yed300250
הכי מטוקבקות
    7 ימים • 17.04.2018
    סלק סלק תרדוף
    סוף–סוף אפשר לחזור לשגרה נטולת עשן ופחמים, בעזרתם של סלקים צלויים בתנור ‑ בריאות, טעם וצבע מהטבע. אהרוני ממהר להסתלק
    ישראל אהרוני

    בילדותי היה הסלק מפציע על השולחן המשפחתי שלנו פעמיים בשנה, בליל הסדר ובראש השנה, בשתי ורסיות. גם כפיסות אדומות, מבושלות ונטולות טעם שהונחו על צלחת החג תחת הערך "יסתלקו אויבינו" או משהו כזה, וגם בתפקיד הצבע הפתייני בחזרת.

     

    יש עוד חבורה של ירקות ופירות, שסלק הוא אחד מהם, שנצפו אצלנו בעיקר על תקן מאכל אייקוני וסמלי. פרט לחגים ומועדים, הוא הגיח בעיקר בצורת קוביות מבושלות כחלק מ"ערכות סלטים", קובה סלק, ופה ושם בורשט רוסי. באופן כללי אפשר לומר שהוא נחשב לירק מוזנח ושולי במטבחים המקומיים שלנו.

     

    למרבה השמחה, בעשור האחרון הוא זוכה לכבוד לו הוא ראוי. בין היתר, כולנו גם למדנו מאז שלא כדאי לבשל סלק במים, אלא דווקא לצלות אותו, כאילו היה תפוח אדמה, בתנור. בשיטה הזו, הוא נהיה מתוק וטעמו הייחודי הופך עז ומרוכז. אפשר להניח את הסלקים על מצע של מלח גס או לעטוף בנייר כסף ואחרי שמניחים להם להתקרר, קולפים אותם בקלות, ברוב המקרים אפילו לא צריך לשם כך סכין.

     

    מרגע שיש לכם סלקים צלויים בתנור, אפשר להכין מגוון מענג של מנות כפי שיגיעו מיד.

     

    אגב, חובבי סלק אמיתיים מוזמנים לגשת לשוקי איכרים ולקנות סלקים צבעוניים - צהובים, כתומים, לבנים, סגולים מאורכים ועוד ‑ שיהפכו את המנה למעניינת יותר.

     

    סלקים צלויים

     

    מניחים את הסלקים על תבנית ובה שכבת מלח גס או עוטפים את הסלקים בנייר כסף. ואופים בחום של 200 מעלות כ־30־40 דקות, עד שהם מתרככים.

     

    מקררים מעט. מסירים את נייר הכסף וקולפים את הסלקים.

     

    טארט סלק מהיר

     

    החומרים הדרושים:

     

    400 גרם בצק עלים חמאתי

     

    6 סלקים אפויים, קלופים

     

    3 כפות שמן זית + 3 כפות שמן זית

     

    2 כפות חומץ בלסמי

     

    1 כפית דבש

     

    8 עלי מרווה

     

    1/2 כוס אגוזי מלך, קצוצים

     

    2 כפות צימוקים מושרים במיץ לימון

     

    1 גליל גבינת סנט מור, פרוסה דק

     

    מלח ופלפל

     

    אופן ההכנה:

     

    1. מרדדים את בצק העלים וחותכים לארבעה מלבנים בגודל של כ־8 על 20 ס"מ.

     

    2. פורסים כל סלק, לרוחב, לחמש פרוסות ומניחים בקערה. זולפים מעל 3 כפות שמן זית, 2 כפות חומץ בלסמי וכפית דבש, מלח ופלפל ומערבבים.

     

    3. מסדרים על כל מלבן חמש פרוסות סלק, כך שיחפפו מעט, כמו רעפים.

     

    4. שמים מעל פרוסות גבינה ועלי מרווה, מפזרים אגוזים וצימוקים, מטפטפים מעל עוד מעט שמן זית ואופים בחום של 200 מעלות חצי שעה.

     

    סלט סלק ורימונים

     

    החומרים הדרושים:

     

    6 סלקים אפויים, קלופים

     

    חופן גרגירי רימון

     

    100 גרם גבינה כחולה מפוררת

     

    לרוטב:

     

    4 כפות שמן זית

     

    3 כפות חומץ בלסמי

     

    1 כף סירופ מייפל

     

    1 כף רכז רימונים

     

    מלח, פלפל גרוס

     

    מעט שבבי צ'ילי חריפים

     

    אופן ההכנה:

     

    1. חותכים את הסלקים לאורכם, לשישה או שמונה פלחים, תלוי בגודל, ומניחים בקערה.

