תוכנית החלוקה

מה שהצית את הביקורת היוקדת מימין שלבסוף גרמה לראש הממשלה להתקפל ולחזור בו מהחלטתו לבטל את גירוש הפליטים, היה מתווה פשרה מפתיע שהושג בחסות האו"ם • עיקריו: 16,250 ממבקשי המקלט בישראל יועברו לקנדה, לאיטליה ולגרמניה — במקום לרואנדה • 16,250 נוספים יזכו לאשרות עבודה בארץ — ויפוזרו ב"קיבוצים ובמושבים"

כמה שעות לפני שהסערה הפוליטית התפוצצה וסחפה עימה גם את הסכם הפשרה בעניין הפליטים, כינסו ראש הממשלה ושר הפנים מסיבת עיתונאים מפתיעה שבה למעשה חוללו את הדרמה התורנית כאשר הודיעו על ביטול הגירוש ההמוני.

 

לפי הבמתווה שהציגו, כ־16,250 ממבקשי המקלט יועברו — בחסות נציבות האו"ם לפליטים — למדינות כמו קנדה, גרמניה ואיטליה, בעוד ש־16,250 ישארו בישראל ויזכו לאשרות עבודה. הליך העברתם למדינות המערב אמור להימשך חמש שנים. "הנציבות גם תוציא אותם, תארגן ואפילו תממן את זה", הסביר נתניהו. המתווה המוקפא קורא גם להקמת מנהלת מיוחדת לשיקום דרום תל־אביב בראשות אביגדור יצחקי, כמו גם לפיזור הפליטים ב"קיבוצים ומושבים" . המשאבים שהוקצו תחילה למימון הכליאה והגירוש יופנו לשיקום דרום תל־אביב.

 

את פניית הפרסה הראשונה של נתניהו, ניתן להסביר בכמה גורמים. תחילה: "המדינה השלישית לא עמדה בלחצים", הסביר רה"מ, "לכן נכנסנו למלכודת שאומרת שכולם היו נשארים". ההערכה היא כי אותה מדינה — כנראה רואנדה ואולי אוגנדה — שינתה את דעתה לאחר שהתברר כי מדובר בגירוש בכפייה. סיבות נוספות: צו הביניים שהוציא בג"ץ שהורה על הקפאת הגירוש ודרש הבהרות מהממשלה, כמו גם המחאה החברתית נגד הגירוש, שהוציאה עשרות אלפי מפגינים לרחובות.

 

"בתחילה אמרו שעל כל אחד שייצא ארבעה יישארו, כתושבים ארעיים. לא הסכמו לכך, והגענו בסוף להסכם שעל כל אחד שיוצא, אחד יישאר", הסביר נתניהו. "אני מבין שהציפיה הייתה - גם אצלי - שנוכל להוציא את כולם, אבל ברגע שזה לא עומד על הפרק, אנו עושים את הדבר הטוב ביותר שנוכל".

 

צילום : ידיעות אחרונות
צילום : ידיעות אחרונות

 

 

היועמ"ש אביחי מנדלבליט ליווה את התהליך המשפטי מאחורי ההסכם ונתן לו אור ירוק הודות לחסות שהעניקה סוכנות האו"ם לפליטים את "גולת הכותרת" שלו. עם זאת, לא ברור אם מדינות המערב מוכנות לשתף פעולה. משרד החוץ האיטלקי הבהיר כי "לא קיים שום הסכם עם איטליה". וגם הממשלה בברלין הודיעה כי ההסכם לקליטת פליטים מישראל "אינו מוכר לממשלת גרמניה". בקנדה לא מיהרו לאשר את ההסכם, אך הודו: קנדה מחוייבת לקלוט 10,000 פליטים בשנה — וייתכן שחלקם יהיו מישראל. גורמים מדיניים סיפרו כי ההסכם הישראלי היה מול נציבות האו"ם — לא המדינות.

 

שר הפנים קרא למפגינים נגד הגירוש לסייע בקליטתם: "אני מקווה שכל אותם גופים, ארגונים ואנשים שיצאו והטיפו לנו בצדק מבחינתם, 'למה אתם מגרשים' - הם הראשונים שיצטרכו לעמוד במבחן הזה". הוא ונתניהו אף הצהירו שבכוונתם ליישב חלק מהפליטים בקיבוצים ובמושבים. אלא שמזכ"ל התנועה הקיבוצית, ניר מאיר, לא נותר חייב: "אני מזכיר לכבוד ראש הממשלה את יוזמת התאחדות חקלאי ישראל מלפני כעשור שהציעו להביא את מבקשי המקלט במקום עובדים זרים. הנושא עלה אז בוועדה לענייני פליטים בכנסת ואלי ישי, שהיה שר הפנים הטיל וטו". למרות שכמה מראשי התנועה הקיבוצית אמרו אמש כי "ישמחו לקחת חלק בפתרון", היו גם מי שכינו את הצעתם של נתניהו ודרעי "אמירה אומללה שלא מתמודדת עם הבעיה".

 

בהכנת הידיעה השתתפו איתי משיח (ברלין) ודניאל בטיני

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים