כוכבת שלנו
מדורי הרכילות בארצות־הברית סוערים: האם יש אישה חדשה בחייו של בראד פיט? בינתיים שני הצדדים מתעקשים שמדובר ב"חברות קרובה אבל מקצועית", ובכל זאת הצהובונים באמריקה סוערים סביב האפשרות שלאקס של אנג'לינה ג'ולי יש סוף־סוף מושא אהבה חדש: פרופסור נרי אוקסמן, ארכיטקטית, אמנית מוערכת, חוקרת עטורת פרסים, אישה יפהפייה — וחיפאית במקור. עד שיתברר מה הסטטוס ביניהם, סביר להניח שכל צרכני הרכילות בעולם יתאהבו גם בה
כבר כמה ימים שצהובוני אמריקה כמרקחה בגלל ישראלית מוכשרת ומבטיחה, והפעם אין מדובר בגל גדות. ביום חמישי האחרון פורסמה במדור הרכילות של ה"ניו יורק פוסט", "פייג' סיקס", ידיעה בלעדית על כך שבראד פיט, "מבלה זמן" עם מישהי חדשה. המישהי הזאת היא נרי אוקסמן, או אולי נכון יותר לומר פרופסור נרי אוקסמן, חוקרת מוערכת ב־MIT, אחד מהמוסדות האקדמיים המכובדים ביותר בעולם. מקור מסר לצהובון כי "בראד ונרי התחברו מיד בגלל ששניהם חולקים את אותה התשוקה לארכיטקטורה, עיצוב ואמנות. החברות הזאת עדיין לא הפכה לרומן... מאחר ששני הצדדים זהירים וזוהי יותר חברות מקצועית. אבל בראד מעוניין מאוד לבלות עוד זמן עם נרי, היא מרתקת".
אוקסמן, 42, היא ארכיטקטית, אמנית שיצירותיה נקנו לאוספים הקבועים של ה־MOMA הניו־יורקי ומרכז פומפידו בפריז, וחוקרת פורצת דרך בתחום העיצוב הביולוגי. אה, והיא גם חיפאית בוגרת הטכניון. היא למדה בבית הספר הריאלי בשכונת אחוזה בחיפה ונחשבה לתלמידה מצטיינת, ואפילו כיכבה על השער של "מעריב לנוער" בתחילת שנות התשעים. כמובן שהידיעות בדבר הקשר המתפתח בין השניים הניבו תוך זמן קצר תגובות ציוניות הולמות ברשתות החברתיות. כל מי שאי פעם חלק בישראל עם אוקסמן ספסל לימודים, חברים משותפים או נסיעת מעלית, מיהר לתרום את השנקל שלו על הסיטואציה. היה מי שהילל את אוקסמן על ייחודיותה ואיחל לה בהצלחה. והיו אפילו מי שהטילו ספק באיכות השידוך — אחרי הכל, לפיט בן ה־54 יש עבר של שימוש בסמים וגם שישה ילדים, והוא בסך הכל שחקן. לא המציא תרופה לסרטן ואפילו לא הרצה כמוה ב"טד".
ההשראה היהודית
בת לרוברט ורבקה, שניהם ארכיטקטים וחוקרים בטכניון, אוקסמן החלה להתעניין בתחום בשלב מוקדם. אבל אין מדובר בארכיטקטית רגילה שמתעסקת בלבנים, בטון ופלדה: במעבדה שלה במסצ'וסטס מזקקים חומרים ביולוגיים ומדפיסים באמצעותם במדפסות תלת־ממד מבנים שגדלים באופן אורגני, יוצרים בגדי עילית ללא תפרים שנעים בתיאום מושלם עם הגוף וזורחים בחשיכה, ומשלבים בין רובוטים לאלפי תולעי משי במחקר לקראת יצירת מבנים אדריכליים בקנה מידה עצום.
לפי הידיעה מ"פייג' סיקס", פיט ואוקסמן הכירו סביב פרויקט אדריכלי. פיט, שכבר שנתיים נמצא בתהליך גירושים פומבי ומכוער מאשתו ואם ילדיו, השחקנית אנג'לינה ג'ולי, הוא חובב אדריכלות ועיצוב. לפי הצהובון, הוא הופנה לאוקסמן לפני זמן מה ומאז נוצר ביניהם קשר קרוב. מקורבים לפיט תיארו את אוקסמן, שהייתה נשואה בעבר למלחין הארגנטינאי אוסוולדו גוליחוב, כ"מרשימה". האוצרת הבכירה לאדריכלות ועיצוב ב־MOMA, פאולה אנטונלי, העידה על אוקסמן שהיא "אישה שמקדימה את זמנה. היא מאוד קפדנית, ובאותו זמן כישרונית באופן מדהים, עם להבה אסתטית של אמנית.
כל מה שהיא עושה בעל סימוכין בשדה המדעי, אבל במקביל מושך באופן אוניברסלי מפני שעבודתה היא כה יפה". אבל האמת שלא צריך להיות מקורב לאף אחד כדי להבין את זה לבד — מעבר להיותה דוקטורית, אמנית, וחלוצה בכל תחום בו יש לה דריסת רגל, אוקסמן היא גם יפהפייה משגעת שמפזרת חיוכים כובשים לכל עבר ומדברת בתשוקה מידבקת על שדה החקר שלה.
