yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום: אנה קופרשטיין
    24 שעות • 07.04.2018
    הכי שווים שיש
    זה שאדם הינו בעל מוגבלות זה ממש לא אומר שהוא לא יכול לעבוד, לעשות ספורט וליהנות מחיים מלאים. הכירו את העמותות שעוזרות לבעלי מוגבלות פיזית או נפשית להתפרנס בכבוד, למצוא אהבה ואפילו להשתתף באולימפיאדות
    מירי בן־דוד ליוי

    לאורן הלמן, סמנכ"ל בחברת החשמל, יש ילדה בחינוך המיוחד ורגישות מיוחדת לכל מה שקשור באנשים עם מוגבלויות. לפני שלוש שנים וחצי הוא החליט לעשות מעשה ופתח דף פייסבוק שמעודד מעסיקים לשלב בעלי מוגבלויות במקומות העבודה. מאז, לדף הפייסבוק "סיכוי שווה" הצטרפו כמעט 50 אלף עוקבים, ויש עוד עשרת אלפים בלינקדאין.

     

    "כששואפים לשילוב אמיתי של אנשים כאלה בחברה, מה שיביא לכך זה השילוב שלהם בעבודה. העבודה מאפשרת לאדם להיות עצמאי ולחיות בצורה שוויונית בתוך החברה", אומר הלמן. ויש גם פן מעניין אחר: "אנשים עם מוגבלות הופכים להיות סוכני שינוי גם בתוך הארגון. הם גורמים לשאר העובדים להבין שמוגבלות לא מגבילה, וגם אם אתה לא יכול ללכת, לשמוע או לראות זה לא אומר שאתה לא יכול לעבוד ולהתפרנס".

     

    לדבריו, רק שני אחוזים מהעובדים בגופים הממשלתיים הם בעלי מוגבלויות. "זה לא ייאמן, כי לפי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה יש בישראל למעלה ממיליון אנשים עם מוגבלות חמורה. מתוכם, 60% מובטלים. אז לקחנו את הנתונים הללו והקמנו דף פייסבוק שבו הכל בהתנדבות: אנחנו לא מבקשים כסף, לא תקציבים, אלא רק שייתנו לאנשים עם מוגבלות לעבוד ולתרום לכלכלה ולמקומות העבודה".

     

    לטענתו, מאז ש"סיכוי שווה" החל לפעול, למעלה מ־250 אנשים השתלבו במקומות עבודה. "אנחנו מפרסמים לפחות פוסט אחד ביום — של כאלה שמחפשים עובדים או כאלה שמחפשים עבודה. לפני שלוש שנים גם התחלנו תהליך של חקיקת חוק שמחייב כל גוף ממשלתי להעסיק לפחות חמישה אחוזים בעלי מוגבלות. לשמחתנו, הוא נכנס לתוקף בשנה שעברה".

     

    כפר עידוד. הרומנטיקה פורחת | צילום: איתן אלחדז
    כפר עידוד. הרומנטיקה פורחת | צילום: איתן אלחדז

     

     

    גל באור (34), שלה לקות קוגניטיבית, היא מהראשונות שנהנו מהמיזם של הלמן. אמה, רינת, שמעה על הרעיון בתקשורת ופנתה אליו ישירות. "גל עבדה כמה שנים במקום עבודה מסוים וזה לא הסתדר. במשך שנתיים חיפשנו עבודה. היא הייתה מגיעה לראיונות, היו נרתעים ממנה וזה פשוט לא הלך. רק מהרגע שבו נוצר הקשר עם אורן, התחילו להגיע פניות רציניות. עכשיו היא עובדת כעוזרת טבח בגן ילדים מדהים ברמת־השרון, 'פשוט גן', והיא ממש מאושרת. האנשים שם מכילים, והם דאגו לליווי ולתוכנית עבודה מסודרת. עבורנו, ההורים, זוהי הגשמת חלום".

     

    גם בעמותת "שיקום אחר" דואגים לתעסוקה ולפיתוח קריירה, אלא ששם הדגש הוא על אנשים המתמודדים עם מגבלות נפשיות. מיכל טופז, שהקימה את העמותה כשהייתה רק בת 23, מספרת: "מדובר בעמותה שעוזרת לפיתוח קריירה ושילוב במקומות עבודה לאנשים עם מגבלה נפשית, צעירים ומבוגרים. בין היתר יש לנו מפעל מוגן בפתח־תקווה, שבו מכינים אנשים לקראת השילוב בעבודה בשוק הפתוח. אנחנו חונכים עכשיו מרכז טכנולוגי מתקדם לפיתוח קריירה, ועוד".

     

    הנתונים של העמותה מדברים בעד עצמם: "מקבל השכר הכי גבוה שלנו עובד כמתכנת ומרוויח 40 אלף שקל בחודש. רוב העובדים שלנו מרוויחים לפחות 33 שקלים לשעה. אנחנו עובדים עם מאות מעסיקים, ויחד עם החבר'ה שלנו אנחנו בונים תוכנית קריירה שמתאימה להם. הגיעה לתוכנית בחורה בת 22 שעברה משבר נפשי המלווה בחרדה ודיכאון. אחרי תהליך של כמה חודשים מול העובד המקצועי והמלווה מטעם העמותה היא השתלבה בתחום הקונדיטוריה, על פי בחירתה, והיום היא עובדת באחת ממסעדות היוקרה בתל־אביב. בעיניי זה הישג מטורף, ויש לנו עוד אינספור סיפורי הצלחה כאלה", היא מסכמת.

     

    ויש מי שנהנה גם מתעסוקה מותאמת וגם מחיי קהילה. כפר עידוד בנתניה הוא דגם ייחודי של דיור מוגן, המיועד לאנשים בוגרים עם קשיי למידה, תפקוד והסתגלות על רקע נזק מוחי. הכפר הוקם בשנת 1988 על ידי קבוצת הורים שחיפשו מענה לילדיהם המיוחדים. כיום חיים שם 150 דיירים בגילים 60־21. הם גרים בדירות פרטיות בתוך קהילה טיפולית־שיקומית ומועסקים בתשלום בתוך הכפר — במשתלה, במכבסה ובמרכז התעסוקה — ומחוץ לכפר, בעבודה בקהילה. שוש זיסמן, מנכ"לית הכפר מזה 13 שנים, מספרת כי "המטרה שלנו היא שאנשים ישתלבו בחברה ויקבלו כלים לחיים עשירים ומלאים. הדיירים הולכים לבתי קפה, קונצרטים והצגות, יש להם עושר של חוויות בלי הפסקה, ובכל רגע מתגלה כאן כישרון. יש לנו, לדוגמה, דייר שכתב להופעה שיר שנקרא 'אנשים עם צרכים מיוחדים', ואנחנו גאים בו. יש כאן לא מעט סיפורי אהבה, שהם חלק מכישורי החיים שהדיירים מקבלים, ובעיניי זה מרגש מאוד".

     

     

    עמותת "אתגרים" נוסדה על ידי נכי צה"ל ואנשי שיקום במטרה להעצים ולשלב חברתית אנשים עם מוגבלות באמצעות ספורט אתגרי בטבע. הפעילות פתוחה לבעלי מוגבלות פיזית, קוגניטיבית, נפשית וחושית, ולכל הגילאים. העמותה פיתחה מגוון ענפי ספורט המותאמים לצרכים מיוחדים: אופניים, פארקי חבלים, ריצה והליכה, שַׁיִט, צלילה, גלישת צוקים וטיפוס, סקי מים, קיאקים, קרטינג ועוד. מדי שנה לוקחים חלק בפעילויות כ־5,000 ילדים ובני נוער ומעל אלף בוגרים, בסיוע של כאלף מתנדבים.

     

    אחד מהאירועים הבולטים שאותם עורכת העמותה כבר 16 שנים הוא אירוע הרכיבה והריצה החברתי המוביל מסוגו בישראל, "גלגלים של תקווה", שמתקיים בחסות ראשית של בנק הפועלים. מדובר בחוויה מרגשת עבור ספורטאים מקצועיים וחובבים בכל הרמות, משפחות עם ילדים בכל הגילים, קבוצות רכיבה וריצה מארגונים רבים, המשתתפים במסע לצד חברי עמותת "אתגרים" - ילדים ומבוגרים עם מוגבלות. אחד הרוכבים הבולטים ב"גלגלים של תקווה" הוא הספורטאי הפראלימפי נתי גרוברג. הוא החל את דרכו בעמותת "אתגרים" כחניך לאחר שעבר תאונת דרכים קשה מאוד. במהלך השיקום התנסה ברכיבה על אופני יד, ובהמשך הפך לאלוף הארץ וזכה במקום השביעי במשחקים הפראלימפיים בלונדון 2012.

     

     

    מתפרסם בשיתוף בנק הפועלים

     

    *

     

     

     

    "לא עומדות מנגד"

    יונית סימן-טוב

     

    "לא עומדות מנגד" היא קבוצת פייסבוק שמונה קרוב ל־6,000 חברות וחברים ועוסקת באופן יומיומי בסיוע לנשים במעגל הזנות. מובילות את הקבוצה בצורה מופלאה, רגישה ומעוררת השראה נעמה גולדברג ועתר ארזי. הסיוע ניתן באופן פיזי בכל התחומים. החל מסלי מזון, דרך ריהוט דירות, עזרה במימון לימודים, טיפולים, תרופות ולא פחות חשוב, חברות ואוזן קשבת. הנשים השורדות אומרות פעמים רבות שחייהן ניצלו בזכות פעילות הקבוצה. כמתנדבת פעילה, התחושה שלי היא של נתינה משמעותית ומשנה חיים. הרבה פעמים אני מרגישה נתרמת לא פחות מאשר תורמת.

     

     


    פרסום ראשון: 07.04.18 , 20:35
    yed660100