yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום: שאטרסטוק
    24 שעות • 22.04.2018
    עשר זה העשרים החדש
    ההורים רוצים להרגיש צעירים, הילדות רוצות להרגיש מבוגרות, והתוצאה — בילוי אם ובת במכוני יופי עוד לפני סיום היסודי, וקעקועים משותפים לפני קבלת תעודת הזהות. הקיץ התופעה שוברת שיאים: ילדות שחגגו בת־מצווה לא מזמן מסירות שיער מקו הביקיני, מנפחות שפתיים, ועושות פירסינג באזורים מוצנעים. האם מדובר בתופעה לגיטימית או שנחצה כאן קו אדום?
    איריס ליפשיץ־קליגר, נעם ברקן

    הקיץ מתקרב וכמדי שנה, עם עליית הטמפרטורה מגיעה גם תעשיית היופי לנקודת רתיחה. הסרת שיער לצמיתות, לק ג'ל, הלחמת ריסים, הזרקות לשפתיים ואיפור קבוע — אלו רק חלק מהטיפולים שמתפרסמים באגרסיביות במסגרת הסלוגן "הכיני גופך לקיץ". אבל השנה, אם בחדר ההמתנה בדרך אל הסרת השיער או הקעקוע תראו ילדה בת עשר, אל תופתעו: היא לא מחכה לאמא שתסיים, היא פה כדי לקבל שירות בעצמה.

     

    תעשיית היופי בעידן הסלפי והאינסטגרם פונה לילדות שגילן לפעמים אפילו חד־ספרתי. חלקן עושות זאת עם חברות, אחרות מבלות במכונים עם אמא. בעלי מכונים וקוסמטיקאיות מעידים שמדובר בתופעה הולכת ומתרחבת שמגיעה השנה לשיא שטרם נראה. כך פגשנו באחד ממכוני היופי במרכז את ריקי ושלוש בנותיה, בנות 12, 16 ו־18. "פעם בחודש אני לוקחת את הבנות ליום כיף של טיפול פנים, שכולל גם ניקוי פנים ומסיכת זהב. אנחנו מתאמות מראש מניקור ולק ג'ל לכולנו, ועכשיו לקראת הקיץ גם פדיקור ולק ג'ל ברגליים. אני מלמדת את הבנות שלי שלהיות נשיות ואסתטיות זה חשוב לנפש האישה, ולביחד שלי עם הבנות אין תחליף בבילוי משותף אחר". לק ג'ל, למי שלא מעודכן, נמרח רק במכונים מקצועיים ועלותו בערך פי שלושה מלק רגיל. הסרתו מחייבת השריית הציפורניים באצטון לזמן ממושך, וגירוד השאריות מהציפורניים על ידי מניקוריסטיות — שמעידות שהעניקו את הטיפול הכימי האגרסיבי הזה גם לציפורניים של בנות שש ושבע.

     

    צילום: שאטרסטוק
    צילום: שאטרסטוק

     

    הבילוי המשפחתי של ריקי ובנותיה לא מסתכם במסיכה ולק ג'ל. "רק לאחרונה עשינו עיצוב שפתיים בהזרקה", היא מספרת. "הבנות עפו על זה. הקטנה, עוד מעט חוגגת בת־מצווה, עבורה שפתיים זה טו־מאץ'. לה תיאמנו לאותו יום עיצוב גבות באיפור קבוע. קבעתי לה גם הוספת ריסים בשיטה החדשה, שזו אומנות של ממש, אי־אפשר לדעת שזה לא טבעי. היא רצתה שהתמונות לבוק של הבת־מצווה יצליחו והיא תיראה כמו דוגמנית. עשינו לה הסרת שיער באפילציה, שמותרת כבר בגיל צעיר. גם הבנות הגדולות התחילו לעבור הסרת שיער בשיטה הזו מגיל עשר. זה אמנם עולה כמה אלפי שקלים, אבל זו הסרת שיער לצמיתות, וגם לעשות שעווה כל שלושה שבועות זה הוצאות על שלוש הבנות. זה הכיף שלנו, כל טיפול חדש שיוצא אנחנו הראשונות להתנסות".

