yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום: AP
    חדשות • 03.05.2018
    איראן: "לא נשנה את ההסכם"
    לקראת הכרעת הנשיא טראמפ ב־12 במאי על הסכם הגרעין, יוצא שר החוץ האיראני במסר תקיף: "אם ארה"ב תיסוג, גם אנחנו ניסוג"
    אודי עציון וסמדר פרי

    הקרב על הסכם הגרעין: בעוד טראמפ שומר לעצמו מרחב תמרון וחשאיות בנוגע להחלטתו לפרוש מההסכם, פירסם אתמול שר החוץ האיראני, מוחמד ג'וואד זריף, סרטון וידיאו ש

     

    בו הוא מותח ביקורת חריפה על האיומים הנשמעים מאמריקה.

     

    "אם ארצות־הברית תיסוג מהסכם הגרעין מול איראן, גם איראן תיסוג מההסכם", הזהיר זריף, "אין טעם לשמור על הסכם שנחתם בידי שבע מדינות כאשר הצלע העיקרית בוושינגטון מסתלקת".

     

    מהבוקר נותרו שמונה ימים בלבד עד לחשיפת החלטתו של הנשיא טראמפ אם ישמור על הסכמי הגרעין במתכונת שבה נחתמו לפני שלוש שנים. צמרת מנגנוני השלטון בטהרן מעריכה כי בסופו של דבר, טראמפ יבחר לבצע שינויים, וכך, הסנקציות הכלכליות יוחמרו יחד עם פיקוח הדוק יותר. עם זאת, צוות מיוחד בסביבתו של השליט העליון באיראן, עלי חמינאי, ממליץ להיערך גם לתרחיש שבו יכריז טראמפ, בהמלצת יועציו, על הסתלקות כוללת מההסכם.

     

    "לא יתנהל משא ומתן חדש, לא ניתן לפגוע בביטחונה של איראן ולא נסכים להחמרת הסנקציות או להוספת סעיפים חדשים להסכמי הגרעין", הבהיר זריף בתקיפות בסרטון שפירסם בשפה האנגלית. הוא גם האשים את טראמפ כי "הוא זה שמפר את ההסכמים".

     

    על חשיפת ארכיון מסמכי הגרעין שהועברו לישראל אמר זריף כי "הכל הצגה זולה של טענות ישנות. נתניהו מתנהג כמו ילד, ומיילל כמו תן".

     

    גם שגריר איראן בבריטניה החמיר את האיומים מטהרן כשהודיע בראיון לרשת סי־אן־אן כי "אם ארה"ב תיסוג מההסכם, זה יהיה סופו, וכל המחויבויות של איראן לא להעשיר אורניום מעבר לרמה מסוימת יתבטלו מיד. במקרה כזה, נעשיר אורניום ברמות הרבה יותר גבוהות".

     

    ובעוד מעצמות העולם דנות בהסכם האיראני, צילומי לוויין ישראליים חשפו אמש פעילות חריגה במתקן ההעשרה התת־קרקעי פורדו. פורדו הוא אתר חשוב עבור האיראנים, הנחצב מתחת להר במקום שיקשה על תקיפתו. מאז חתימת הסכם הגרעין לפני שנתיים לא תועדה פעילות באתר והוא היה מושבת, אך כעת איתרה בו חברת אימג'סאט הישראלית (ISI) פעילות ערה ומטרידה.

     

    ב־29 באפריל נראה שער הכניסה המוביל למנהרות אתר ההעשרה פתוח, דבר שלא נראה זה זמן רב. כמו כן נראו כ־30 כלי רכב וארבעה אוטובוסים חונים בו. לשם השוואה, אימג'סאט פירסמה גם תמונה מיולי 2016 שבה ניתן לראות כי השער למקום סגור. עוד ניתן לראות בתמונות שצילם הלוויין הישראלי "ארוס B" מבנים שבעבר היו בתהליכי בנייה ראשוניים, וכעת הם נמצאים בבנייה מתקדמת למדי. לפי ההערכה, המבנים משמשים לייצור, למחקר ולפיתוח.

     

    למרות הגילויים החדשים, טרם ניתן להצהיר אם איראן נערכת מחדש לפעילות העשרת אורניום. טל ענבר, ראש המרכז לחקר החלל במכון פישר למחקר אסטרטגי אוויר וחלל, אמר כי ריבוי כלי רכב באתר עשוי להעיד על הגעת צוותים שונים - החל בצוותי שמירה ואחזקה וכלה בטכנאים העוסקים בהעשרת אורניום. "לא ניתן כמובן לדעת מי הגיע לאתר, אך ככל הנראה מדובר בסגל מתוגבר של המקום עצמו".

     


    פרסום ראשון: 03.05.18 , 23:47
    yed660100