עצמאיות: "עכשיו נפסיד פחות לקוחות"
החוק שיתיר לעצמאיות שילדו לעבוד חלקית אושר בוועדת שרים • נשיא ארגוני העצמאים: "אסור שעצמאית תאבד את העסק בגלל חופשת לידה"
"אהיה מאושרת מחוק שיאפשר לעצמאיות שילדו לעבוד בחופשת הלידה, לפחות כמה שעות בשבוע". כך אמרה ל"ממון" עו"ד יערית קבלו, עצמאית מקריית־גת ואם לשניים. אתמול אישרה ועדת שרים לחקיקה חוק שיזמה ח"כ אורלי לוי־אבקסיס, עם לשכת ארגוני העצמאים להב, למתן היתר לעצמאיות שילדו לעבוד בעסק באופן חלקי – מבלי שתיפגע זכאותן לדמי לידה. הצעת החוק חייבת עדיין אישור של הכנסת ב־3 קריאות, ומצפים שתאושר סופית במושב הקיץ שהחל אתמול.
לדברי קבלו, "קשה להיות עורכת דין שמתנתקת כליל ל־3 חודשים לפחות. כשילדתי את הגדולה, אמה, עוד הייתי שכירה, ונשארתי שנה בבית. עם השני טומי כבר הייתי עצמאית, ואז התברר לי ההבדל – העברתי את כל הלקוחות לעורכי דין אחרים גם בשביל פגישה אחת בלבד, כי אסור לעבוד בכלל. פנו אליי גם לקוחות חדשים, שנאלצתי להפסיד".
גם מורן ביליה, מעצבת שיער מאשדוד שעובדת בעיקר עם כלות ואנשים לפני אירוע, שמחה לשמע הבשורה. "כיום המצב אבסורדי", אמרה. "דווקא כשיש תינוק וההוצאות גדלות, ההכנסות נעלמות. יש לי ילדה בת 3.5, בל, ואני צפויה ללדת שוב באוגוסט, וכבר ביטלתי הזמנות לחודש הזה כי ידעתי שייאסר עליי לעבוד. ניתוק מלא ל־3 חודשים מאבד לא רק לקוחות קיימים, אלא גם חדשים שחשבו לבוא. אולי עכשיו זה ישתנה".
נשיא להב, עו"ד רועי כהן, אמר אתמול: "עמלנו קשות על ההצעה, יחד עם חברי כנסת. אימהות איננה מגבלה, ואסור לאפשר מצב שבו עצמאית מאבדת את העסק בגלל חופשת לידה". לדבריו, לאחרונה היו תלונות רבות מעצמאיות שילדו, וגילו שהפכו למושא למעקב של חוקרי ביטוח לאומי, שרצו לוודא שהן רק בבית ולא בעסק. כהן: "הן לא עברייניות שצריך לעקוב אחריהן. אבל זה היה המצב. היום עשינו צעד לקראת מתן הזדמנות אמיתית לעצמאיות שירצו בכך, לוודא שהעסק שורד גם בעת חופשת הלידה".
עד כה נאסר כליל על עצמאית לעבוד בחופשת הלידה, וכך איבדו עצמאיות רבות לקוחות והכנסה של עשרות אלפי שקלים. שיעור העצמאיות בארץ קטן מ־10%, ומספרן נאמד בידי הלמ"ס ב־100 אלף נשים בלבד, גם בשל חששן לגורל העסק אם ייכנסו להיריון.
החוק, אם יאושר, יאפשר לעצמאית להפעיל את עסקה 40 שעות בחודש, פחות מרבע משרה, בלי לאבד את זכאותה לדמי לידה, כדי לדאוג לפעולות הכרוכות בניהולו, כמו משכורות, דמי שכירות וחשבונות, חתימת צ'קים לספקים, ופתרון בעיות חיוניות, שעולות בתקופת ההיעדרות.

