מי מספר אחת?

לפני 20 שנה הוצאנו כ־25 מיליון שקל על אירוח האירוויזיון בשנה הבאה צפוי שנוסיף לסכום הזה עוד אפס • עשרות אלפי התיירים שיגיעו יעזרו במימון • ומה עם נטע? פרס כספי אין ומהצפיות ביוטיוב היא לא תתעשר - אבל נראה שהיא תתחיל לקחת הרבה יותר מ־500 שקל על חתונות

כמה זה עולה לנו

אירוח האירוויזיון יהיה האירוע הגדול והיקר ביותר בישראל. ההערכות אתמול היו שהוא יעלה בין 200 ל־250 מיליון שקל.

 

האירוע בליסבון עלה כ־30 מיליון יורו (כ־130 מיליון שקל), והעלות בפעם הבאה תהיה גבוהה בהרבה, מכמה סיבות: אבטחת אירוע כזה בירושלים, כולל ימי חזרות ו־3 תחרויות (שני חצאי גמר וגמר), תדרוש אלפי שוטרים, אנשי מג"ב וגופי ביטחון נוספים, ותעלה עשרות מיליוני שקלים; יוקר המחיה בארץ גבוה על פי OECD בכ־25% מבאירופה, כך ש־130 מיליון בפורטוגל מתורגמים ל־165 מיליון שקל; אנחנו לא באירופה, למשלחות יקר יותר להגיע והמטבע אחר; בבירה אין אולם לאירוח אירוע בכזה סדר גודל – אין דין אירוויזיון 2019 כזה של 1999. הכשרת הארנה או אצטדיון טדי תעלה מיליונים; מדובר בהפקה מורכבת שתחייב מאות אנשי מקצוע, ייתכן שתאגיד השידור יצטרך סיוע מחברת הפקה פרטית, ישראלית או זרה.

 

לאירוע צפויות להגיע 45 משלחות מאירופה ואחת מאוסטרליה, שהצטרפה לפני שנתיים, ולפחות 800 עיתונאים זרים. "זה אירוע גדול בהרבה מהג'ירו, שעלה 70 מיליון דולר", אמר ל"ממון" בכיר באוצר. השר משה כחלון העריך את עלותו המינימלית ב־130 מיליון שקל, והבטיח שהכסף יימצא.

 

בימים הקרובים ידונו ביניהם תאגיד השידור ומשרדי רה"מ, האוצר, הכלכלה, התרבות והתקשורת כדי לאמוד את הצרכים וההוצאות. אגב, זהו אירוח שלישי של התחרות בישראל: פעם אחת ויתרנו עליו בשל העלות הגבוהה.

 

איגוד השידור האירופי משתתף במימון האירוח – וקובע לכך סכום נמוך כדי לא להפלות בין מדינות עשירות לעניות – ובמדינה המארחת נחלק הסכום בין תקציב מיוחד שהממשלה מאשרת לתקציב של הגוף המשדר, במקרה הזה "כאן - תאגיד השידור הציבורי". עלות הפקת האירוויזיון בארץ ב־99' הוערכה ב־7 מיליון דולר. אירוח האירוויזיון הראשון בארץ, ב־79', עלה למדינה כ־18 מיליון לירות.

 

ממוצע העלות של אירוח התחרות בשנים האחרונות הוא כ־28 מיליון יורו (כ־118 מיליון שקל), אך השוני בין מדינות גדול. באזרבייג'ן 2012 היא הגיעה ל־48 מיליון יורו, הגבוהה ביותר עד כה. לבאקו, העיר המארחת, לא היה אולם מתאים, ואחד נבנה במיוחד לאירוע. בשוודיה, שנה לאחר מכן, ירדה העלות לשליש.

 

כבר בליל הזכייה התברר שישראל תתקשה למצוא מקום מתאים לדרישות איגוד השידור האירופי. כך או כך, ברוב המדינות ההשקעה לא החזירה את עצמה.

 

הפקת טקס המשואות ביום העצמאות, הטקס הכי יקר בפורמט זה, עלתה רק כ־22.2 מיליון שקל. מרוץ האופניים ג'ירו ד'איטליה בתחילת מאי עלה כ־23 מיליון יורו (כ־98 מיליון שקל), מתוך סכום זה שילמה המדינה כ־5 מיליון יורו.

 

כמה ישראל תרוויח מאירוח התחרות?

הכלכלן הראשי של הבנק המלכותי של סקוטלנד ביצע לפני שנתיים בדיקה של המשמעויות הכלכליות של אירוח האירוויזיון. הוא מצא ש־32־39 אלף תיירים, מעבר לכמות הרגילה, מגיעים לבקר במדינה המארחת בשבוע התחרות. אליהם יצטרפו המשלחות, מלווים, עיתונאים ואנשי אבטחה.

 

בתי המלון בבירה יזכו ברווחים נאים של 100% תפוסה למשך שבועיים לפחות, אך נציין שבירושלים יש בסך הכל 11 אלף חדרי מלון, כך שיהיה צורך לשכן חלק מהאורחים והתיירים בבתי מלון בגוש דן. אולי לא יפריע להם ללון במרכז, שכן בין הרעיונות שהועלו אתמול עלתה האפשרות להצמיד את האירוע למצעד הגאווה, שיתקיים בראשית יוני בתל־אביב. המטרה: להותיר כאן תיירים ל"גשר" של סוף שבוע נוסף.

 

תייר ממוצע בישראל מוציא 1,500 דולר במהלך שהותו, לא כולל טיסות, כך ש־35 אלף תיירים יכניסו לקופת המדינה כ־52.5 מיליון דולר שהם 185 מיליון שקל, פחות מ־1% מסך הכסף שמביאה התיירות הנכנסת לקופת המדינה בשנה - 20 מיליארד שקל.

 

עיקר ההכנסות מבוא התיירים יהיה הודות לאלפי חדרי המלון (ואולי גם צימרים) שיושכרו להם. עוד ייהנו משפע התיירים המסעדות ובתי הקפה, המוניות, אתרי התיירות למיניהם (מצדה, הכינרת, נצרת, העיר העתיקה בירושלים), ועוד. וגם הפלשתינים ירוויחו מהאירוע: אין ספק שתיירים רבים יבקשו לבקר בבית־לחם, ברמאללה, ביריחו ובאתרים נוספים בתחומי הרשות.

 

גם "תחפושת נטע" בדרך

מי שתתחיל להרוויח עוד לפני התחרות היא מעצבת התחפושות שושי זוהר, שבישרה לנו שהסטודיו שלה כבר התחיל לעצב קולקציה בהשראת נטע. "כפרה עלייך, אני מאוהבת בך ובמסר שאת מעבירה בדמות הצבעונית והמיוחדת שלך. נתת להרבה ילדים וילדות לגיטימציה להצלחה בחיים", היא הכריזה בהתרגשות.

 

וכמה נטע תרוויח מזה?

הזכייה באירוויזיון צפויה להניב לנטע ברזילי הכנסות של מיליוני שקלים כבר בשנתיים הבאות. גם היוצרים, דורון מדלי וסתיו בגר, יראו מהשיר מיליונים, אם כי בטווח היותר רחוק - כתוצאה מתמלוגים שיזרמו לכיסיהם.

 

ההיבט הכספי של הזירה הדיגיטלית אמנם לא מרשים, אבל זה לא אומר שאפשר לזלזל בכמויות ההשמעות בפלטפורמות השונות, לרבות רדיו וטלוויזיה, בשנים הקרובות. במקרה של "Toy" די ברור שההצלחה הזו תהיה גדולה ושהשיר הולך להיות להיט באירופה - וזכרו ששירי אירוויזיון מצליחים, כמו של נטע, גם נטחנים לתקופה של שנים, בעיקר סמוך לתחרויות, מה שיספק למדלי וברגר תוכנית פנסיה מצוינת של מיליוני שקלים. ברזילי לא שותפה ליצירה ולכן תזכה לתגמולי מבצע, שהם נמוכים בהרבה.

