איך נלחמים בחרדה מהבחינה

לתופעות כמו דפיקות לב מואצות ובלאק־אאוט עם רגע קבלת חוברת הבחינה במתמטיקה יש סיבה ואפילו שם – חרדת בחינות. פרופ' משה זיידנר, מומחה לפסיכולוגיה של האישיות מהמכללה האקדמית תל־חי, שפיתח את סולם חרדת הבחינות הישראלי ביחד עם פרופ' ברוך נבו מאוניברסיטת חיפה, מסביר מדוע חרדת הבחינות רווחת מאוד דווקא במתמטיקה.

 

"חרדת בחינות היא נטייה של התלמיד להגיב בעוצמות גבוהות של דאגנות ועוררות רגשית במצב של מבחן או הערכה", אומר זיידנר. "מדובר בתגובות בלתי פרופורציונליות, שיכולות לבוא לידי ביטוי בדפיקות לב מואצות, בהזעה, בשכחה ועוד. תלמידים הנמצאים בחרדת בחינות מרגישים שהאגו שלהם בסיכון מחשש לכישלון". לדברי פרופ' זיידנר, חרדת בחינות רווחת מאוד במתמטיקה משום שהמקצוע נתפס כבעל חשיבות. "בנוסף, ישנה תפיסה חברתית שאו שאנו 'נולדים עם זה', או שלא. חלק לא מבוטל מהתלמידים מחליט כבר בשלב מוקדם של הלימודים ביסודי שהם 'לא נולדו עם זה', לא טובים במתמטיקה, וכבר אז מתחיל לפתח חרדת בחינות במקצוע".

 

גם אם מרגישים דאגה, אין צורך להיבהל. הפרשת אדרנלין מסייעת לביצוע מיטבי, וזה מצב טבעי המאפיין את כולנו. אם מרגישים שהדאגה מתגברת ועלולה לפגוע בתפקוד יש לנקוט טכניקות הרגעה כמו נשימות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים