yed300250
הכי מטוקבקות
    איור: גיא מורד
    ממון • 08.04.2018
    חתונת הכסף
    מה יקרה לסכומים הגבוהים ששילמתם מראש לאולם אירועים שנקלע לקשיים? ומה הסיכוי שהספקים והעובדים יקבלו את כספם? מדריך
    ליטל דוברוביצקי

    עונת החתונות כבר בפתח. כיצד ניתן לצמצם את הסכנה שנישאר בלי אולם ביום החשוב של חיינו, ומה יעלה בגורל העובדים והספקים של אולם האירועים שנקלע לקשיים? מוסף "ממון" משיב על שאלות שכיחות בתחום באמצעות מומחים בתחום המשפט.

     

    ˆ האם יש דרך לוודא שהאולם פועל באופן חוקי ולא צפוי להיסגר עד למועד החתונה?

     

    עו"ד רן עמיאל, המתמחה במקרקעין ובתכנון ובנייה: "בישראל פועלים עשרות גני אירועים ואולמות ללא היתרים ובניגוד לייעוד הקרקע. עוד לפני החתימה על התחייבות מול המקום ותשלום מקדמה, ניתן לבדוק עצמאית באתר היחידה הארצית לאכיפת דיני תכנון והבנייה, את רשימת גני האירועים שפועלים ללא היתר בנייה או היתר לשימוש חורג".

     

    לדברי עמיאל, בני הזוג רשאים לקבל מבעלי המקום תשובות ברורות ולדרוש מסמכים מתאימים, גם אם בעל המקום טוען שיש לו היתר תקף. יש לדרוש העתק ולבחון את תוכנו ותוקפו. בנוסף יש לדרוש הצהרה בכתב שכל המצגים תקפים וכן פוליסת ביטוח תקפה ליום האירוע.

     

    עו"ד יוסי ויור, מומחה למשפט מסחרי ממשרד ויור־ליברובסקי מוסיף כי "חוזה של אולם חתונות הוא לרוב חד־צדדי באופן קיצוני, ולכן חובה על בני הזוג לבדוק שלאולם יש רישיון עסק בתוקף, כי אז סביר להניח שהמקום גם נבדק על ידי כיבוי אש והמשטרה. כדאי גם להוסיף הצהרה של בעל האולם שלא ידוע לו על שום סיבה שעלולה להביא לסגירת העסק, כי ייתכן שמתנהל דיון בבית המשפט בעניין למרות שעדיין אין צו. כדאי להוסיף הצהרה של אולם האירועים, לפיה יש לו גנרטור תקין למקרה של הפסקת חשמל".

     

    ˆ כיצד ניתן להבטיח את כספי בני הזוג?

     

    עו"ד ויור: "רצוי שחלק גדול מהתשלום ישולם בערב של יום האירוע, והיתרה למחרת. מאחר שבדרך כלל מי שחותם על ההסכם מצד אולם האירועים היא חברה בע"מ, כדאי להחתים את בעלי האולם בערבות להסכם ולכספים ששולמו לחברה. בעלי האולמות לא יסכימו כנראה לתת ערבות בנקאית, ולכן מומלץ לבטח את האירוע, כך שהמבוטח יקבל פיצוי אם החתונה תבוטל או אם האולם יהפוך לבלתי שמיש בשל נזק (כגון שריפה, שיטפון ושלילת רישיון). בפוליסה ניתן גם לבטח את הצ'קים והמזומנים שניתנו כמתנות".

     

    ˆ זוג שילם חודשים מראש, אבל האולם קרס כלכלית. מה יעלה בגורל הכספים?

     

    עו"ד יואב בן פורת ממשרד איתן ארז ושות': "הזוג ייאלץ להגיש תביעת חוב לכשיינתן צו פירוק. מדובר בנשייה בדין רגיל, ולכן סיכוייהם לקבל את החוב או חלקו נמוך ביותר".

     

    ˆ אולם נסגר בשל קשיים כלכליים. מה יעלה בגורל חובותיו לספקים ולעובדים?

     

    עו"ד בן פורת: "עובד הוא נושה בדין קדימה, ובמקרה של קריסת העסק הוא יוכל לקבל את החוב בגין משכורת ופיצויי פיטורין מהמוסד לביטוח לאומי. לשם כך יש צורך במתן צו פירוק לחברה. עם מתן הצו על העובד להגיש תביעת חוב למפרק או לנאמן, והם יבדקו את תביעת החוב ויאשרו אותה. שיעור הגמלה מביטוח לאומי מוגבל לכ־120 אלף שקל.

     

    לדבריו, "ספּק, בניגוד לעובד, יהיה לרוב בתחתית מדרג הנשייה, כנושה רגיל ולכן סיכויו לגבות את מלוא החוב במקרה של קריסת העסק נמוך בהרבה. הוא יקבל חלק מהחוב רק אם בקופת הפירוק יישאר כסף בסופו של תהליך, לאחר שכוסו מלוא חובות החברה לנושים המובטחים ובדין קדימה. במרבית תיקי הפירוק הנושים הרגילים מקבלים בסופו של דבר בין 0 ל־25% מהחוב".

     

    ˆ מהם הנושאים שעל זוג שמתחתן לוודא?

     

    עוה"ד רמי פרגן ואלון פלס ממשרד פרגן־פלס: "ראשית צריך לוודא אם למקום יש רישיון עסק עם האישורים הדרושים לקיום אירועים בסדר הגודל שלכם, ובפרט אישור כיבוי אש.

     

    יש גם לוודא עמידות כלכלית: יש לקבל מבעל האולם את פרטי החברה המפעילה, לה משלמים את הכספים". יש, לדבריהם, גם המלצות פרקטיות לבדוק עמידות כלכלית: לבדוק באתר רשם החברות שהחברה פעילה ואיננה מפרת חוק; לבדוק באתר הכונס הרשמי שאין בקשת פירוק נגד החברה; לבדוק בגוגל תביעות קודמות; לבדוק ערבויות ומועדי תשלום – וודאו כי מרבית הסכום אותו דורש המקום ישולם לאחר מועד האירוע. יש לוודא כי המקום מנפיק לכם ערבויות מספקות עבור הכספים אותם תשלמו טרם האירוע כמקדמה.

     

    עליכם גם להיות ערים לכל המגבלות, כגון מגבלת שעות הפעילות, מגבלות שימוש בציוד מסוים, אבטחה של המקום ותוספת אורחים.

     

    עליכם גם לוודא שאם מבטלים את ההסכם, מרצון או מכורח (למשל, האולם נסגר) – תנאי הביטול אינם דרקוניים. ההמלצה הפרקטית היא לשלם כמה שפחות במועד החתימה. המקובל הוא בין 20% ל־30% (להבדיל מ־50% שמבקשים באולמות). את היתרה משלמים 10־5 ימים לפני האירוע, בהמחאה דחויה ל־5 ימים לאחר האירוע.

     


    פרסום ראשון: 08.04.18 , 20:20
    yed660100