yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום: לירוץ כץ
    ממון • 08.04.2018
    הסלולריים הזולים בעולם נמכרים באילת
    מאז ביטול מס הקנייה באפריל שעבר נרשמה עלייה של עשרות אחוזים במכירת הסמארטפונים
    מאת ישראל וולמן

    בבת אחת, באמצע חודש אפריל אשתקד, עוד לפני שנכנס לתוקף ביטול מס הקנייה על הטלפונים הסלולריים, הפכה ישראל ממדינה שבה רכישת סמארטפון חדש מחייבת לפעמים הוצאה של חצי משכורת חודשית ויותר למדינה שבה נמכרים הסלולריים הזולים בעולם.

     

    מפעילות הסלולר הגדולות, העוסקות גם במכירת מכשירים, ובעלי החנויות הפרטיות לממכר סלולריים, מיהרו לחתוך את המחירים במאות שקלים עוד לפני שהורדת המס נכנסה לתוקף. מי שהפסיד מיד, בטווח הקצר, היו היבואנים, שפשוט אולצו בברוטליות על ידי סלקום, פלאפון, פרטנר והוט מובייל להוריד מחירים מהרגע להרגע ובאופן דרסטי, גם על מכשירים שנמצאו במלאי, ששולם עליהם המס.

     

    המפסידה הגדולה ביותר הייתה רונלייט, יבואנית מכשירי LG, שרק ימים ספורים לפני הכרזת שר האוצר משה כחלון השיקה בישראל את מכשיר הדגל שלה, G6, ייבאה אלפי מכשירים לארץ ושילמה עליהם מס מלא — ובדיוק כשאלה הגיעו לחנויות נאלצה להוריד את מחיריהם בעשרות אחוזים. החברה טרם התאוששה מהטראומה ההיא ומתכוונת להגיש בקרוב כתב תביעה ענק נגד המדינה.

     

    מחירי המכשירים נחתכו בדגמים רבים בכ־15%. עם הזמן זה הפך למקרה קלאסי של "כולם מרוויחים": הצרכנים משלמים פחות, הסוחרים מרוויחים יותר בגלל הגידול במכירות — וכמוהם המדינה, שהפסדיה מהמס המבוטל התקזזו עם המע"מ על מכשירים שהישראלים מעדיפים עתה לרכוש כאן במקום להבריח מחו"ל.

     

    צילום : ידיעות אחרונות
    צילום : ידיעות אחרונות

     

     

    רשת "בסט מובייל" הוותיקה, למשל, בעלת 41 סניפים בפריסה ארצית, מדווחת על עלייה של כ־20% במכירות הסלולריים מאז הורדת מס הקנייה. לפי מנכ"ל הרשת, עמי צים, שיעור ההוזלה בפועל של המכשירים אף גבוה מ־15%, בעיקר בשל התחרות העזה בין המותגים, והוא מגיע לעיתים ל־20% עד 25%.

     

    לפי ההערכות של חברות הסלולר — בזכות הפחתת המחירים נמכרו בישראל ב־2017 יותר מ־3 מיליון סלולריים, וב־2018 המספר צפוי לעלות לכ־3.2 מיליון. העלייה הזאת בולטת על רקע נתוני IDC מהעולם הרחב, שמלמדים דווקא על ירידה של 6.3% במכירות הסמארטפונים ברבעון הרביעי של 2017.

     

    ישראל היא מהמובילות בשימוש בסמארטפונים בעולם. מתוך כלל בעלי הסלולריים, 78% עושים בהם בארץ שימוש משמעותי. רק בצרפת השיעור גבוה יותר. לאורך שנים היו מחירי הסלולריים בארץ נושא לזעם ציבורי מתמשך: למחירו המקורי של כל מכשיר נדרש הצרכן בארץ להוסיף כ־35%, שהורכבו מ־17%‬ מע"מ ו־15%‬ מס קנייה, וכן עלויות נוספות. הורדת מס הקנייה הפכה את המחיר לסלולרי ממוצע לקרוב מאוד למחירו באירופה, ובאילת — שם ירדו 17% (מע"מ) נוספים — לכמעט הזול בעולם.

     

    יורדים לאילת

    המהלך של שר האוצר כחלון גרר אחריו תופעות שהפכו מאז לעניין של קבע: אנשים היורדים במיוחד לאילת כדי לרכוש מכשירי סלולר, ומרכזי מכירות בעיר שבהם מחלקים מספרים לעמידה בתור כמעט כל שעות היממה. בכלל, התחום הפך גם לענף יצוא: תיירים מגיעים כבר לעיר עם רשימות מוכנות לרכישת מכשירים. במקביל, הניסיון להבריח לארץ "אייפונים מאמריקה" הפך למטופש במיוחד: גם מסוכן, גם לא משתלם, וגם ללא אחריות מקומית מסודרת.

     

    לפי בדיקת "ממון", אייפון X 46 ג"ב עולה באילת 3,499 שקל, ובחנות הרשמית של אפל ברשת (ארה"ב) — 3,535 שקל. 9S 46 ג"ב עולה באילת 2,499 שקל, ובחנות הרשמית של סמסונג בארה"ב 2,541 שקל.

     

    תופעה מעניינת נוספת: חברות הסלולר, שהוכו קשות בשל הורדת תעריפי הסלולר, למדו פתאום שאפשר להרוויח לא רע ממכירת סלולריים: הן למדו את הנושא והחלו לתת פייט מול הרשתות והחנויות הפרטיות — גם של מחירים.

     

    מצד אחד, הורדת המחירים הקלה על מגמה ישראלית מאוד — הנטייה להעדיף רכישה של מכשירי פרימיום יקרים. על פי נתוני חברת המחקר GFK, ברשתות הסלולר והאלקטרוניקה הפרטיות, לא כולל מפעילות הסלולר, נתח השוק הגדול בארץ הוא של סמסונג (41%). יבואנית סמסונג, סאני, חגגה בשנה שעברה עם מכירות יוצאות דופן של מכשירי הדגל גלקסי S8 וגלקסי Note 8. מיד אחרי סמסונג ב"שוק הפתוח" נמצאת כמובן אפל היקרה, עם נתח שוק של 16.2%. בקרב המפעילות הסלולריות אחוז האייפונים שנרכשו ב־2017 גבוה כמובן משמעותית.

     

    מצד שני, ואולי זו ההתפתחות החשובה יותר, הוזלת הסלולריים קירבה לכל כיס קשת רחבה מאוד של מכשירי ביניים — בעיקר מתוצרת סין. המכירות של המכשירים הללו גדלו מאוד. כיום ב־1,500 שקל אפשר למצוא סמארטפונים של חברות כמו שיאומי או מייזו, שמספקים ביצועים המתקרבים לביצועי מכשירי הצמרת. הישראלי המצוי חשדן: הוא החל לתת אמון במכשירים הסיניים רק לאחר שהיה בטוח שהם עומדים במבחן הזמן, ורק לאחר שהחלו להגיע לארץ ביבוא מסודר, עם אחריות רשמית. צרפו לזה את המחירים המצוינים — וקיבלתם הצלחה שיווקית.

     

    נפסקו ההברחות

    מאמצע השנה שעברה, כשבוטלו המסים על הסלולריים, ירדו הכנסות המדינה בעשרות מיליוני שקלים, אבל גם נפסקה הברחת סמארטפונים. על פי החוק, יש לשלם רק מע"מ על סלולרי חדש, אבל המוכסים אינם מחפשים טלפונים יחידים. עם זאת, הם גילו בכמה הזדמנויות ישראלים שהביאו עימם כמה סלולריים בלי שהצהירו על כך. הם חויבו גם בתשלום המע"מ וגם נקנסו. רוכש סלולרי בארץ חייב רק במע"מ.

     


    פרסום ראשון: 08.04.18 , 20:18
    yed660100