     

    ואם איפור קבוע הפך לדבר שבשגרה כבר בחטיבת הביניים, ברור שגם קעקועים הפכו לזמן בילוי משותף לנערות ואמהות. מקעקעים רבים מדווחים גם על עלייה במקרים של משפחות שלמות, שמגיעות לעשות קעקוע משותף. "לפי החוק מותר לעשות קעקוע מגיל 16 בהצגת תעודת זהות", אומר אלירן נווה ממכון ג'ליפיש טאטו בבאר־שבע. "אבל קרו מקרים שמגיעה משפחה עם ילדה בת 15. אם היא מגיעה עם ההורים והם מאשרים, החוק מאפשר לנו לקעקע. מדובר עם זאת במקרים בודדים. לרוב מי שמגיע הן האמהות עם הילדים. הרבה משפחות עושות ציור משותף לכל אחד מבני המשפחה או שמקעקעים שמות".

     

    צילום: שאטרסטוק
    צילום: שאטרסטוק
     

     

     

    כשהבת של גילי מכפר יונה רצתה לעשות קעקוע, היא הצטרפה אליה בשמחה. "רצינו לעשות ביחד קעקוע של בבושקה על הכתף", אומרת גילי. "הבת שלי חגגה יום הולדת 15 והתוכנית הייתה להתחיל בקעקוע ולהמשיך לעוד חור באוזן. התפקיד שלי כמבוגר האחראי היה לעשות תחקיר אצל מי כדאי לעשות את הקעקוע. מעבר לזה לא הייתה לי שום בעיה ללכת עד הסוף עם הרצון של הילדה, זה מקסים וייחודי לנו. זה זמן איכות עם מזכרת לכל החיים. הילדה קצת בכתה בהתחלה כי זה שרף לה. אבל המקעקעת הוסיפה כל פעם משחת אלחוש להרגיע את המקום".

     

    אביגיל ובתה בת ה־16 ניצלו את זמן האיכות המשותף בטיול בקופנהגן, כדי לעשות יחד פירסינג באיבר אינטימי. "רצינו תמיד לעשות ביחד פירסינג כזה מיוחד. התחלנו בהכנה של טיפולי הסרת שיער לצמיתות בכל הגוף, כולל במקומות האינטימיים. כי חלק זה הכי יפה", אומרת האם. "אז עברנו לשלב של ההחלטה לעשות פירסינג עדין, עם אבן כחולה".

     

    לא הייתה לך בעיה שהבת שלך תעבור כזו חוויה לצידך?

     

    "לא הייתה לנו כל בעיה עם זה, זה בדיוק כמו ללוות אותה לבדיקה אצל רופא נשים. בחרנו בקליניקה נקייה ובמומחה מיומן. עכשיו לבת שלי ולי יש משהו שאין להרבה אמהות ובנות. זה שלנו וזר לא יבין זאת. אני לא ממש מתחילה להסביר לכל אחד איפה יש לנו פירסינג. מי שצריך לראות רואה".

     

     

    צילום: שאטרסטוק
    צילום: שאטרסטוק

     

    אפילציה בגיל עשר

     

    יש לציין שמעבר לכל הסוגיות האחרות שעולות, מדובר בזמן איכות משפחתי יקר ביותר. ניקוב חור פירסינג עולה בין 300 ל־1,000 שקלים, תלוי במיקום בגוף ובאיש המקצוע. קעקועים עולים בין כמה מאות שקלים לכמה אלפים, ועיבוי גבות או הוספת ריסים נעים בין 1,200 ל־4,000 שקלים.

     

    "כבר יצא לי לצייר גבות באיפור מקצועי לבנות 12 לקראת הבת־מצווה שלהן, וגם לעצב ריסים", מספרת אורלי (שם בדוי), בעלת מכון פרטי. "מה הבעיה בזה שילדה תיראה עוד יותר יפה ממה שהטבע נתן? זה רק נותן יותר תיחום והבלטה לעיניים. הן כמובן רואות את המודל, האמא בבית, והן מגיעות איתה לעשות גם".

     