בהרצאת "טד" שהעבירה בשנת 2015, סקרה אוקסמן את עבודתה במסגרת המעבדה ב־MIT. מקסדות שהודפסו ברזולוציה של שערות, או ביגוד לנסיעה בחלל שמייצר אנרגיה משילוב בין בקטריות טבעיות, עבור בעיצוב מיקרוסקופי וכלה בזרועות מתכת ענקיות שיכולות להדפיס בניין מפולימר טבעי שהגיע משריון של שרימפס. בהרצאה הזו סיפרה אוקסמן כיצד השפיעה עליה המסורת היהודית: "לא גדלתי במשפחה דתית, אבל בילדותי סיפרה לי סבתי סיפורים מקראיים ואחד מהם נשאר איתי והגדיר הרבה ממה שאכפת לי ממנו היום: ביום השלישי לבריאה, האל ציווה על הארץ לייצר עץ פרי.
"בעץ הפרי הראשון לא הייתה אמורה להיות הבחנה בין הענפים, הגזע והפירות. כל העץ היה אמור להיות פרי. במקום זה, האדמה הצמיחה עצים עם קליפת גזע, ענפים ופירות. אני שואלת את עצמי לעיתים קרובות מה היה קורה לעיצוב אם אובייקטים היו עשויים מחומר אחד. האם היינו חוזרים לצורה טובה יותר של בריאה". בהרצאה המורכבת יחסית, 18 דקות אורכה, צפו כבר למעלה ממיליון ו־700 אלף פעמים. מעניין כמה מהצפיות הללו נוספו לאחר פרסום הידיעה בנוגע לקשר הלא־ברור שנובט בינה לבין אחד השחקנים הלוהטים והמוערכים ביותר בהוליווד ב־25 השנים האחרונות.
"הכי גאונה שפגשתי"
מי שזכתה לפגוש את אוקסמן פנים מול פנים, היא עורכת "ליידי גלובס" ורד רמון ריבלין. "באפריל 2017 טסתי לפגוש אותה לצורך כתבה על מיצג מאוד גדול שעשתה במוזיאון העיצוב במילאנו", היא מספרת. "המיצג היה על מבנה אור שהוכן בהדפסת תלת-ממד של זכוכית אופטית, מבנה מהכי מרשימים שיצא לי לראות בחיי. עקבתי אחריה הרבה זמן".
איך הייתה ההתרשמות הראשונית?
"בעיניי היא נראתה סופר־רצינית, ממש בחורה ביונית. רזה ברמות, קטנת ממדים, ממש פיצית, שמתהלכת בנעלי עקב גבוהות. מצד אחד היא נראית כמו טופ־מודל הוליוודית ומצד שני היא פרופסור מהמובילים בסצנת האדריכלות הדיגיטלית, מתחקה אחרי חומרים בטבע כדי לייצר בהדפסת תלת-ממד מבנים מסוג אחר שלא קיימים היום".
מאיפה שמעת עליה?
"מכורח תפקידי, אני מחפשת נשים פורצות דרך ושמעתי עליה דרך גורמים באקדמיה. אמרו שהיא מובילה צוות בתחום הדפסות העתיד ואדריכלות דיגיטלית. לפני לימודי האדריכלות היא למדה שנתיים רפואה באוניברסיטה העברית אבל החליטה לפרוש לטובת לימודי אדריכלות".
את יודעת למה היא עזבה את הארץ?
"בשנה הרביעית ללימודי האדריכלות עזבה את הארץ ללונדון כדי ללמוד בבית ספר של איגוד האדריכלים. את התואר השני השלימה באוניברסיטת MIT שם עשתה גם את הדוקטורט והפרופסורה".
גילית את הסוד שלה? איך עושים כזאת כברת דרך בגיל כזה צעיר?
"היא סיפרה שכבר שנים היא לא ישנה. עובדת 20 שעות ביממה וישנה בקושי ארבע. היא עסוקה במחקר שלה עם צוות מאוד גדול מכל מיני תחומי עיסוק: אנשי מחשבים, רופאים, מהנדסים ואומנים — צוות אחד שאמור לפתור את האתגרים של האדריכלות העתידית. והיא סיפרה לי שחלק גדול מהעשייה שלה הוא להשיג מימון לפרויקט".
אם זה הרושם שאוקסמן מותירה אחרי שיחה אחת, לא פלא שבראד פיט "מעוניין לבלות עוד זמן" בחברתה. "היא באמת אחת הנשים הכי גאונות שפגשתי", מוסיפה רמון ריבלין. "יש לה איזשהו שילוב שהוא לא אנושי. היא מנהלת את הפרויקט מעל צוות ענק של מומחים בהמון תחומים מכל העולם, והיא מנצחת על כל העשייה הזאת. בעיניי היא מודל אדיר של נשיות; היא סופר־זוהרת ומושקעת וגם מאוד חכמה, לא ויתרה על הלוק שלה למרות העבודה הסופר־קשה".
עם כל הכבוד ללוק, רק בעשור האחרון אוקסמן זכתה ב־16 ציונים לשבח, מקומות ראשונים ברשימות מכובדות ופרסים אקדמיים ומסחריים. אם יש לה תוכניות לחזור מתישהו לישראל, נראה שהיא שומרת אותן לעצמה. בינתיים היא השתקעה בארצות־הברית, ונראה שהיא עוד רחוקה ממיצוי הפוטנציאל שלה כחוקרת ואמנית. בקיצור, אפילו אם בראד פיט הוא רק "חבר מקצועי" של אוקסמן, הוא הרוויח בענק.

