yed300250
הכי מטוקבקות
    מדינה על משככי כאבים
    חדשות • 06.05.2018
    מדינה על משככי כאבים
    בארצות־הברית זו כבר מכת מדינה, חלק מהרופאים אפילו מגדירים אותה כמגפה הגדולה ביותר מאז האיידס • כעת, לבקשת "ידיעות אחרונות" והתנועה לחופש המידע, מתפרסמים לראשונה נתוני השימוש במשככי כאבים ממכרים בישראל, שמצביעים על מגמה מדאיגה: זינוק של מאות אחוזים בתוך שנים ספורות • "הכי קל לרופא לרשום למטופל תרופה כדי שלא יכאב לו", מסביר ד"ר רון תומר, "אבל זה עלול להוביל להתמכרות קשה"
    רותם אליזרע

    למעלה מ־20 אלף אמריקאים מתים מדי שנה בגלל שימוש יתר במשככי כאבים, ואפילו נשיא ארצות־הברית דונלד טראמפ הכריז מלחמה על חברות התרופות שמפיצות את התרופות האלו ומוביל מהלכים לצמצום הצריכה שלהן. אבל מה קורה בישראל, שבה אפשר למצוא משככי כאבים כאלה או אחרים בכל ארון תרופות? לבקשת "ידיעות אחרונות" והתנועה לחופש המידע, מתפרסמים לראשונה ממדי התופעה בישראל.

     

    משככי הכאבים ממשפחת האופיואידים הם תרופות נרקוטיות המשפיעות על מערכת העצבים המרכזית ונחשבות לחזקות ביותר. התרופות האלו מופקות מצמח הפרג, שממנו מופקים גם סמים כמו אופיום והרואין. בקבוצת משככי הכאבים האופיאטיים נכללות תרופות כמו בופרנורפין, פנטניל, אוקסיקודון, טרגין, פרקוסט וטרמדול, המיועדות לחולים עם כאבים עזים כמו מטופלים לאחר תאונה או ניתוח או חולי סרטן, ובחלק מהמקרים גם לחולים הסובלים מכאב כרוני. התרופות הללו אמנם נועדו לשפר את מצבו הרפואי של החולה, אבל בחלק מהמקרים הם גורמים להתמכרות קשה: מחקרים מראים שבין 15 ל־20 אחוז מנוטלי התרופות האלו יתמכרו להן.

     

    על פי הנתונים המתפרסמים כאן לראשונה, בקופת חולים כללית - שמבוטחיה מהווים כמחצית מאוכלוסיית המבוטחים בישראל - בשנת 2010 היו 148,584 מטופלים שקיבלו את אחת מהתרופות האופיאדיות לשיכוך כאב. בשנת 2017 המספר יותר מהכפיל את עצמו, והוא עומד כבר על 334,105 מטופלים. בהתאם, גם מספר המרשמים גדל בצורה דרמטית בשבע השנים האחרונות. גם בקופת חולים מאוחדת נרשמה עלייה: בשנת 2013 ניתנו 115,031 מרשמים על ידי רופאים בקופת החולים, ובשנת 2017 המספר זינק ל־165,784. קופות חולים לאומית ומכבי לא העבירו את הנתונים שלהן.

     

    "הכי קל לרופא לרשום למטופל את התרופה כדי שלא יכאב לו", מסביר ד"ר רון תומר, מנהל הוועדה המקצועית וחבר מועצה של ארגון הרוקחות בישראל. "התרופות האלו מפחיתות את הכאב של החולה, אבל לאט לאט המטופל מגדיל את המינון והוא עלול להתמכר". לדבריו, הנתונים שנחשפים אינם מפתיעים, והם מהווים רק את קצה הקרחון של התופעה האמיתית. "יש הרבה אנשים שמצליחים לקבל את התרופות האלו בצורה לא חוקית", מסביר ד"ר תומר. "אין שום יכולת לבית־המרקחת לבצע מעקב או אכיפה נגד הדבר הזה".

     

    "המערכת הרפואית גוררת את המטופלים לשימוש באופיואידים", מסבירה ד"ר נילי קרקו־אייל, ראש הקליניקה לזכויות החולה במכללה למנהל. "אדם שרוצה לקבל רישיון לקנאביס רפואי צריך להיות מטופל לפחות שנה במרפאת כאב במשכך כאבים, ולכן לא מפתיע שיש עלייה במספר המטופלים ובמספר המרשמים בשנים האחרונות".

     

    "לפני כחצי שנה, כשמשככי כאבים מבוססי אופיום הוכרזו כגורם מוות עיקרי בארה"ב, היה לנו ברור שזהו נושא שחייבים לשפוך עליו אור גם פה בישראל", אומרת עו"ד נירית בלייר, מנכ"לית התנועה לחופש המידע. "הוגשו בקשות חופש מידע לכל קופות החולים, והנתונים שהגיעו הפתיעו אותנו בחומרתם. נראה כי הזינוק המשמעותי בכמות המרשמים והמטופלים שם את ישראל במסלול דומה לזה שארה"ב צועדת בו כבר מספר שנים. עכשיו, כשהמספרים בחוץ והמידע חשוף, אנו בהחלט מצפים שמשרד הבריאות וקופות החולים יפעילו תכנית מניעה ולא יתעוררו כשהנזקים יהיו חמורים יותר". 

    עו"ד בלייר
    עו"ד בלייר

     

    yed660100