    אבל לא כל בעלי המקצוע מרגישים נוח. עבור אפרת ברנד, אמנית איפור קבוע, שזירת ריסים וקעקועים קטנים, מדובר בתופעה לא פחות ממתסכלת. "אין סיכוי שאקבל ילדה לעשות את אחד הטיפולים הללו, זו טעות בעיניי", היא אומרת, ומציינת שמדובר בתופעה שהולכת ומתרחבת. "ילדות עדיין לא סגורות סופית על המראה שלהן, הן רק מתחילות את גיל ההתבגרות. הן מבלות בים ובבריכה, ואלו טיפולים שלא מתאימים לשמש ולכלור בלי שום חשבון. וחוץ מזה", היא מוסיפה, "איפור קבוע וריסים זה משהו שבא להדגיש גבות או שפתיים, כדי להדגיש חושניות. ילדות לא צריכות להדגיש שום דבר". אבל ברנד יודעת שגם כשהיא מסרבת לקבל לטיפול ילדה צעירה מדי, היא תמצא את מי שיסכים לבצע עבורה כל טיפול. "יש אמנים בתחום שלי שכן מסכימים לקבל ילדות לפני גיל 18. הילדות רוצות ובאות עם אמא שמאשרת. אני כן בעד שילדות ילמדו מהאמהות מהו טיפוח, אבל לדעתי לפני גיל 18 אין טעם להתחיל. איפור קבוע זה לכל החיים, אולי הילדה תתחרט בהמשך?"

     

    הקוסמטיקאית עינב עברי, מומחית בקוסמטיקה משלימה, מציעה סל טיפולים לילדות ולנערות, "החל ממריחת לק ג'ל או לק רגיל ועד הסרת שיער בלייזר", היא מספרת. "יש לי מטופלות מגיל עשר, שעושות הכל".

     

    אפרת ברנד
    אפרת ברנד

     

    מה זה הכל?

     

    "זה תלוי באמא. יש לי ילדה שמסירה שיער בלייזר באזור הפנים, איפור קבוע בגילאים האלה אין אצלי. אני תמיד מלמדת מה היתרונות ומה החסרונות ובעיקר מסבירה למה עדיף לא לעשות בכלל", היא אומרת. לעברי עצמה שתי בנות, בנות 15 ו־12. "החברה היום לוחצת בנושא של אסתטיקה וטיפוח. לכן חשוב לי לדבר איתן על הסרת שיער ועל היגיינה. הרבה נערות וילדות מגיעות לכאן בשביל הפינוק והכיף לקראת יום ההולדת או לפני בת־המצווה. הן מגיעות לעשות לק, פדיקור. הן מורידות שיער בקו הביקיני ולפעמים מורידות אפילו יותר. בגיל 15 הן כבר מסירות גם בביקיני הרבה יותר, כי בגדי הים הולכים ונהיים יותר ויותר קטנים".

     

    כשאמהות מגיעות עם הבנות ומבקשות לעשות לילדה הסרת שיער בלייזר, עברי מבררת עם הילדה עד כמה השיער באמת מפריע לה. "לפעמים אני שומעת בנות שאומרות, 'לי זה לא מפריע, זה מפריע לאמא'. במקרה כזה אני לא עושה טיפול. לפעמים לאמא זה לא מפריע והילדה סובלת. אני מסבירה לאמא שמהניסיון שלי עם הבנות שלי, יפה שעה אחת קודם. כמו שאמר לי אנדוקרינולוג אחד, לפעמים זה עולה בטיפולים פסיכיאטריים ופסיכולוגיים שנים אחרי. אם אפשר לעשות טיפול לילדה בלי לגרום לה נזק, למה לא? יש ילדות בנות תשע שלא מוכנות ללכת עם מכנסיים קצרים, הן מפחדות שיצחקו עליהן כי יש להן שערות על הרגליים. האמא יכולה להגיד, 'היא רק בת תשע, זה צעיר מדי', אבל הגיל הוא בפנים. זה איך שהילדה מרגישה. זה הנראות שלה מול עצמה ואחר כך גם מול החברה, והחברה יכולה להיות מאוד קשה".

     

    נירית צוק | צילום: אורית פרידמן
    נירית צוק | צילום: אורית פרידמן

     

    "ההורים רוצים בונדינג"

     

    ומה קורה אחרי שהריסים המלאכותיים נושרים והלק מתקלף? פרופסור עמוס רולידר, ראש התוכנית ללימודי ניתוח התנהגות יישומי ABA במכללה האקדמית בית ברל, מומחה מוסמך בניתוח וטיפול התנהגותי וראש המכון לחקר ולמניעה של קשיי התנהגות ילדים בסביבות חינוכיות, מאמין שלטרנד הזה יהיו השפעות שליליות על יחסי הורים־ילדים בטווח הרחוק. "מה שמאפיין את ההורות של היום, היא העובדה שהזמינות של ההורה בבית מאוד נמוכה. לפני 20 שנה הורה היה מבלה עם ילדיו בסביבות שעתיים בממוצע ביום. היום מדובר על חצי שעה בקושי. בשורה התחתונה, כשהורה חוזר הביתה מאוחר, הוא לא רוצה להיכנס לקונפליקט עם הילד. במצב כזה, היכולת של ההורה ללמד את הילד בחירות נכונות, דחיית סיפוקים ואיפוק, מצטמצמת מאוד. כך נוצר מצב הפוך — ההורה רוצה להיות ביחסים טובים עם הילד, וחש רגשי אשמה על חוסר הזמן. זה מוביל את ההורה להצטרף לחגיגה במקום להילחם ברצון של הילד".

