הודעה באשמה

האם מסרים משמיצים שאנחנו שולחים בווטסאפ, בפייסבוק או באינסטגרם יכולים לשמש עילה לתביעת לשון הרע? איך תוכלו להימנע מתביעה כזאת? • מדריך

כמעט לא תמצאו אדם שאינו שולח מידי יום עשרות מסרים בווטסאפ, בפייסבוק, באינסטגרם ועוד. האם דברים שאי־אפשר לכתוב ולומר ב"חיים האמיתיים" יעברו בשקט אם הם נכתבים בקבוצת ווטסאפ או בהודעה פרטית? ממש לא.

 

מה חשוב לדעת כדי להימנע מחשיפה משפטית? "ממון" גיבש מדריך להתנהלות נכונה בעולם הטכנולוגי באמצעות עוה"ד ירון קוסטליץ, יואב סגל ושמחה אלבחרי ממשרד קוסטליץ ושות' עורכי דין.

 

האם עלבונות בווטסאפ עלולים להיות עילה לתביעת לשון הרע?

 

עו"ד סגל: "כן. על פי הגדרות חוק איסור לשון הרע, עילת התביעה האזרחית מתקיימת כבר כשאדם כותב דברים בגנות אדם אחר ומעביר אותם למישהו: די בהעברת דברי גנאי לאדם אחד שאינו הנפגע כדי שתקום עילה לתביעת לשון הרע. לא זו בלבד שדברי גנאי הנכתבים בקבוצת ווטסאפ עם כמה חברים מקימים עילה לתביעת לשון הרע, גם דברי גנאי הנכתבים בהודעה פרטית בין אדם אחד לשני בגנות אדם אחר עשויים להקים עילה לתביעה כזאת. ואכן, בתי המשפט קיבלו תביעות לשון הרע המבוססות על עלבונות בווטסאפ. למשל, ביהמ"ש המחוזי במחוז מרכז קיבל תביעת לשון הרע של אדם שהיה חבר בקבוצת ווטסאפ של פעילים בשוק האופניים החשמליים, שתבע חבר אחר בקבוצה מפני שכינה אותו 'כפייתי ואלים'. ביהמ"ש החליט כי פרסום הדברים בקבוצה הם לשון הרע.גם ביהמ"ש לתביעות קטנות בת"א קבע קביעה דומה. במקרה הזה פירסמה הנתבעת, קטינה, הן באינסטגרם של קבוצת החלקה על הקרח והן בווטסאפ של הקבוצה עלבונות כלפי בת התובעת (קטינה) וכינתה אותה 'חולת נפש'. ביהמ"ש קבע כי פרסומים אלה הם לשון הרע, וקיבל את התביעה שהגישה התובעת בשם בתה".

 

עו"ד יואב סגל | צילום: רובי קסטרו
עו"ד יואב סגל | צילום: רובי קסטרו

 

 

הודעה פרטית בווטסאפ / פייסבוק עלולה להיות עילה לתביעת לשון הרע?

 

עוה"ד סגל ואלבחרי: "כן. ביהמ"ש כבר הכיר בהודעה פרטית שנשלחה בפייסבוק כבסיס לתביעת לשון הרע, אך התחשב בעובדה זו כשנפסק גובה הפיצויים. כאן שלח הנתבע לאחייניתו הודעה פרטית בפייסבוק ובה כינה את התובע 'גנב לא קטן'. ביהמ"ש המחוזי קבע שזה פרסום לשון הרע, אך הפחית את גובה הפיצוי שקבע ביהמ"ש השלום מ־9,000 שקל ל־5,000. בין היתר מכיוון שזו הודעה פרטית".

 

על מנהל קבוצת ווטסאפ חלה אחריות לפרסום?

 

עו"ד סגל: "אף ששאלה זו טרם נדונה בפסיקת בתי המשפט, נראה כי התשובה לכך שלילית. סעיף 11 לחוק, העוסק באחריות בשל פרסום באמצעי תקשורת, מגדיר כי 'אמצעי תקשורת' הם 'עיתון וכן שידורי רדיו וטלוויזיה הניתנים לציבור'. קבוצת ווטסאפ אינה 'אמצעי תקשורת', ולכן לא מוטלת על מנהל הקבוצה אחריות לפרסום. בשונה מאתרי אינטרנט מסוימים, קבוצת ווטסאפ נעדרת מאפיינים הדומים למאפייני עיתון".

 

אפשר לתבוע בתביעת לשון הרע בבימה"ש בארץ נתבע ששלח מחו"ל הודעות ווטסאפ שהתקבלו בישראל?

 

"כן. ביהמ"ש המחוזי בת"א־יפו קבע שאם אדם כותב בארה"ב הודעות בקבוצה שחבריה נמצאים בישראל, הודעותיו מתקבלות מיד בישראל. הודעות הווטסאפ שבעניינן נטען כי הן פרסומי לשון הרע נעשו גם בישראל. לכן, מאחר שזו תביעה המבוססת על מעשה שנעשה בתחום ישראל, איפשר ביהמ"ש באותו מקרה לתובעים להגיש בישראל כתב תביעה נגד הנתבע, תושב ניו־יורק".

 

 

5 עצות מעשיות שחשוב לדעת לפני שנכתוב בווטסאפ וברשת:

• הימנעו מכתיבת דברי גנאי בקבוצת ווטסאפ. היא עשויה להקים נגדכם עילה לתביעת לשון הרע.

 

• הימנעו מכתיבת דברי גנאי על צד שלישי בהודעה פרטית, שכן גם זו עשויה להקים נגדכם עילה לתביעת לשון הרע.

 

• אם כתבתם דברי גנאי העשויים להקים נגדכם עילה לתביעת לשון הרע, מהרו להתנצל. להתנצלות מהירה יש חשיבות לגובה הפיצוי שייפסק, עד שלילתו לחלוטין.

 

• אם בחרתם לכתוב דברי גנאי, אל תשקרו. פרסום אמת שיש בו עניין ציבורי עשוי לשמש הגנה.

 

• אל תמהרו לתבוע: כשמדובר בפגיעה מזערית, הנתבע עשוי לטעון כי הפרסום חוסה תחת הגנת "זוטי דברים", וביהמ"ש עשוי לפסוק הוצאות משפט נגד התובע.

 

 תגובה חדשה
הצג:
כל התגובות לכתבה "הודעה באשמה"
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים