התקווה הישראלית לחולי סרטן הריאה
מחקר גדול וחדש שבו היה שותף רופא ישראלי מגלה: שילוב של כימותרפיה עם תרופה המסייעת להשמדתו של התא הסרטני מאריך את חיי החולים
קרן אור לחולי סרטן הריאה: מחקר גדול שבו הייתה שותפה גם ישראל מגלה כי שילוב של כימותרפיה עם תרופת "קיטרודה" מסייע להאריך את חיי החולים.
ממצאיו פורסמו אתמול בכנס של האגודה האמריקאית לחקר הסרטן. קיטרודה היא תרופה אימונותרפית ותיקה. תפקידה לסייע למערכת החיסון לזהות את התא הסרטני ולהשמידו. המחקר בחן 616 חולי סרטן ריאה עם גרורות. מחציתם קיבלו רק כימותרפיה ומחציתם קיבלו שילוב של כימותרפיה עם קיטרודה. אחרי טיפול של שנה התברר כי 69% מהחולים שקיבלו את השילוב נותרו בחיים, לעומת 49% מאלה שקיבלו רק כימותרפיה.
במחקר השתתפו גם חולים עם ביטוי גבוה של חלבון PDL-1 בגידול הסרטני, וגם כאלה עם ביטוי נמוך של החלבון. מתוצאותיו עולה כי השרידות בקרב חולים עם PDL-1 גבוה שטופלו בכימותרפיה ובקיטרודה הייתה גבוהה פי שניים ויותר מאלה שקיבלו רק כימותרפיה. השרידות בקרב חולים עם PDL-1 נמוך שטופלו בשילוב כימותרפיה וקיטרודה הייתה גבוהה פי 1.5 מאשר אלה שקיבלו רק כימותרפיה. סל התרופות בישראל נותן מענה רק לחולים שיש להם ביטוי PDL-1 גבוה, בשיעור של מעל 50%.
הרופא הישראלי שהשתתף במחקר, פרופ' ניר פלד, המשמש כמנהל המערך האונקולוגי במרכז הרפואי סורוקה וכיו"ר תחום סרטן הריאה באיגוד רופאי הריאות האירופי אמר אתמול: "המחקר ביצע שילוב של טיפול כימי שנותן אפקט טיפולי מיידי יחד עם התרופה קיטרודה שמאפשרת למערכת החיסון להילחם בגידול. כל החולים שקיבלו את השילוב הרוויחו והסיכוי לתמותה ירד באופן משמעותי". אונקולוגים מעריכים כי ממצאי המחקר צפויים לשנות את אופן הטיפול בחולי סרטן הריאה.
במחקר נוסף שממצאיו פורסמו אתמול נמצא כיקצב התקדמות סרטן ריאה בקרב חולים שקיבלו שתי תרופות אימונתורפיות – אופדיבו ויירבוי – היה נמוך יותר בהשוואה לאלו שקיבלו רק כימותרפיה.