 

סביר מאוד להניח גם שנטע כבר לא תחלוק דירה שכורה בשנה הבאה. הכסף הגדול יגיע מהופעות, ואלה ינהרו בהמוניהן. כל פריצה של נטע להופעה, כלומר ביצוע של השיר בלבד באירוע, יכולה להיות שווה מכמה אלפי שקלים ועד 30 אלף שקל. הופעה שלמה שלה כבר תנוע בסדרי גודל של עשרות אלפי שקלים להופעה ועד ליותר מ־100 אלף שקל במקרה המאוד טוב.

 

ביום העצמאות ה־71 של ישראל היא כבר תהיה מבוקשת בעשרות במות ברחבי הארץ, ולא צריך להיות מהמר גדול כדי לקבוע שהיא כנראה תופיע השנה בכל אירופה במצעדי גאווה, באירועים של שגרירויות ישראל, אירועים של אנשי עסקים עשירים וחובבי אירוויזיון, בתוכניות טלוויזיה, וכמובן כאן בארץ. היא כבר מקבלת הצעות לקמפיינים, ובחירה באחד מהם תזרים לכיסה עוד מאות אלפי שקלים.

 

החיים החדשים של נטע ברזילי כבר כאן, והם מתחילים מנקודה כלכלית מצוינת. 

כמה שוות 50 מיליון צפיות?

השיר "טוי" של נטע ברזילי זכה לפופולריות עצומה גם בשירותי ההאזנה המקוונים. בקליפ היוטיוב בערוץ הרשמי של האירוויזיון נרשמו עד אתמול 30 מיליון צפיות, לצד 20 מיליון צפיות נוספות בערוץ היוטיוב של "כאן — תאגיד השידור הישראלי", וזה לא כולל מיליוני צפיות נוספות בערוצים נוספים וגרסאות נוספות של השיר (למשל הקליפ של ההופעה החיה מגמר האירוויזיון). לא ידוע לכמה האזנות נוספות זכתה נטע בשירותי הסטרימינג הבינלאומיים השונים כמו ספוטיפיי, דיזר ואפל מיוזיק, אך ספוטיפיי פירסמה כבר בשבוע שעבר כי השיר "טוי" הוא המואזן ביותר בשירות מבין כל שירי האירוויזיון.

 

אך לא צפוי שהפופולריות של השיר תיתרגם לסכומי כסף גדולים עבור נטע ושאר המעורבים בדבר: הכנסות משירותי האזנה מקוונים ידועות לשמצה כזעומות ונמוכות מאוד, גם עבור האמנים המצליחים ביותר. צריך לזכור שגם הסכומים שמשלמים יוטיוב ושירותי הסטרימינג השונים מתחלקים בין האמן לבין חברת התקליטים וגורמים נוספים המעורבים בשרשרת הייצור של השיר.

 

על פי הערכות שונות מהשנים האחרונות, מיליון צפיות ביוטיוב שוות כ־600־750 דולר בלבד. לפיכך, 50 מיליון צפיות שוות ערך ל־30־38 אלף דולר בלבד. עם זאת, הכנסות נוספות יכולות להגיע כתמלוגים משימוש בשיר בסרטוני יוטיוב אחרים — למשל כאלה שבהם הוא מושמע כשיר רקע, גרסאות כיסוי של מעריצים, פארודיות, ועוד.

 

הכסף שמשלמות חברות הסטרימינג כמו ספוטיפיי, אפל מיוזיק ודיזר גבוה משמעותית מזה שמשולם ביוטיוב, אך גם שם מדובר בסכומים לא גדולים. על פי הערכות, הסכומים יכולים להשתנות משנה לשנה, בין אמן לאמן ובין שירות לשירות - והם נעים בין 4,000 דולר ל־8,000 דולר עבור מיליון האזנות.

 

750 דולר

שווי מיליון צפיות ביוטיוב

 

118 מיליון שקל

ממוצע עלות אירוח התחרות

 

18 מיליון לירות

עלות אירוח האירוויזיון הראשון בארץ (1979)

 

35 אלף תיירים

מבקרים במדינה המארחת בשבוע התחרות

 

210 מיליון שקל

הכנסות צפויות מתיירות האירוויזיון בארץ 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים