים. עוד מומלץ "לקבוע מנגנון רזרבה שיהווה אכסניה זמנית של הסכומים ליישום הסכמים פוליטיים וקואליציוניים שטרם נקבעו להם תוכניות ביצוע ייעודיות, בלי לעשות שימוש ברזרבה התקציבית כאכסניה לצרכים שלא עומדים בקנה אחד עם ייעודה".

     

     
    סתיו שפיר. "אחר כך אומרים שאין כסף" | צילום: יובל חן
    סתיו שפיר. "אחר כך אומרים שאין כסף" | צילום: יובל חן

     

     

    המבקר קובע כי "יש להגדיל את השקיפות של דרך תקצוב הרזרבות בשלב אישור התקציב בכנסת, ולהציג תמונה מלאה של הרזרבות בתקציב, כולל סוגי הרזרבות, ייעודן וסכומן". יצוין כי ברזרבה הכללית נכללים, מטעמי סודיות, גם כספים המיועדים לפעילות המוסד והשב"כ, שלא נמסרים דרך קבע לח"כים, גם לא בתתי־ועדות הדנות בעניינים מסווגים.

     

    ח"כ שפיר מסרה אתמול כי "במשך שנים רקם האוצר שיטה סודית לצמצום ההשקעה של המדינה בשירותים לאזרח, על ידי הסתרת תקציבים בקופות סודיות שאינן מדווחות לציבור ואינן מנוצלות. בזמן שאזרחי ישראל משלמים מסים גבוהים ומקבלים שירותים חברתיים עלובים, באוצר מספרים להם ש'אין כסף', מה שנחשף כעת בדוח כשקר גמור. המבקר מאשר את טענותיי נגד האוצר מאז שהגעתי לכנסת, ונותן רוח גבית לעתירה שהגשתי נגד ההתנהלות הזו, שמזלזלת בכספו ובזכויותיו של הציבור".

     

    האוצר מסר: "שימוש ברזרבות תקציביות הוא כלי מקובל לצורך ניהול סיכונים ושמירה על גמישות. נפיק מהדוח מסקנות שיסייעו בהנגשת נתוני התקציב".

     


    פרסום ראשון: 14.03.18 , 20:23
    yed660100