שדות קרב

בדרום, במרכז ובצפון - החקלאים ניצבים חסרי אונים מול הפשיעה המשתוללת • "אני לא זוכר כזה רצף של טרור חקלאי", אמר רכז הביטחון בכפר עציון, שבו הוצת שלשום מטע דובדבנים • "חבל שהעבריינים לא ביקשו ממני דמי חסות", הוסיף בכאב חקלאי מקיבוץ דן, "זה היה עולה לי הרבה פחות מהנזק"

"בעוד שברחבי העולם החקלאים טרודים בבעיות כמו מזיקים ואיתני הטבע, החקלאי הישראלי חשוף לאתגרים שונים לגמרי: הפושעים פשוט גונבים מאיתנו הכל ציוד חקלאי, בעלי חיים, תוצרת חקלאית ואם הם לא גונבים הם משחיתים או שורפים את הציוד". כך אמר אתמול אריאל בוקר ממושב שדה אילן, שהמתבן שלו הוצת באחרונה.

 

בוקר, שעומד בראש מטה המאבק בפשיעה החקלאית בגליל התחתון, הוא רק קורבן אחד מתוך רבים. בחודשים האחרונים התלוננו חקלאים מדרום ועד לצפון הארץ כי גידוליהם ורכושם הפכו הפקר, וזאת בנוסף לחקלאים מעוטף עזה ששדותיהם חשופים לטרור העפיפונים. במשטרה מעריכים כי הנזק מ"הטרור החקלאי" עמד ב־2017 על 1.2 מיליארד שקל, אך טוענים: בשנה האחרונה המגמה התהפכה וחלה ירידה של כעשרה אחוזים בתיקי הפשיעה החקלאית. אבל את החקלאים הנתון הזה לא מרגיע. "בסטטיסטיקה המשטרה אולי מנצחת, אבל בשטח אנחנו פושטים את הרגל", אמר עופר גרשוביץ מקיבוץ דן.

 

"למשטרה אין את הכלים". עופר גרשוביץ והקומביינים השרופים | צילום: אפי שריר
"למשטרה אין את הכלים". עופר גרשוביץ והקומביינים השרופים | צילום: אפי שריר

 

המקרה האחרון אירע שלשום בלילה, כשאלמונים הציתו עשרות עצי דובדבן בקיבוץ כפר עציון. "בחודש האחרון ישנה עליית מדרגה מאוד משמעותית", סיפר רכז הביטחון של הקיבוץ, אפרים סומך. "אני לא זוכר כזה רצף אירועים של טרור חקלאי".

 

קראו עוד: עקרת את המטע שלך? שלם ביוקר
קראו עוד: מופקרים מול הגנבים

 

צפונה משם, בקיבוץ אפיקים שבעמק הירדן, עדיין לא התאוששו משריפה מכוונת של עשרות חבילות חציר בתחילת החודש. "עונה שלמה ירדה לטמיון", הסביר נבו צרי, מנהל עסקים בקיבוץ, "עונה של חריש, הכנת השטח, זריעה, גידול, השקיה, קציר, אגידה - הלכה עם האש". "הטרור החקלאי הוא דבר מורכב", הוסיף צרי. "בדרך כלל מישהו מנסה לסחוט אותך, ואם אתה לא נענה הוא פוגע בך. במקרה הזה יש פגיעה קשה בחקלאות לשם הפגיעה. יש כאן בכלל מאבק על הקרקע. החקלאים שומרים על קרקעות מדינת ישראל והפוליטיקאים אינם מבינים זאת".

 

"עליית מדרגה משמעותית בפשיעה". מטע הדובדבנים שהוצת | צילום: עמית שאבי
"עליית מדרגה משמעותית בפשיעה". מטע הדובדבנים שהוצת | צילום: עמית שאבי

 

 

ואילו גרשוביץ (51), שעומד בראש האגודה החקלאית גליל־גולן, כבר התייאש מרשויות החוק. "חבל שלא ביקשו ממני דמי חסות", הוא אמר אתמול. "אם היו מבקשים, היו מקבלים. זה היה עולה לי הרבה פחות מהנזק. מגיע רעול פנים עם פח בנזין של עשרה ליטרים וגורם נזק של שני מיליון שקל". גרשוביץ גם פירט: לפני כשלוש שנים הוצתו משרדיו, בכניסה לאגמון החולה, ונגרם לו נזק של מיליון שקל; ארבעה חודשים אחר כך הוצתו שתי מקצרות וטרקטור; ולפני כחודשיים הועלו באש שני קומביינים. "למשטרה אין את הכלים להתמודד עם התופעה, וחברות הביטוח מסרבות לבטח אותנו", הוא קובל.

 

באחרונה התכנסו החקלאים חסרי האונים מהגליל והעמקים וחתמו על עצומה הדורשת מהממשלה להכיר בפשיעה החקלאית כטרור לאומני. עוד דורשים החקלאים שיוקמו יחידות משטרה מיוחדות לטיפול בתופעה במקום ההתבססות על מתנדבים.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
כל התגובות לכתבה "שדות קרב"
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים