היסטוריה בצלחת: לקראת יום העצמאות ה־70 למדינת ישראל, נזכה בקרוב לענג את החיך עם המאכלים שהאבות והאימהות המייסדים של המדינה אכלו בזמן הכרזת העצמאות ב־1948.
במסגרת השקת "שביל העצמאות" — מסלול הליכה שעובר בשדרות רוטשילד וברחוב אחד העם ומחבר אתרים הקשורים בתולדות העיר ובהקמת מדינת ישראל — יגישו 15 מסעדות ובתי קפה בסביבה מנות מיוחדות שנוצרו ברוח המתכונים של גדולי האומה. במסגרת העבודה ההיסטורית המדוקדקת שנעשתה בתכנון הפרויקט, נמצאו תיאורים של מאכלים שונים, שעלו על שולחנם של האישים ההיסטוריים — חלקם עם מתכונים מקוריים וחלקם כאלה שעברו מפה לאוזן.
המנה המפורסמת ביותר היא "הקוץ' מוץ' של בן גוריון": פולה, רעייתו המסורה של דוד בן גוריון, נהגה להכין לו מדי בוקר עיסה של גבינה לבנה ואשל, שתובלה ברסק מפירות העונה ובמעט מיץ פטל. מספרים ש"הזקן" נהג לאכול את המנה המפורסמת מדי יום, גם לאחר שרעייתו האהובה הלכה לעולמה. את המנה המדוברת תכין לקראת יום העצמאות מסעדת "דא דא דא".
בנוסף, קפה "ארומה" יגיש מזנון בוקר ברוח "הזקן", כולל חטיפי שלווה וגבינה לבנה. במסעדת "מיטל" השוכנת ברחוב אחד העם הסמוך ומתמחה באוכל פרסי, יחליפו את האורז הסטנדרטי במנת פתיתים בנוסח בן גוריון - מחווה למאכל שנהגו אבותינו לאכול בתקופת הצנע, כשהאורז ניתן בצמצום, וזכה בימים ההם לכינוי "אורז בן גוריון".
מסעדת "צ'יקילילה", מצידה, תכין לסועדים את השקשוקה שמאיר דיזנגוף, ראש העיריה הראשון של תל־אביב, נהג לאכול: חריפה מאוד, מעט שרופה בצדדים, עם שפע של לחם לבן בשביל לספוג את הרוטב.
מסעדת "מיתוס" תעשה כבוד לחוזה המדינה בנימין זאב הרצל בדמות המבורגר מיוחד. נכון שאין עדויות חותכות שהרצל הירבה לאכול את הקציצה המפורסמת, אבל כתוספות לצד ההמבורגר יוגשו מאכלים שחוזה המדינה אהב במיוחד, כמו סלט ביצים, ממרח חזרת וחזה אווז.
גם הבארים בשדרה שותפים למיזם: ב"זוזו" נוכל ללגום את "הקומפוט של פולה" - קוקטייל המשלב משמש, אבטיח, לימון ותפוזים, ואילו ב"טאפאצ'ולה" ישמח הברמן למזוג לכם מרגריטה סברס.
שאר המסעדות יסתפקו בהגשת מנות ישראליות נוסטלגיות אהובות. למשל, דוכן ההמבורגרים של השף עומר מילר יציע המבורגר "קרלטון" - הצדעה למסעדה ההיסטורית בשם זה שפעלה בשדרה, ויקימונו היפנית תגיש כדורי סושי עם טחינה.
גם מקומה של הידידה הגדולה לא נפקד: במסעדת "דיינר" יציעו "עוף צלוי בנוסח הארי טרומן", הנשיא האמריקני שהכיר בישראל הצעירה מיד עם הכרזת העצמאות. העדויות ההיסטוריות מראות שעוף צלוי היה מהמאכלים האהובים על הנשיא ה־33 של ארצות הברית.
כל "מנות השביל" יוצעו לצועדים ב"שביל העצמאות" במחירים מוזלים. עיריית תל־אביב, משרד התיירות ומשרד ירושלים ומורשת שותפים ליוזמה. מנכ"ל משרד התיירות אמיר הלוי אמר אמש: "השביל יעניק לתיירים חוויה אורבנית והיסטורית, מעשירה וייחודית על הדרך שבה הוקמה המדינה, וישלב גם אלמנטים קולינריים המתאימים לרוח התקופה. אני משוכנע ששילוב המנות בעלות הניחוח ההיסטורי ישדרג את חוויית התיירים, שיזכו להבנה מעמיקה יותר של המורשת הישראלית".