     

    האמהות שדיברנו איתן אמרו שהן שמחות לחנך את הילדות שלהן לטיפוח ונהנות מהזמן המשותף ביחד.

     

    "הורים נוטים לחשוב שאם יעשו עם הילד פירסינג, קעקוע או טיפולי יופי בגיל צעיר, זה ישפיע לטובה על מערכת היחסים. כולנו רוצים להיראות טוב יותר, וזה בסדר גמור, אבל כשמדובר בפירסינג באיברים אינטימיים, בקעקועים או טיפולים קוסמטיים בגיל צעיר, זה בעצם מבטא את אובדן היכולת של ההורה להשפיע על הילדים. לכן ההורים משכנעים את עצמם שזה מה שנכון לעשות כדי לזכות באהבה וסחבקיות עם הילד, אבל זה לא מה שמחזק את הקשר בין האם לילדה או אב לבנו בטווח הרחוק".

     

    פרופ' עמוס רולידר | צילום: ירון ברנר
    פרופ' עמוס רולידר | צילום: ירון ברנר

     

    נירית צוק, חוקרת תרבות הנוער, מנכ"לית פורטל "עשר פלוס", רואה גם היא את רף הגיל הצולל בפראות בכל הקשור לטיפולי יופי למיניהם. "הכניסה של ילדות לעולם המבוגרות הוא טרנד שהולך ומתגבר בשנים האחרונות, והעיסוק ברשתות החברתיות רק מחזק את זה. זה לא רק איך נראים הריסים המלאכותיים שעשית, אלא איך את מצטלמת ומביימת את הלוק שלך. השיזוף שצריך להיות מוקפד, את צריכה כמה בגדי ים כי לא תעלי תמונה רק עם בגד ים אחד, השיער צריך להיות רק בגוונים של כוכבות הקולנוע. הציפורניים והלק ג'ל צריכים להיות מושלמים. בקיץ הן מעלות המון תמונות, ומצטלמות בתנוחות מסוימות ביותר".

     

    איזה תנוחות?

     

    "יש להן ממש תבניות של איך צריך לעמוד, איפה להצטלם, ואם הן לא מקבלות תוך כמה דקות הרבה לייקים הן מורידות מיד את התמונה. תחושת הערך העצמי מיד נפגמת. התחושה היא שאני לא שווה, לא נראית מספיק טוב, וזה קורה כבר הרבה לפני הבת־מצווש. הכל מבוים".

     

    איפה המקום של ההורים בתוך זה?

     

    "גם ההורות השתנתה. הורים רוצים להרגיש צעירים, ללכת עם הילד, להרגיש בונדינג. דווקא היום חסר המקום שתומך בנערות ואומר להן, 'את יפה כמו שאת'. התפקיד של ההורים הוא דווקא לעצור את זה ולעזור לילד לטפח את עצמו מעבר לנראות, אין הרבה קולות כאלה ברקע. מצד שני, את נושא הבונדינג אני גם רואה בפן החיובי: הילד כבר לא הולך מאחורי הגב של ההורים, משהו השתנה. יש תקשורת חיובית ונכונה בין הורים לילדים. אם אני רוצה קעקוע אני באה ואומרת להורים שלי".

     

    דוקטור שולי בכר, סוציולוגית בכירה במכללה האקדמית בית ברל רואה בטשטוש הגבולות בין הורים לילדים גם היבטים חיוביים. "כשאמהות ובנות בגילאים צעירים יחסית, הולכות יחד לאותה מספרה, מבלות באותו מכון יופי וקונות בגדים ונעלים באותן חנויות, טשטוש הגבולות הופך חלק מהאמהות ליותר חברות ולפחות אמהות במובן המסורתי. הבנות הופכות לפחות ילדות ויותר נשים 'קטנות', אבל כתוצאה מכך, טשטוש הגבולות הופך לכלי פונקציונלי להשגת פיקוח מתוך קרבה. לכאורה, כולם יוצאים נשכרים".

     

    yed660100