yed300250
הכי מטוקבקות
    איור:גיא מורד
    ממון • 22.04.2018
    משפט בזק
    האם מותר להתקין מצלמה בבית משותף, למה צריך לפנות לטיפול מיד אחרי תאונה, ולמה חשובה צוואה לזוגות צעירים • אתם שאלתם, המומחים ענו
    ליטל דוברוביצקי

    מותר לדייר להתקין מצלמת אבטחה בחדר המדרגות בקומה שלו?

     

    עו"ד עפר שחל המתמחה בתחום הבתים המשותפים, משיב: הצבת מצלמות אבטחה פרטיות בחדרי מדרגות, או בכלל ברחבי הרכוש המשותף, היא פעולה עם פגיעה ממשית בפרטיותם של שאר בעלי הדירות. לכן אינה בגדר שימוש סביר ברכוש משותף ואינה מותרת, ללא ידיעת יתר השכנים ואישורם מראש. אני ממליץ להעלות את הנושא באסיפת דיירים, ולקבוע כללים ברורים ושוויוניים. אולי הפתרון יהיה התקנת מצלמות על ידי ועד הבית במקומות מוגדרים לשם הגנת רכוש כלל הדיירים.

     

    ˆ איך חשוב לנהוג במקרה של תאונה עם נזק גופני?

     

    עו"ד סיגל לביא אלבז ממשרד לביא וולינץ שבקריית־מוצקין, המתמחה בביטוח ורשלנות רפואית, משיבה: רוב הנפגעים בתאונות – דרכים או אחרות (כמו נפילה ברחוב עקב היתקלות במכשול), לא יודעים שכדי להוכיח את תביעתם בעתיד יש כמה דברים חשובים לעשות – קרוב לזמן התאונה ככל שניתן.

     

    עו"ד סיגל לביא אלבז | צילום: גיל נחושתן
    עו"ד סיגל לביא אלבז | צילום: גיל נחושתן

     

     

    ראשית, פנו לטיפול גם אם לדעתכם זו מכה קטנה שתחלוף בלי להותיר מגבלה כלשהי, כי תזדקקו לתיעוד נוסף של גורם רשמי. פעמים רבות, הנפגע מצפה שהכאבים יחלפו תוך זמן קצר, אך דווקא קורה ההפך, ובסוף יש פגיעה חמורה יותר. בחלק גדול מהמקרים, אדם נפגע כשהוא לבדו; עדותו במצב כזה נחשבת לעדות בעל דין יחידה, ולכן זקוקה לסיוע, שיימצא בתיעוד הרפואי. אם תגישו תביעה על בסיס נזק שאובחן שלא בסמיכות לתאונה, חברת הביטוח תטען לרוב כי נותק הקשר הסיבתי בין התאונה לנזק, ותיעוד של המקרה מיומו הראשון יסייע בהוכחות.

     

    שנית, תארו לצוות הרפואי את נסיבות התאונה, גם אם באופן גס, עקב החזקה המשפטית לפיה ברגע האמת, כאשר הנפגע כאוב ומבוהל, הוא יאמר לרופאיו את האמת באשר לאופי הפגיעה כי הוא רוצה את הטיפול הכי טוב ומתאים לפגיעתו. רצוי לחזור על פרטי המקרה בביקורות נוספות, כדי שיתבססו כראוי בניירת הרפואית, ויהפכו לעובדות שלא ניתן כמעט לערער עליהן.

     

    שלישית, חשוב לצלם את מקום התאונה כראיה משפטית. טיפלתי בעבר במקרים בהם הרשות המקומית, למשל, ביצעה תיקון של המכשול, בניסיון לטשטש את הראיות.

     

    רביעית, אספו פרטים של עדים לתאונה. יש מקרים רבים שמוגדרים כתאונות דרכים לפי החוק והפסיקה, אך קשה להוכיחם בבית משפט, למשל נפילה ביציאה מרכב, שמוגדרת כתאונת דרכים. אם הנפגע היה לבד בשעת המקרה, ולא תיאר אותו במדויק בחדר המיון, עד ראייה יוכל לסייע.

