בונקר טוב, בונ-קר טוב
הצצה לבונקר התת־קרקעי של הקבינט מעליות שמזכירות סרטי מדע בדיוני חדרי ישיבות עם כיסאות מסקאי ולא עור צבי מסכי חמ"ל כיבוד מצוין חדרי מגורים ניתוק מוחלט מהעולם החיצון
סדרת הטלוויזיה המצליחה "השורד המיועד" (Designated Survivor), בכיכובה של קיפר סאת'רלנד, נפתחת בפיצוץ מסתורי שמתרחש בעת נאום מצב האומה בבניין הקפיטול וגורם למותם של כל הנוכחים שם, בהם נשיא ארצות־הברית וכמעט כל הממשל האמריקאי. השורדים היחידים הם שר השיכון, שמושבע מיידית לנשיא, וקומץ חברי קונגרס.
לא מן הנמנע שמי שהחליט להעביר מעתה ועד להודעה חדשה את כל הישיבות של הקבינט המדיני־ביטחוני לבונקר תת־קרקעי בעומק האדמה בהרי ירושלים, הושפע מהסדרה (ולא ממש מעוניין לראות את שר השיכון יואב גלנט בקרוב בתפקיד ראש הממשלה). הבונקר הזה ממוגן מפני כל סכנה: רעידות אדמה, איום גרעיני, קונבנציונלי, כימי, ביולוגי וכמובן סייבר. אבל יותר מכל, הוא ממוגן מפני מה שנחשב לאחד האיומים הכי הגדולים בעיני ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו: איום ההדלפות והפטפטת.
מה שקרה בקבינט במשרד ראש הממשלה היה מבחינת נתניהו בלתי נסבל: אמנם, בכניסה לחדר הקבינט נדרשו השרים להכניס את הטלפונים הניידים שלהם לכספת, אבל זה לא מנע מהם לצאת במהלך הישיבות, לקחת את הנייד ולשוחח בטלפון. נתניהו התעצבן על הנוהג וגם נזף בהם לא אחת.
לאחרונה נמצא פתרון: לפני חשיפת ארכיב האטום האיראני, כינס נתניהו לראשונה את שרי הקבינט ב"בור" בקריה. מאז כונס הקבינט עוד שלוש פעמים בבונקר התת־קרקעי בהרי ירושלים. השבוע נודע כי נתניהו החליט שמעתה ועד להודעה חדשה יעברו לבונקר כל ישיבות הקבינט, ומזכירות הממשלה כבר קבעה שם ישיבות קבינט שבועיות עד לתחילת יולי.
מדובר במרכז לניהול משברים לאומיים (מנ"ל) שעל הקמתו הוחלט במסגרת לקחי מלחמת לבנון השנייה. ביצוע הפרויקט הענק, שעלותו נאמדת במיליארדי שקלים, הוטל על משרד הביטחון וכלל בניית אולמות וחדרי דיונים בבטן האדמה – את העומק המדויק נאסר לפרסם – שמהם תנהל הממשלה את המדינה בעיתות חירום. במילים אחרות: כאן יישבו ממשלת ישראל וגופים אזרחיים שונים בעת מלחמה כוללת – כאשר ישראל תהיה תחת מתקפת טילים או חלילה מלחמה גרעינית.
הבונקר האטומי נחשף ב־2007 ב"ידיעות אחרונות", ומאז הוטל סביבו איפול מוחלט. שנים לקח לתכנן בהרי ירושלים את התשתית הזו, שאמורה לשמש כתיבת נוח מודרנית. החציבה הנרחבת בהר התבססה בעיקרה על "ערי ביטחון" תת־קרקעיות דומות בארצות־הברית. המקום מכיל עבור מאות אנשים שיזכו להיכנס אליו – השרים ובעלי תפקידים מוגדרים – את כל הפונקציות, מחדרי שינה, דרך חללי עבודה רחבי ידיים ועד חדר אוכל גדול. "זה מקום שמסתובבים בו בתחושת יראה", אומר אחד המעטים שראו את הבונקר המוגמר. "מכאן יפקדו על מדינה בוערת". ראוי לציין כי כבר במהלך מבצע צוק איתן התנהלו ממנו כמה מהמתקפות היותר משמעותיות.
