יש לך מילה?
כשמדברים על ימיה הראשונים של ישראל, המילה שקופצת לכם לראש היא עצמאות או צנע? • ובשנות ה־70, מחדל או מהפך? • וכיום, פרצופונים או יישומון זו המילה השולטת? לכבוד חגיגות ה־70, האקדמיה ללשון מזמינה אתכם לבחור את המילה של כל עשור
כאשר חושבים על המילה "מחדל", האסוציאציה שעולה היא מלחמת יום הכיפורים ב־1973. המונח "מהפך" לעד ישלח אותנו ל־1977 ולעליית הליכוד לשלטון. המונח "מסרון" היה ממאפייני העשור הקודם, ואילו "יישומון" זו מילה שהשתלטה על חיינו ממש לאחרונה, בעשור השביעי של המדינה.
אחרי מצעדי העשור במוזיקה, הגיע עכשיו תור "מצעד העשורים" של האקדמיה ללשון העברית, שמזמינה את הציבור להיכנס לאתר האינטרנט שלה ולבחור אילו מילים מייצגות הכי טוב את רוח התקופה בכל אחד משבעת העשורים.
מזכירת האקדמיה ללשון העברית, רונית גדיש, מספרת כי לצורך בחירת המילים שמועמדות לתואר "מילת העשור" דפדפו עובדי האקדמיה בארכיונים ובעיתונים, וגם התייעצו עם "זקני הדור", כדי להיזכר במילים שליוו את חיי המדינה בכל תקופה במגוון תחומים: ממשל, תרבות, ספורט, צבא, חברה, כלכלה, תקשורת ועוד.
באקדמיה מציינים כי אפשר לאפיין תקופות היסטוריות בתצלומים, בפזמונים, בחפצים או בפרטי לבוש, אך אפשר לעשות זאת גם במילים. "הרעיון הוא לזהות אירועים שעיצבו את העשורים", מסבירה גדיש, "למשל, העשור הראשון מאופיין במעברות, במלחמת השחרור, בהקמת הממשלה הראשונה אחרי אלפיים שנה. העשורים האחרונים, לעומת זאת, מתאפיינים בהתפתחות הטכנולוגיה. לכל תקופה יש אופנה – דרך שבה אנשים התלבשו, תסרוקות אופייניות, חפצים מאפיינים כמו טלפון עם חוגה, ועוד. זה אותו דבר לגבי מילים. הן קשורות לאירועים חשובים באותה תקופה וגם לתיאור האווירה. המיתון לפני מלחמת ששת הימים, המחדל במלחמת יום הכיפורים, צנע, מעברות ועוד".
גדיש ציינה, כי בבחירת המילים הוחלט לוותר על מונחים כמו "פיגוע", "אינתיפאדה" וכדומה כדי להישאר בתחום החגיגי של שנת ה־70 למדינה מבלי להעכיר את האווירה. "נכון, גם צנע זה לא מונח חגיגי, אבל אפשר להיזכר בו בלי שיעביר צמרמורת", היא מסבירה.
הבוקר יעלה באתר האקדמיה ובדף הפייסבוק שלה דף עם מבחר של מילים המייצגות את רוח העשורים. הציבור יוזמן להצביע על המילים – אך גם להציע מילים נוספות ולספק נימוקים. תוצאות ההצבעה יפורסמו לקראת יום העצמאות.