     

    חמישית, שימו לב לחוקרים שינסו לקעקע את גרסתכם. לעיתים הם יזדהו ככאלו ואז תוכלו להשיב לאחר מחשבה, אך לעתים לא; לכן, אל תמסרו פרטים על מצבכם הרפואי, הכלכלי והתעסוקתי לאדם "תמים" שמתעניין בפרטי התאונה ואינכם מכירים. חשוב לדעת: אינכם חייבים לענות לשאלות גם אם הזדהה בפניכם.

     

    ˆ את מי ניתן לתבוע במקרה של שריפה בדירה או בבניין, ומי קובע את שווי הנזק?

     

    עו"ד ניר מלמד, מנהל מחלקת רכוש במשרד פייל ושות', המתמחה בתביעות ביטוח ורשלנות רפואית, משיב: האחריות יכולה להיות מוטלת על גורמים רבים, כי מקור האש יכול להיות ממכשיר חשמלי, דירת השכנים, מערכת חשמל בבניין, כשל בגז, טעות אנוש וכיו"ב. מומחה שריפות מקצועי יחקור את מקור האש, ולפי מסקנותיו, יימצא הגורם האחראי. אם יש פוליסת ביטוח לדירה (מבנה, צד ג'), זו אמורה לכסות על הנזקים, אך יש לבחון כל מקרה לגופו. אם הדירה הניזוקה אכן מבוטחת, יש לפנות לחברת הביטוח, כדי שזו תמנה מומחים מטעמה ותחל בטיפול. בדירה שאינה מבוטחת, הפנייה תעשה לגורם המזיק לפי הממצאים של חוקר השריפות. אם הנזק משמעותי, מומלץ לערב עורך דין. הנזק שנגרם יוערך על ידי שמאי. ייתכן ולצורך שומת הנזקים, ייעזר השמאי במומחים נוספים (מהנדס, חשמלאי ועוד). כשהנזק משמעותי, מומלץ להפעיל מומחים מטעמכם (ולא להסתמך על אלו של חברת הביטוח), אשר יבדקו את הנזק, וזאת סמוך ככל האפשר למועד היווצרותו.

     

    ˆ מהי חשיבותה של צוואה בקרב זוגות צעירים?

     

    עו"ד אבישי אביעד, מומחה לדיני משפחה, משיב: לרוב, במקרה של פטירת אחד מבני הזוג, הרכוש עובר לבן/בת הזוג שנותרו – חצי מהרכוש יהיה שלו, והחצי הנותר יתחלק שווה בשווה בין ילדי המנוח/מנוחה. בן הזוג אינו רשאי לפעול כאוות נפשו בחלקם של הקטינים אלא לצורכם בלבד. על פי החוק, כלל הנכסים, לרבות דירה, יתחלקו בין בן הזוג הנותר לבין הקטינים, ובמקרה כזה, הוא לא יכול למכור את הדירה המשותפת ללא אישור בית המשפט. כיום, זוגות צעירים רבים חותמים על צוואה, לפיה הם מורישים את חלקם לבן זוגם בעת הצורך. צוואה זו מאפשרת למנוע סיבוכים משפטיים כמו אלה שאני נתקל בהם מדי יום.

     

    ˆ בעל דירה חילק אותה לשתיים והשכיר אותה לשתי משפחות. האם על הדיירים לשלם דמי ועד כפולים?

     

    עו"ד עפר שחל, המתמחה בתחום הבתים המשותפים, משיב: בדרך כלל, דמי הוועד מחושבים לפי שטח רצפת הדירה נטו (ללא מרפסות והצמדות). פיצול הדירה לא שינה את שטחה, ולכן דמי הוועד לא משתנים. מבחינת הבניין לא משנה החלוקה הפנימית או איזה שוכר ישלם. בעל הדירה רשאי לחלק כרצונו את דמי הוועד בין השוכרים שלו.

     

    יצוין כי פיצול של דירה מחייב היתר בנייה מהוועדה המקומית לתכנון ובנייה, אחרת אינו חוקי, וניתן להתלונן עליו לפיקוח העירוני.

     


    פרסום ראשון: 22.04.18 , 19:56
    yed660100