בינתיים, כל עוד המדינה אינה בוערת, מאחורי ההחלטה להעביר לשם את ישיבות הקבינט בשגרה עומדות כמה סיבות: ראשית, ראש הממשלה משתמש בו להעברת מסר לאיראנים – "אנחנו מוגנים מפני כל דבר"; שנית, מתחת לאדמה אין קליטה סלולרית, מה שמונע מהשרים כל יכולת להדליף, וממילא הם משאירים את הטלפון הנייד בכניסה למתחם למעלה (כך שגם לא ניתן לצלם תמונות לא מורשות במקום); שלישית, הבונקר גם אינו חדיר לשידור ולכן אין יכולת לצותת לדיונים.
מבחינת גורמי הביטחון, הבונקר סטרילי ב־100 אחוז, מה שלא ניתן לומר על חדר הקבינט במשרד ראש הממשלה, שבו מתקיימים לאורך כל היום פגישות ודיונים, ויש חשש שאחד המבקרים "ידביק" כלי האזנה שלא יהיו ניתנים לגילוי. יתרון נוסף: ריכוז מלא של השרים. מתחת לאדמה אין להם לאן לברוח, והם נדרשים לשבת לאורך כל הדיון.
מי שביקר במנ"ל מספר שמדובר במבנה מאוד מרשים, שנראה כמו חדר מלחמה משוכלל עם הרבה מסכים ועמדות שליטה. לממשלה ולקבינט יש חדרי דיונים עם כיסאות נוחים (אמנם, לא מעור צבי כמו בממשלה, אלא מסקאי), ולראש הממשלה ולשר הביטחון יש לשכות שצמודות לחדרי הדיונים. מעבר לכך, יש במקום עוד עשרות משרדים לשימושים שונים.
יותר מ־95 אחוז מהמרכז לניהול משברים לאומיים בנוי מתחת לאדמה, כך שהכניסה אליו מתבצעת באמצעות מעליות רחבות ידיים. "מדובר במעליות מהירות מאוד", מספר מי שהיה שם. "כשאתה יורד בהן לבטן האדמה, יש ממש תחושה של סרט מדע בדיוני. בתוך הבונקר התחושה היא של ניתוק מוחלט מהעולם, אבל בלי מחנק או קלסטרופוביה". בנוסף, בניגוד לקבינט במשרד ראש הממשלה, לבונקר לא יוכלו השרים השרים להביא עוזרים ויועצים – "אז שם אתה לבד לגמרי".
רוב השרים סומכים ידיהם על ההחלטה להעביר את ישיבות הקבינט לבונקר. מיעוטם סבור שההחלטה מיותרת ומשדרת פאניקה, ויש אפילו מי שבשיחות סגורות מדברים על הפרנויה של נתניהו שחושש מהטילים המדויקים של האיראנים וחיזבאללה. "מעבר לתנאים המצוינים, הישיבות מתנהלות שם יותר טוב. מתחילים, מתרכזים ואין הפרעות", אומר אחד השרים. "זה גם נכון להתנסות במצב אמת בשגרה. זה תרגול טוב".
אחדים מהשרים מציינים כי הכיבוד בבונקר הרבה יותר טוב מזה שמוגש במשרד ראש הממשלה: יש בורקסים, סנדוויצ'ים טעימים, פירות, ירקות וקפה משובח. "בסך הכל מדובר במקום מאוד נעים ויפה, בכלל לא מאיים", אומר אחד השרים. "והאמת היא שהוא נראה יותר טוב ומודרני מרוב משרדי הממשלה האחרים".
לאחד מחברי הקבינט יש סיפוק אישי מהקמת המקום: זהו השר גלנט, שלפני 15 שנה, כשהיה מזכירו הצבאי של ראש הממשלה אריאל שרון, הוטל עליו לנסח את האפיונים של הבונקר ולקבוע את התצורה ואת שיווי המשקל בין המערכות השונות, ובראשן הממשלה וגופי הביטחון. "לא פלא", אומר אחד השרים, "שהתוצאה הסופית מזכירה סוג של צוללת – גלנט הרי מגיע משייטת 13 – שבה צריך לעשות אופטימיזציה לשטח מצומצם".
לנשיא המדינה, אגב, לא הוקצה מקום במתחם המבוצר משום שתכליתו היא לאפשר לקבינט לתפקד במצבי חירום, ולא להגן על סמלי שלטון.