     

    2. מערבבים את חומרי הרוטב, יוצקים לקערת הסלקים ומצפים אותם בתערובת.

     

    3. מפזרים מעל את גרגירי הרימון והגבינה המפוררת.

     

    סלט סלק ותפוזים

     

    אופן ההכנה:

     

    6 סלקים אפויים, קלופים

     

    1 כוס מיץ תפוזים סחוט

     

    1 כף ג'ינג'ר, קצוץ דק

     

    1 כף סוכר חום

     

    1 עלה דפנה

     

    מעט שבבי צ'ילי

     

    2 כפות חומץ בלסמי

     

    4 כפות שמן זית

     

    מלח, פלפל גרוס

     

    3 כפות עירית, קצוצה

     

    אופן ההכנה:

     

    1. שמים את מיץ התפוזים, הג'ינג'ר, עלה הדפנה והסוכר במחבת, מביאים לרתיחה ומבשלים כ־10 דקות עד שנשארת כרבע כוס.

     

    2. מערבבים את המיץ המרוכז עם השמן, החומץ, שבבי הצ’ילי, המלח והפלפל.

     

    3. חותכים את הסלקים לשישה או שמונה פלחי אורך ושמים בקערה.

     

    4. יוצקים את הרוטב על הסלקים, מערבבים, מפזרים מעל עירית קצוצה ומגישים.

     

    סלט סלק וחזרת

     

    החומרים הדרושים:

     

    6 סלקים אפויים, קלופים

     

    3 כפות שמן זית

     

    1 כפית דבש

     

    2 כפות חומץ בלסמי

     

    1 כף חזרת לבנה, מגוררת

     

    2 מכלי שמנת חמוצה

     

    מלח גס, פלפל גרוס

     

    צרור עלי ריג'לה או רוקט

     

    אופן ההכנה:

     

    1. חותכים את הסלקים לאורכם, לשישה או שמונה פלחים, תלוי בגודל, מניחים בקערה.

     

    2. מערבבים את השמן, החומץ, הדבש והחזרת, יוצקים לקערה, ומערבבים עם הסלקים.

     

    3. מניחים בצלחת, מפזרים מעל מלח גס ופלפל גרוס, את השמנת החמוצה ואת עלי הסלט.

     

    מרק סלק

     

    החומרים הדרושים:

     

    5 כפות שמן זית

     

    1 בצל קצוץ, דק

     

    1 כף ג'ינג'ר, קצוץ

     

    1 כף גרגירי קימל

     

    8 כוסות מים

     

    4 עלי דפנה

     

    10 גרגירי פלפל אנגלי

     

    3 סלקים קלופים טריים, חתוכים לקוביות

     

    3 גזרים קלופים חתוכים, לקוביות

     

    3 תפוחי אדמה חתוכים, לקוביות

     

    מלח, פלפל גרוס

     

    1/4 כוס חומץ יין

     

    להגשה:

     

    חופן עלי נענע קצוצים

     

    שמנת חמוצה

     

    אופן ההכנה:

     

    1. שמים את השמן הסיר וכשהוא חם, מטגנים בו את הבצל, הג'ינג'ר וגרגירי הקימל כ־3 דקות.

     

    2. מוסיפים 8 כוסות מים, את החומץ, את הירקות והתבלינים, מביאים לרתיחה ומבשלים על להבה נמוכה כ־45 דקות. בודקים ומתקנים תיבול.

     

    3. מחלקים לקעריות עם כף שמנת חמוצה ומעט עלי נענע קצוצים.

     

    קערה ישראלית

    70 קערות יצרה אורנה טמיר־שסטוביץ, 70 קערות גדולות ויפהפיות, עשויות חֵמָר מגורען, ועליהן מוטבעים תצלומים של עשבי תבלין, קטניות ושורשים המייצגים את טוּב הארץ. מקורם של כל הצמחים המצולמים ב"זרעי מורשת", שהתפתחו והושבחו באופן טבעי במהלך הדורות, ונושאים את מטענם הגנטי, ללא הִנדוּס. כל קערה מכילה אחד מפירות האדמה שנאספו מהבוסתן של ארז קומרובסקי וצולמו על ידי דן פרץ - מחווה למחזור החיים הטבעי ולמורשת חקלאית ותרבותית בת אלפי שנים.

    התוצאות יפהפיות, מרשימות והכי ישראליות שיש.

    הקערות יוצגו כמיצב בתערוכת "צבע טרי" שמתחילה ב־24 באפריל.

     

     

     

     


    פרסום ראשון: 17.04.18 , 16:01
    yed660100