הפצצה הבריאותית

לאחרונה לכדו שתי בשורות את עינינו, המתעניינים בתהליכים במערכת הבריאות. הראשונה, חוזר מנכ”ל משרד הבריאות הקובע כי החל מחודש יוני יחויבו קופות החולים לספק למבוטחיהן תור לשורה של ניתוחים דחופים בתוך 21 עד 30 יום. כך, למשל, ההמתנה לניתוחים אונקולוגיים לא תעלה על 30 יום מקבלת ההחלטה בדבר הצורך בניתוח, וזמן ההמתנה המקסימלי לניתוחי כלי דם יהיה שלושה שבועות. מטופל שלא יקבל תור בפרק זמן זה יוכל לקבל הפניה לכל בית־חולים שירצה, ללא תלות במקום מגוריו.

 

הגדרת זמן מרבי להמתנה לניתוח מבורכת אך לא מספיקה. הספירה, לפי חוזר המנכ”ל, מתחילה מרגע שהתקבלה החלטה על ניתוח. אבל עד אז עוברים עלינו, אזרחי ישראל, ייסורי ההתמודדות עם אי־ספיקת מערכת הבריאות, שמשאביה מתוחים עד קצה גבול היכולת. זמני ההמתנה לרופאים מומחים ארוכים ובלתי סבירים. אם ילד צריך להמתין תשעה חודשים לתור לנוירולוג ילדים, וחודש או חודשיים נוספים לבדיקת MRI, ושלושה שבועות לפענוח הבדיקה, ועוד מספר שבועות למומחה שיקבל את ההחלטה על ניתוח, כבר הגענו להמתנה של קרוב לשנה.

 

התבשרנו גם על ירידה של כ־9% במספר הניתוחים שמומנו השנה על ידי הביטוחים המשלימים של קופות החולים. חשוב שנדע כי ירידה זו אינה נובעת מהגדלת מספר הניתוחים בבתי־החולים הציבוריים ופתיחת חדרי הניתוח בהם בשעות אחר הצהריים. היא נובעת מיצירת חסמים אדמיניסטרטיביים וכלכליים לניצול הביטוח המשלים: רשימת רופאים מוגבלת בהסדר עם הביטוח שנכפתה בחוק ההסדרים, העלאה בעשרות ואף מאות אחוזים של ההשתתפות העצמית הנדרשת מהמבוטחים, שינוי הגדרה והסטה של פעילות ניתוחית המבוצעת על ידי אותם רופאים בבתי־חולים פרטיים מסל הביטוח המשלים לסל הבסיסי של הקופות. למרות הפגיעה בנגישות לשירותים וצמצומם, הפרמיה שמשלמים כ־80% מאזרחי ישראל, בעלי אותם ביטוחים, לא ירדה...

 

מערכת הבריאות בישראל חולה. עשרות שנים מתוקצבים קופות ובתי־החולים בחסר. התוצאה היא קריסה כלכלית של מרכזים רפואיים זה אחר זה. רמב”ם, בית־חולים מפואר, שנדרש לגייס בעצמו תרומות להקמת בית־חולים לילדים ומרכז סרטן כדי שלאוכלוסיית הצפון יהיה מענה רפואי מצטיין ומכבד, נמצא כרגע על כוונת הממשלה ונדרש לקיצוצים כואבים שיפגעו בשירות לאזרח.

 

שום הוקוס־פוקוס או יחצנות לא ישנו את הצורך להרחיב את בסיס תקציב הבריאות כדי להגדיל את מספר המיטות מ־1.9 ל־1,000 תושבים, כפי שקיים רק במדינות העולם השלישי, לממוצע ה־OECD העומד על 3.4 מיטות. שום הוקוס־פוקוס או יחצנות לא ימנעו את הצורך בהגדלת מספר הרופאים המומחים כדי שהתורים הארוכים יתקצרו. שום הוקוס־פוקוס או יחצנות לא יבטלו את הצורך להגדיל את התקציב כדי להיערך לעובדה שבעוד 12 שנה יעמוד שיעור הזקנים בישראל על כ־14%. שום הוקוס־פוקוס או יחצנות לא ימנעו את הצורך בהגדלת מספר תקני הרופאים כדי שנוכל להיערך לפרישתם הקרובה של כ־50% מרופאי ישראל לגמלאות ולהכשיר בזמן מספיק רופאים שיטפלו בנו.

 

שום השתלחות ברופאים, או פרסום פרטי השתכרותם של 223 או 400 שיאני השכר מתוך 25 אלף רופאי ישראל, אסור שיסיט את הדיון מתכנון לקוי של האוצר, הנמשך כבר שנות דור, ומהקצאת משאבים חסרה למערכת הבריאות. בואו נתעורר ונדרוש את המגיע לנו.

 

ד”ר זאב פלדמן, מנהל היחידה לנוירוכירורגית ילדים בשיבא, יו”ר ארגון רופאי המדינה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
כל התגובות לכתבה "הפצצה הבריאותית"
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים